PRIM PLAN

Milionarii lor și milionarii noștri: de ce sunt atât de diferiți? Analiza unui cunoscut intelectual ieșean  

vineri, 07 februarie 2025, 03:02
1 MIN
 Milionarii lor și milionarii noștri: de ce sunt atât de diferiți? Analiza unui cunoscut intelectual ieșean  

Avem, slavă Domnului, destule evenimente care ne feresc de plictiseală. Trăim într-un amestec de previzibil și imprevizibil. Știm că se fură, că există corupție, dar atunci când o escrocherie iese la iveală constatăm că ne-a depășit așteptările și că a stabilit noi recorduri în materie de înșelătorie.

Există un soi de emulație între corupți, ai zice că fiecare vrea să-i depășească pe ceilalți. Mă gândesc, evident, la mega-escrocheria Nordis. A depășit ea alte tunuri date de escroci versați, precum Caritas, FNI, Bancorex – ca să numesc doar câteva celebre potlogării, cărora le-au căzut victime sute de mii de persoane? E greu de cuantificat. Tulburător și, totodată, neliniștitor aici este că astfel de povești se repetă ciclic. Pățaniile păgubiților nu au, cum să spun, consecințe pedagogice: vor fi întotdeauna oameni care vor cădea în plasă, mai ales atunci când escrocheria are aparențele legalității.

Pe de altă parte, e pentru mine un motiv de mirare pornirea unora de a acumula cât mai mult și de a-și spori bogăția dincolo de niște limite cât de cât rezonabile. Îi încurajează în această direcție și sentimentul de impunitate. Fostul primar al sectorului 1 din București, Dan Tudorache, era posesorul unui număr considerabil de bijuterii, diamante etc. O parte s-au găsit la menajeră, iar doamna Tudorache a spus că le-a „depozitat” acolo fiindcă îi era frică de hoți. În nici un caz familia nu putea justifica averea. Ei bine, justiția i-a lăsat în pace pe soții Tudorache, pretinzând că nu poate dovedi proveniența ilicită a acelor bunuri. Și nu e un caz singular. Ce acumulează astfel de personaje, soții Tudorache sau soții Ciorbă? Obiecte de lux, printre care – asta mă intrigă cel mai mult – ceasuri. Da, ceasuri de zeci de mii de euro, de parcă respectivii ar vrea să ia în stăpânire timpul și să-l oprească în loc. Dacă am înțeles bine, doamna Ciorbă avea la mână un ceas de două sute de mii de euro. Apoi, aceste personaje sunt foarte amatoare să călătorească în locuri considerate simboluri ale bunăstării și ale vieții mondene. Pe primele locuri se situează aici Monaco și Dubai. Această din urmă destinație este mai ales un pretext pentru cumpărături extravagante. Și cu siguranță că milionarii noștri nu se duc la Monte Carlo ca să meargă la operă.

Nu toți bogații sunt la fel. În Statele Unite milionarii fac donații substanțiale către universități, muzee, teatre etc. În Franța familia Pinault a renovat o clădire istorică din Paris (Bursa de comerț) și a deschis acolo un muzeu; a mai înființat două muzee asemănătoare la Veneția. Louis Vuitton (da, cel cu gențile) a înființat la Paris o fundație care găzduiește, printre altele, expoziții de pictură modernă. Sunt, așadar, oameni care vor să-și lege numele de niște inițiative culturale. În România astfel de cazuri sunt rarisime.

Bogații și politicienii noștri mai au o pasiune: cursele de formula 1. Șeful SIE, Gabriel Vlase, n-a ratat mai nimic, a mers chiar în Arabia Saudită. Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu au mers și ei la curse, dar au făcut-o de dragul copiilor. E înduioșător să vezi cât de atenți sunt ei cu odraslele lor. Sunt în stare să-i ducă într-un city-break la Monaco, fie și cu un avion privat. Și Laura Vicol, întrebată ce a făcut după ce a ieșit din prima reținere de 24 de ore, a răspuns că, firește, mai întâi și-a îmbrățișat copiii. Îmi închipui ce dureroase trebuie să fi fost despărțirile când trebuia să plece în Dubai sau mai știu eu unde! Și deși îi leagă atâtea lucruri, și Ciolacu, și Grindeanu mai că nu spuneau că nu o cunosc pe Laura Vicol și că, oricum, nu s-au intersectat cu ea din vremuri imemoriale.

Povestea Nordis este, totodată, un simptom. În societatea românească lucrurile nu merg cum trebuie, viața politică atinge forme caricaturale, și nu mă refer doar la Călin Georgescu. Domnii de la Curtea Constituțională intenționau să-și aloce un buget de 700000 de lei pentru… medicamente. În Comisia parlamentară pentru SIE, vicepreședinte este Felix Stroe, fost turnător dovedit la Securitate, iar din comisie face parte și sinistrul general Mircia Chelaru. Comisia pentru SRI e condusă de un vechi și dubios pesedist, Eugen Bejenariu, milionar (are, desigur, și colecție de ceasuri), fost amic cu milionarii Bittner și Cucoș. Întregul parlament este de altfel, cu câteva excepții, populat cu figuri a căror reputație este cu totul îndoielnică. România trece printr-o acută criză morală și o gravă confuzie a valorilor. Efectele acestei stări de fapt riscă să fie distrugătoare.

 

Alexandru Călinescu este profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii