anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Milioane de vieți, salvate de vaccinarea anti-COVID

GALERIE
Florin-Rosu
 • Florin-Rosu
- +

Milioane de vieți au fost salvate datorită vaccinului anti-COVID. Vaccinarea anti COVID a fost cea mai eficientă măsură prin care s-au prevenit milioane de decese. Un studiu publicat în The Lancet arată că datorită vaccinului au fost salvate milioane de vieți.

Primul vaccin anti-COVID-19 în afara unui studiu clinic a fost administrat pe 8 decembrie 2020. În decurs de 1 an, aproximativ 55,9% din populația globală a primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19, 45,5% au primit două doze și 4,3% au primit și doza booster. Pentru a asigura echitatea globală în materie de vaccinuri, obiectivele privind vaccinurile au fost stabilite de Facilitatea de Acces Global la Vaccinurile COVID-19 (COVAX) și OMS. Cu toate acestea, din cauza deficitului de vaccinuri, aceste obiective nu au fost atinse până la sfârșitul anului 2021.

”Înțelegerea impactului global al vaccinării asupra cursului pandemiei de COVID-19 este o provocare, datorită heterogenității administrării vaccinurilor: au existat întârzieri în ceea  ce privește producerea la scară largă a vaccinurilor și a infrastructurii necesare administrării acestora la nivel global; necesitatea administrării a două doze pentru asigurarea protecției maxime; întârzierea dezvoltării anticorpilor. Pe de altă parte, aprovizionarea cu vaccinuri a fost restrânsă, majoritatea țărilor optând să vaccineze cu prioritate populațiile cu risc ridicat, inclusiv lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele în vârstă. Aceste strategii au dus la protecția grupelor de risc, dar nu au influențat transmiterea SARS COV2. Ulterior, în măsura posibilităților, s-a trecut la vaccinarea în masă”, a explicat Șef lucrări Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”.

În studiul publicat de The Lancet, cercetătorii au realizat un model matematic de transmitere a bolii și vaccinare împotriva COVID-19, raportat la mortalitatea, de toate cauzele, determinată de COVID-19, în 185 de țări și teritorii. 

”Impactul programelor de vaccinare împotriva COVID-19 a fost determinat prin estimarea vieților care s-ar fi putut pierde în cazul în care nu ar fi fost distribuit niciun vaccin. De asemenea, am estimat decesele care ar fi fost evitate dacă obiectivele de acoperire vaccinală de 20% stabilite de COVAX și 40% stabilite de OMS ar fi fost atinse până la sfârșitul anului 2021”, notează cercetătorii.

Vaccinarea împotriva COVID-19 a modificat substanțial cursul pandemiei, salvând zeci de milioane de vieți la nivel global. Cu toate acestea, accesul inadecvat la vaccinuri în țările cu venituri mici a limitat impactul, consolidând nevoia de echitate și acoperire a vaccinurilor la nivel mondial.

”Pe baza modelului nostru adaptat la decesele COVID-19 raportate oficial, am estimat că 18,1 milioane decese cauzate de COVID-19 ar fi avut loc fără vaccinări la nivel mondial în primul an al programului de vaccinare împotriva COVID-19 (8 decembrie 2020, până la 8 decembrie 2021). Dintre acestea, am estimat că vaccinarea a prevenit 14.4 milioane decese cauzate de COVID-19, reprezentând o reducere globală de 79% a deceselor în primul an de vaccinare împotriva COVID-19. Aceste estimări ale impactului vaccinului nu țin cont de posibila sub-constatare a deceselor legate de COVID-19”, mai notează studiul din The Lancet.

Lumea medicală apreaciază că studiul publicat în The Lancet este primul primul de acest fel care aduce o imagine globală reală a impactului vaccinului asupra populației mondiale.

”Înaintea acestui articol, au fost publicate studii legate de impactul vaccinării asupra mortalității cauzate de infecția cu SARS COV2 doar la nivel de țări sau orașe, nu la nivel global. Acest studiu a analizat datele de la nivel global și s-a descoperit astfel că în țările unde s-a atins rata țintă de vaccinare, rata mortalității a scăzut cu 79%, iar relaxarea restricțiilor s-a produs mai repede decât în țările care nu s-a atins rata de vaccinare.
În România, vaccinarea se estimează că a evitat între 41 și 59 de morți la 10 000 de persoane. În concluzie, vaccinarea a dus la scăderea numărului formelor grave ale bolii, deci și a mortalității datorate infecției cu SARS COV2”
, a mai adăugat dr. Florin Roșu.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.