Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Milioane de lei din spitale, înghiţite de o gaură neagră. Ce se întâmplă?

GALERIE
bolnavi spital
  • bolnavi spital
- +

Un caz aparte este la Spitalul de Infecţioase, căruia CJAS i-a refuzat la decontare circa 3 milioane de lei. Oficialii unităţii spun că nu au avut cum să nu trateze cazuri care ajungeau la ei, chiar dacă erau peste cifra permisă. Care sunt principalele greşeli pentru care nu se decontează tot ce cer spitalele? Prima cauză: tratarea peste minimul de 3 zile a pacienţilor neasiguraţi.

Banii din sistemul de sănătate par a fi înghiţiţi lunar de „o gaură neagră“. La finalul anului, când spitalele trag linie, constată că milioane de lei - bani despre care spun că li se cuvin pentru serviciilor oferite -  se pierd inexplicabil. Banii „dispar“ pe traseul dintre spitalele care oferă servicii medicale, Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi platforma informatică SIUI a CNAS, care acceptă şi validează serviciile medicale, şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, cea care decontează efectiv serviciile medicale. Cauzele ar fi multiple - de la pacienţi neasiguraţi cărora medicii nu le pot refuza dreptul la tratament, pentru că altfel riscă să răspundă în faţa legii, la probleme de ordin tehnic, de pildă nefuncţionarea sistemului informatic al CNAS care nu validează serviciile oferite sau invaliditatea unor carduri de sănătate. Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi a rămas astfel, în 2016, fără trei milioane de lei.

„Contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a fost îndeplinit în proporţie de 100%. Apelez la înţelegerea CJAS şi la buna colaborare pe care am avut-o până acum şi solicit ca, în cazul în care se face o rectificare de buget la nivel local, aceasta să fie făcută şi la nivelul spitalului nostru“, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase. Pe internare continuă, unitatea medicală a efectuat în 2016 servicii medicale în valoare de peste 24.500.000 de lei. Dintre acestea, Şcoala Naţioanală de Sănătate Publică, respectiv sistemul informatic al SIUI, a acceptat şi implicit validat servicii în valoare de peste 23.300.000 de lei. Din această sumă, însă, CJAS a decontat servicii de peste 21.100.000 de lei. Pe internare de zi, spitalului i s-au validat servicii medicale în valoare de peste 4.300.000 de lei, dar i s-au decontat doar puţin peste 3.900.000 de lei. Practic, spitalul „se face vinovat“ că a oferit servicii medicale peste valoarea de contract, adică a îngrijit mai mult de 916 pacienţi pe lună, cât a fost „norma“ stabilită de CJAS. „În sănătate nu poţi lucra cu şublerul. Lucrezi cu câtă solicitare ai, şi atunci când îţi vin pacienţi peste valoarea de contract nu spui «gata, nu mai primim», pentru că rişti altele, ci îi primeşti şi încerci să-i ajuţi“, a mai arătat dr. Mihnea Hurmuzache. 

Care ar fi cauzele

Potrivit directorului medical, cauzele nedecontării serviciilor medicale oferite sunt multiple. Pe de o parte, în spital se internează bolnavi neasiguraţi a căror afecţiune necesită internare peste cele trei zile, cât asigură statul tratamentul oricui, în urgenţă. Pe de altă parte, unii bolnavi asiguraţi părăsesc spitalul din propria iniţiativă, fără aviz medical, şi implicit fără să fie externaţi legal, prin închiderea fişei medicale cu cardul de sănătate - procedură care atestă toate serviciile medicale de care au beneficiat. În plus, unor pacienţi asiguraţi, care au card de sănătate, nu le funcţionează documentul medical. Primesc notificare de „card invalid“, şi astfel serviciile medicale nu pot fi înscrise în sistem şi apoi validate. Mai mult, în unele zile, întreg sistemul informatic al CNAS este nefuncţional şi invalid, motiv pentru care toate serviciile medicale oferite în acel interval riscă să rămână nedecontate. CNAS a lăsat „o portiţă“ de 72 de ore pentru înregistrarea acestor date în offline, dar, de cele mai multe ori, furnizorii arată că este nefuncţională.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri