Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

De la Bucureşti, comunele ieşene cu edili PNL se văd cele mai lovite de natură

Milioanele de la Guvern inundă primăriile liberale. Este caz de "calamitate"

GALERIE
comune afectate de inundatii
  • comune afectate de inundatii
- +

O hotărâre de guvern adoptată recent alocă peste 377 de milioane de lei mai multor judeţe şi comune, bani din Fondul de intervenţie la dispoziţia Executivului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021. Vizate sunt unităţile administrativ-teritoriale afectate de calamităţile naturale. Sumele se duc în 24 de judeţe, între care şi Iaşul, unde vor ajunge 15,57 de milioane de lei. Partea leului, adică o treime din toată suma alocată la nivel naţional, se duce însă la Prahova. La Cluj merg 70 de milioane de lei – aici fiind şi recordul atribuit unei singure comune, Chinteni: 13,4 milioane de lei pentru două proiecte de lucrări. Faptul că această comună are administraţie (primar şi consiliu local) PSD, e doar o excepţie care confirmă regula: cei mai mulţi bani merg în comune sau oraşe cu primari PNL. Vâlcea şi Suceava sunt alte două judeţe care surclasează Iaşul.

 

Comarna este comuna cea mai "premiată" din judeţul nostru: 7 milioane de lei, bani cu care se vor repara 6 poduri. Dar Comarna se află şi în atenţia Companiei Naţionale de Investiţii. O licitaţie lansată luna trecută, la care încă nu a expirat termenul de depunere a ofertelor, porneşte de la o valoare estimată de 11,66 milioane de lei pentru lucrări de refacere şi prevenire după calamităţi. L-am căutat pe primarul Constantin Grădinaru, să-l întrebăm când au fost intemperiile distrugătoare – ştiut fiind faptul că trec ani de zile de la formularea cererilor din partea primăriilor, via Prefectură, până când vin nişte bani de la Bucureşti. Telefonul primarului era închis, dar aseară târziu am primit mesajul că vom avea astăzi toate detaliile.

O altă primărie "liberală", cea a comunei Victoria, a fost "blagoslovită" de Guvern cu ceva mai mult de 2 milioane de lei, pentru refacerea DC 16, afectat de o alunecare de teren şi de degradarea zidului de sprijin din gabioane pe o lungime de 400 de metri. Şi în acest caz, CNI a fost atentă şi a venit cu 4 milioane de lei oferiţi într-o procedură de licitaţie iniţiată luna trecută pentru modernizarea unui drum vecin, DC 16A, între localităţile Icuşeni Vale-Icuşeni Deal din aceeaşi comună. Compania va avea de ales între două oferte.

A treia comună ieşeană cu o sumă consistentă în hotărârea de guvern 992/2021 şi cu primar PNL este Ţibăneşti. Cu 1,86 de milioane de lei vor trebuie refăcute aici trei poduri şi drumuri comunale în lungime totală de peste 29 km.

La capătul de jos al topului se află Strunga, menţionată cu 4.000 de lei, pentru repararea a 380 de metri de străzi, şi Moţca, cu 7.000 de lei care vor trebui să-i ajungă pentru 1,2 km. Ambele comune au primari PSD. Ce-i drept, antepenultima comună, Sineşti (PNL), nu are nici ea mai mult de 10 mii de lei, dar Compania Naţională de Investiţii a intervenit prompt cu 5,8 milioane de lei oferiţi într-o procedură de licitaţie lansată cu o săptămână în urmă. Obiectivul, evident, lucrări de refacere şi prevenire după calamităţi. Comuna a mai fost binecuvântată în ultimul an de CNI cu o sală de sport cu 180 de locuri (contract atribuit pe 29 martie pentru 6,28 milioane de lei) şi cu un cămin cultural (contract semnat în august 2020 pentru 2,51 milioane de lei).

Alte comune bine văzute de CNI sunt Tomeşti, cu un contract de 12,27 milioane de lei pentru lucrări de reabilitare a drumurilor locale (atribuit Conest dintre 6 oferte), Ciorteşti, 8,73 milioane pentru reabilitarea drumurilor afectate de pagubele produse în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase (atribuit, de asemenea, Conest), Brăeşti, cu 7,3 milioane de lei pentru refacerea drumurilor pentru eliminarea efectelor inundaţiilor (11 oferte înscrise), Mogoşeşti-Siret, cu 7,15 milioane de lei puşi la bătaie cu aceeaşi destinaţie, dar şi Plugari, Leţcani, Todireşti, Deleni şi Ţibăneşti, cu peste 5 milioane de lei fiecare pentru construire de baze sportive sau săli de sport.

Statistic, Compania Naţională de Investiţii are în derulare 18 proceduri ce vizează comune cu primari PNL şi 3 licitaţii pentru cele cu primari PSD. După numărul contractele atribuite de la începutul lui 2021, scorul este 13-6. În bani, 66 la 19 milioane de lei.

Pe lângă faptul că vin totuşi nişte bani în mediul rural, o evoluţie pozitivă este şi înmulţirea numărului de contracte acordate în beneficiul primăriilor. În 2020, scorul pe comune a fost de 8-3 – în favoarea comunelor cu primari liberali, desigur. În bani, 32 la 9 (milioane de lei). În 2018 şi 2019, doar cinci comune ieşene au fost premiate anual de către CNI. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri