Se scumpesc biletele CTP. Amenzile vor fi duble. O surpriză: ce se va întâmpla cu abonamentele?
„Majorarile sunt în cazul biletelor, nu si a abonamentelor. Estimam o crestere a vâ (...)
citeste totmarti, 03.10.2023
„Ziarul de Iaşi“ publică astăzi un aspect mai puţin cunoscut publicului din viaţa celei mai bogate femei a judeţului. Doina Cepalis, proprietara firmei Te-Rox din Paşcani, lider de piaţă în Europa la producţia de centuri de siguranţă şi scaune auto pentru copii, creşte împreună cu fiica nu mai puţin de 30 de copii. Au înfiinţat o fundaţie, şi prin aceasta a adunat aceşti copii fără posibilităţi materiale, unii chiar copii ai străzii, cărora le oferă casă şi masă, precum şi educaţie. „De unde ştiţi? Nu aş fi vrut să se afle acest lucru... E normal ce fac eu. Dacă reuşeşti în viaţă, e normal să dai şi ceva înapoi comunităţii“, ne mărturiseşte Doina Cepalis. Derulează acest proiect cu maximă discreţie de circa 3 ani, iar unii din copiii ei, care foarte probabil altfel s-ar fi ratat, sunt acum premianţi la şcoală. „M-a impresionat proiectul Proruralis (iniţiat de „Ziarul de Iaşi“ şi ISJ, n.r.), şi m-am gândit că, dacă ar fi 39 de Proruralis-uri în ţară, România ar arăta altfel“, spune antreprenoarea. Povestea acestui frumos proiect, în rândurile următoare:
Puţină lume ştie „secretul“ cunoscutei femei de afaceri Doina Cepalis, cea care deţine la Paşcani grupul de Firme Te-Rox Prod, cunoscut ca lider de piaţă în Europa la capitolul centuri de siguranţă şi scaune auto pentru copii: aceasta, alături de fiica sa, „creşte“ nu mai puţin de 30 de copilaşi sărmani, fără posibilităţi financiare sau chiar abandonaţi pe străzi. Am putea spune că are grijă de o clasă întreagă. Puţini ştiu că antreprenoarea a înfiinţat o fundaţie împreună cu fiica sa, Roxana Cepalis, care este şi preşedintele Asociaţiei „Lumină şi dar“. Prin intermediul acestei asociaţii, antreprenoarea adună copii nevoiaşi şi le oferă educaţia şi îngrijirea de care au nevoie.
„Nu aş fi vrut să se afle“
„De unde ştiţi? Nu aş fi vrut să se afle acest lucru... E normal ce fac eu. Dacă reuşeşti în viaţă, e normal să dai şi ceva înapoi comunităţii. E în firescul lucrurilor. Aşa ar trebui să facă fiecare. M-am axat pe copii pentru că ei nu au nicio vină. M-a impresionat proiectul Proruralis, şi m-am gândit că, dacă ar fi 39 de Proruralis-uri în ţară, România ar arăta altfel. Nu e suficient să hrănim aceşti copii, trebuie să le oferim şi educaţie. Am luat copii care sunt crescuţi de bunici, care nu au ambii părinţi ori care au un singur părinte şi e bolnav, ori cu handicap. Am pus un pariu. Toată lumea spune că aceşti copii străzii se întorc în stradă. Am vrut să demostrez că nu e aşa. Dacă le oferi dragoste şi educaţie, ei nu se mai întorc în stradă. Se întorc în societate“, spune antreprenoarea.
Elanul ei în a face lucruri bune s-a izbit însă şi de birocraţie.
„Noi vrem să luăm mai mulţi copiii, însă birocraţia este foarte mare, ne înfrânează. Dar noi vom lupta în continuare pentru ei“, ne-a declarat Doina Cepalis, cu referire la procedurile greoaie ale autorităţilor legate de protecţia minorilor.
Menţionăm că proiectul Proruralis, menţionat de Doina Cepalis, a fost infiinţat acum 15 ani la iniţiativa „Ziarului de Iaşi“, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, acesta ajutând, prin intermediul unor burse oferite de oameni de afaceri, persoane particulare sau societăţi, în fiecare an, zeci de copii săraci, dar inteligenţi din mediul rural pentru a continua liceul la Iaşi, după absolvirea ciclului gimnazial. Numai anul acesta, peste 90 de copii cu IQ ridicat învaţă cu ajutorul Proruralis la şcolile cele mai bune din municipiu.
Prin înfiinţarea unei asociaţii similare, antreprenoarea a reuşit să transforme copii care nu ştiau să citească în şcolari, unii chiar cu premii. Asociaţia a fost înfiinţată de Doina Cepalis acum trei ani, şi efectiv întreţine aceşti copilaşi de la zero, femeia de afaceri fiindu-le, am putea spune, mamă adoptivă.
Alte planuri în domeniul social
Ideea Doinei Cepalis a luat naştere, mărturiseşte ea, şi după ce a fost impresionată de unele statistici îngrijorătoare, şi anume faptul că în România, unul din doi copii din mediul rural, respectiv unul din trei la nivel naţional, trăieşte în sărăcie.
„Prin accesul la educaţie, asociaţia se străduieşte să le ofere copiilor posibilitatea de a dobândi competenţele şi abilităţile care să le permită să muncească pentru a găsi o cale de ieşire din sărăcie, contribuind la asigurarea rechizitelor şcolare şi a materialelor didactice, a alimentelor şi articolelor vestimentare necesare unui trai decent, cât şi a nevoilor de îngrijire medicală. Misiunea noastră este de a-i ajuta pe copiii din mediile defavorizate să se dezvolte armonios şi să se integreze în societate. Totodată, ne propunem ca în viitorul apropiat să derulăm o campanie de strângere de fonduri pentru dotarea maternităţilor din zona Moldovei cu incubatoare şi aparate medicale pentru copiii născuţi prematur şi să îi ajutăm pe copiii bolnavi de cancer să îşi procure medicamentele vitale“, se menţionează pe site-ul asociaţiei.
Cuvinte cheie: + doina cepalis, lumină și dar, proruralis, milionar
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Dinastia Buzatu. Cum controla baronul PSD, prin nepoți și copii de suflet, un județ întreg
Premieră. A fost dată prima amendă unei companii pentru că a abandonat „deșeuri” în spațiu
O nouă serie de ateliere de scriere artistică începe miercuri, 4 octombrie 2023
Vrei să apari în serialul Clanul? Ce salariu primești de la PRO TV pentru o zi de filmare
UE vrea să interzică taxele companiilor aeriene pentru bagaje de mână
Noaptea albă a galeriilor, în perioada 6-8 octombrie. Harta locurilor de vizitat
Apel pentru diagnosticarea pacienților cu boli rare: 90% nu știu de ce boală suferă
Primăria Iaşi, prinsă de bicicliştii locali cu minciuna chiar pe site-ul oficial al Uniunii Europene
Cele mai populare tendințe de machiaj din anul 2023 includ un look pentru orice stil personal!
Doar 1% dintre oameni pot descoperi în 9 secunde animalul ascuns printre persoanele din fotografie
Câți bani plătește Wizz Air pasagerilor cărora le-au fost anulate zborurile
Vă miră? CCR amână pentru a treia oară sesizarea pe legea privind cumulul pensiei cu salariul
Renaște gimnastica feminină? Fetele s-au calificat la Olimpiada din 2024
Proprietarii mașinilor istorice vor fi obligați să plătească rovinieta. Anunțul CNAIR
Vrei Facebook și Instagram fără reclamă? 13 euro/lună. Asta e dorința Meta
Două ipoteze în cazul morții DJ Lalla: accident sau sinucidere. Filmul intervenției polițiștilor
Drum înecat în fum în apropiere de Strunga. Incendiu de vegetație
Rusia ar pregăti un test al unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară de tip Burevestnik
UAIC a semnat contractul cu CTP Iaşi în vederea compensării abonamentelor pentru studenţi
Aproape jumătate de milion de români au reşedinţa temporară în altă ţară
Australian Open va dura o zi în plus pentru a se evita meciurile pe timpul nopţii
Cea mai scăzută temperatură din ţară: minus 1,3 grade Celsius la Miercurea-Ciuc, noaptea trecută
Kievul anunţă că a doborât 29 de drone de tip Shahed şi o rachetă de tip Iskander-4 ruseşti
O femeie de 104 a sărit cu paraşuta ca să intre în Cartea Recordurilor. O demonstraţie de curaj!
Cătălin Drulă îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu că protejează industria jocurilor de noroc
Cristiano Ronaldo a marcat primul său gol în Liga Campionilor Asiei
Şocant: Magistraţii au jupuit statul de un miliard de euro, dându-l în judecată şi apoi câştigând
Actorul britanic Russell Brand se confruntă cu o nouă acuzaţie de agresiune
Şefii companiilor petroliere se apără de criticile legate de climă ca Pilat din Pont
Cine se află pe lista scurtă pentru premiul Nobel pentru Literatură
Statul New York îl acuză pe Trump de o fraudă de peste 100 de milioane de dolari
Războiul din Ucraina: Prima şcoală subterană va fi construită la Harkov
Un senator american şi familia sa au murit într-un accident de avion (FOTO)
Fără investiții în proiecte mari, traficul din Iași va deveni un coșmar și mai mare! (P)
Dan CONSTANTINCe au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile specialeÎn ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială. |
Briscan ZARAJe suis Buzatu! |
Cristina DANILOVDinastia beizadelelor |
Mihai DORINDom’ Mitică şi Eminescu |
Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt |