Miliardarul Ștefan Vuza este interesat de sistemul de termoficare al Iașului. A depus singura ofertă

vineri, 23 august 2024, 03:40
3 MIN
 Miliardarul Ștefan Vuza este interesat de sistemul de termoficare al Iașului. A depus singura ofertă

Sistemul de termoficare al Iașului ar putea ajunge sub controlul unuia dintre cei mai bogați români. Miliardarul Ștefan Vuza, prin intermediul firmei Chimcomplex SA, este singurul ofertant la licitația organizată de Primăria Iași pentru concesionarea pe o perioadă de cel puțin 10 ani a sistemului.

Chimcomplex este cel mai mare producător de produse chimice din țară. Anul trecut, compania cotată la bursă a avut o cifră de afaceri 1,4 miliarde lei, un profit de 15,2 milioane lei și aproape 1.500 de angajați. În 2022, indicatorii financiari au fost mai buni: 2,2 miliarde lei în cazul cifrei de afaceri și aproape 270 milioane lei profit.

Deocamdată, oferta depusă pentru preluarea sistemului de termoficare de la Iași nu este publică: cert este că Chimcomplex a fost singurul ofertant, nicio altă companie nefiind interesată de licitația Primăriei Iași. Dacă oferta companiei lui Vuza va îndeplini toate cerințele tehnice, atunci municipalitatea poate încheia contractul de concesiune.

Averea lui Vuza: un miliard de euro

Conform celui mai recent top Forbes, omul de afaceri Ștefan Vuza are o avere estimată la 4,9 miliarde lei, ceea ce îl plasează pe locul 6 în rândul celor mai bogați români. În ultimul an, acesta a declarat presei centrale, în diverse ocazii, faptul că Chimcomplex Borzești și-a stabilit o strategie de investiții pe anii următori, susținute inclusiv cu fonduri europene și PNRR, ce vizează decarbonizarea, valorificarea energiei hidrogenului, dezvoltarea energiei verzi regenerabile și diversificarea producției. Planurile companiei sunt compatibile cu strategia recent aprobată de Primăria Iași pentru modernizarea sistemului de termoficare astfel încât, în viitor, să se pună accent mai mult pe energie verde.

Într-un comunicat publicat recent pe bursă, Chimcomplex a anunțat o investiție de 120 milioane euro pentru construirea unei fabrici de produse chimice, iar cea mai mare parte a investiției provine din surse proprii (73,5 milioane euro). În cazul contractului de concesionare a sistemului de termoficare de la Iași sunt prevăzute investiții de aproape 85 milioane euro din surse precum: fonduri europene (70,5 milioane euro), Primăria Iași (6,7 milioane euro) și operator privat (6,45 milioane euro). Contractul cuprinde o clauză conform căreia, în situația în care operatorul preia parțial sau total sumele aferente contribuției municipalității, atunci perioada de concesionare poate fi prelungită cu încă 5 ani.

În ultimii 20 de ani, Ștefan Vuza s-a remarcat la nivel național prin două achiziții importante: Chimcomplex Borzești (2003) și mai multe active ale Oltchim (2018). Grupul de companii pe care Vuza îl conduce cuprinde 18 firme, 27 fabrici și combinate, cu o valoare estimată de 2,2 miliarde euro, conform unei declarații acordate de acesta, în toamna anului trecut, Ziarului Financiar. Din grup face parte și firma ieșeană Iasitex, care din 2018 și-a redus activitatea și a valorificat din active.

„Mi-am luat rolul de «alchimist» pentru a renaşte industria chimică din România”, declara Ștefan Vuza, el susținând că a creat cel mai puternic grup industrial din România.

Afacerea de la Iași este evaluată de municipaliate cât averea lui Vuza

Așa cum ZDI a relatat la momentul lansării licitației, valoarea concesionării sistemului de termoficare de la Iași ar putea trece pragul de un miliard de euro. Această sumă este limita maximă estimată de Primăria Iași pentru delegarea activității pe o periodă de 15 ani. Suma a fost determinată, conform legii, de veniturile estimate pentru delegat, cumulate cu valoarea bunurilor date în concesiune.

Din informațiile ZDI, pentru primii 10 ani, estimarea cifrei de afaceri a operatorului privat (veniturile totale) este de 3,1 miliarde lei. La această sumă se adaugă valoarea de inventar a bunurilor puse la dispoziția delegatului, respectiv în jur de 650 milioane lei. O prelungire cu 5 ani înseamnă o valoare suplimentară de 1,9 miliarde lei.

Potrivit caietului de sarcini, estimările Primăriei sunt că, în perioada 2024 – 2027, vânzările de energie termică se vor stabiliza la 200.000 Gcal/an, iar, pentru perioada 2028 – 2035, cantitatea ar urma să crească la 225.000 Gcal/an. În prezent, prețul gigacaloriei la Iași este cel aprobat în 2019, dar Primăria are în plan o creștere substanțială: la ultima ședință a Consiliului Local a fost supus dezbaterii un astfel de proiect, dar inițiativa a fost respinsă. Cel mai probabil, executivul va reveni în plen cu proiectul: pentru populație va înseamna o majorare de 45%, iar pentru consumatorii noncasnici creșterea va fi 130%.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii