anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Miliardarul Elon Musk a scăpat cu faţa curată după ce a indus în eroare investitorii Tesla

GALERIE
Elon_Musk
 • Elon_Musk
- +

Elon Musk a fost exonerat vineri de acuzaţii de prejudicii materiale aduse investitorilor, după ce a postat un mesaj pe Twitter în care vorbea despre scoaterea la vânzare a unor acţiuni la compania sa Tesla şi a spus că are finanţarea asigurată pentru producătorul de automobile electrice, informează BBC şi Reuters.

Elon Musk s-a confruntat cu un proces colectiv intentat în numele acţionarilor Tesla, care au susţinut că i-a indus în eroare cu acel tweet din august 2018.

O curte cu juri din San Francisco a constatat însă vineri că directorul general al Tesla, Elon Musk, şi compania sa nu sunt răspunzători pentru inducerea în eroare a investitorilor atunci când Musk a scris pe Twitter, în 2018, că a are fonduri pentru a privatiza compania de automobile electrice. Achiziţia propusă, de 72 de miliarde de dolari, nu s-a materializat niciodată. Dacă juraţii l-ar fi declarat vinovat, Elon Musk putea fi obligat să plătească daune de miliarde de dolari.

Decizia este considerată importantă pentru Elon Musk însuşi, care şi-a apărat cu fermitate libertatea de a scrie pe Twitter. Juraţii au ajuns la un verdict la două ore după ce a început deliberările. "Juriul a avut dreptate", a declarat jurnaliştilor avocatul lui Musk, Alex Spiro, după verdict, refuzând să spună mai multe.

CE A SCRIS MUSK PE TWITTER

A doua cea mai bogată persoană din lume a creat probleme juridice şi de reglementare prin utilizarea uneori impulsivă a reţelei sociale Twitter, platforma pe care a şi cumpărat-o, pentru 44 de miliarde de dolari, în octombrie anul trecut.

Acţionarii Tesla au susţinut că Musk i-a indus în eroare atunci când a scris pe Twitter, la 7 august 2018, că are în vedere privatizarea companiei la 420 de dolari pe acţiune, un preţ cu 23% mai ridicat faţă de închiderea bursieră din ziua precedentă, şi a spus că ar avea "finanţarea asigurată". Investitorii au mai spus că Musk a minţit atunci când a scris pe Twitter, mai târziu în aceeaşi zi, că "sprijinul investitorilor este confirmat".

Preţul acţiunilor Twitter a urcat după aceste tweet-uri şi apoi a scăzut din nou, după 17 august 2018, când a devenit clar că preluarea Tesla nu se va realiza.

Un economist angajat de acţionari a calculat că pierderile investitorilor s-ar fi ridicat la 12 miliarde de dolari. Şi Comisia pentru valori mobiliare şi burse de valori l-a dat în judecată pe Musk în luna septembrie 2018 pentru că i-ar fi minţit pe investitori atunci când a declarat că finanţarea este asigurată. Musk şi Tesla au ajuns la o înţelegere şi fiecare a plătit amenzi de 20 de milioane de dolari, în timp ce Musk a fost de acord să se retragă din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Tesla.

CUM I-A CONVINS ELON MUSK PE JURAŢI

Pe parcursul celor trei săptămâni de proces, Musk a petrecut aproape nouă ore în boxa martorilor, spunându-le juraţilor că el consideră că tweet-urile sale spuneau un adevăr. El a spus că obţinuse finanţarea necesară, inclusiv un angajament verbal din partea fondului suveran de investiţii al Arabiei Sauditei, dar ulterior, Fondul a revenit asupra angajamentului său. Musk a mai declarat că a crezut că ar fi putut vinde suficiente acţiuni ale companiei sale de rachete SpaceX pentru a finanţa o achiziţie şi că a considerat că "finanţarea era asigurată" doar cu acţiunile SpaceX.

Musk a mai spus că a postat acele tweet-uri pentru a-i pune pe micii acţionari pe picior de egalitate cu marii investitori care ştiau despre tranzacţie. El a recunoscut însă că nu a avut angajamente formale din partea fondului saudit şi a altor potenţiali finanţatori.

În plus, Musk a mai argumentat în favoarea sa că tweet-urile sale în general nu au afectat acţiunile Tesla. "Doar pentru că scriu ceva pe Twitter nu înseamnă că oamenii cred sau vor acţiona în consecinţă", a declarat Musk în faţa juraţilor.

Avocatul lui Musk, Alex Spiro, a declarat că tweetul lui Musk cu "finanţarea asigurată" a fost "inexact din punct de vedere tehnic", dar că investitorilor le-a păsat doar de faptul că Musk se gândea la o achiziţie. "Întregul caz este construit pe o alegere greşită a cuvintelor", a spus el. "Cui îi pasă de alegerea proastă a cuvintelor?", a adăugat avocatul. "Doar pentru că este un tweet prost nu înseamnă că este o fraudă", a punctat Spiro în timpul pledoariilor finale.

Pentru Musk, verdictul favorabil ia o oarecare presiune de pe finanţele sale, într-o perioadă în care trebuie să plătească împrumuturi de miliarde de dolari pentru achiziţionarea Twitter. Decizia de vineri continuă un şir de verdicte favorabile lui Elon Musk, de la procesul intentat în legătură cu achiziţionarea de către Tesla a companiei SolarCity, o companie de energie solară aflată în dificultate, şi până la procesul de defăimare intentat pentru că a numit "pedofil" un voluntar care participase la o operaţiune de salvare într-o peşteră din Thailanda.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.