Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Milionarii crizei. Au făcut avere din moartea afacerilor ieşene

GALERIE
avere
  • avere
- +
Criza financiară a spulberat afaceri clădite cu multă trudă şi cu eforturi financiare deosebite în doi timpi şi trei mişcări. Mii de patroni şi-au văzut societăţile la pământ fără să mai poată face ceva pentru ele. Pe acest fond lichidatorii au prosperat. Unii au strâns adevărate averi, pentru care sunt invidiaţi chiar şi de marii oameni de afaceri. In doar şapte ani numărul lor a urcat de la 61 la 120, iar veniturile au explodat fiind cotate la nivelul de 11,7 milioane de lei, de aproape trei ori mai mari faţă de 2008. Cine sunt oamenii din spatele acestor afaceri şi ce venituri au înregistrat la nivelul lui 2014 citiţi în rândurile de mai jos.

Criza economică puternic resimţită în economia românească a fost pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. În timp ce importanţi oameni de afaceri ieşeni au fost nevoiţi să tragă zăvorul la firmele lor, alte persoane şi-au pus la saltea averi impresionante de pe urma „ruinelor” acestor societăţi. Sunt aşa numiţii administratori judiciari sau lichidatori, responsabili fie cu reorganizarea firmelor care întâmpină probleme cu restituirea datoriilor către creditori, fie cu lichidarea societăţilor care nu mai au nicio şansă de salvare.

Potrivit informaţiilor furnizate de Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), filiala Iaşi, în 2008, anul apariţiei crizei economice, în Iaşi existau înregistraţi 61 practicieni în insolvenţă. Treptat cu decăderea firmelor, an de an a crescut şi numărul practicienilor, la sfârşitul anului trecut fiind înregistraţi circa 120 de practicieni. Aceştia erau organizaţi în 58 de cabinete individuale de insolvenţă (IPURL) şi 32 de societăţi profesionale (SPRL), având în lucru aproximativ 1.500 de dosare de insolvenţă.

 
Numărul lor s-a dublat
 
Din 2006, anul în care s-a stabilit că activitatea lichidatorilor este una liberală, noile entităţi care au preluat locul societăţilor comerciale nu mai aveau obligaţia să depună situaţii financiare similare cu ale firmelor, astfel că rezultatele acestei categorii de „agenţi economici” nu mai sunt chiar publice. Totuşi, potrivit Lg.85/2006 privind procedura insolvenţei, practicienii au obligaţia de a vira către UNPIR un procent de 2% din sumele recuperate în cadrul procedurilor de insolvenţă, inclusiv din fondurile obţinute din vânzarea bunurilor din averea debitorului.
Astfel, toate cabinetele şi societăţile profesionale de insolvenţă din Iaşi au realizat anul trecut venituri totale din onorarii şi comisioane peste 11,7 milioane lei, la UNPIR fiind virată suma de 850.000 lei. În perioada 2008 – 2010, lichidatorii ieşeni aveau venituri cumulate de maximum 4 milioane lei, abia în 2011 înregistrându-se o creştere bruscă a cuantumului veniturilor, 7,9 milioane lei, sumă care s-a păstrat şi în 2012. În 2013, suma a crescut din nou, la 9,5 milioane lei, iar anul trecut valoarea veniturilor lichidatorilor a trecut de 11,7 milioane lei.
„Analizând datele statistice, se poate observa că anul 2009 este anul în care criza economică s-a resimţit cel mai acut, vânzarile înregistrând o creştere semnificativă incepând din anul 2011 şi culminând cu anul 2014. Este evident că din anul 2008 şi până în anul 2014 numărul practicienilor în insolvenţă s-a dublat, însă «piaţa lichidării» este împărţită între aceştia prin voinţa creditorilor, singurii în măsură să îşi exprime votul cu privire la desemnarea/confirmarea practicianului în insolvenţă în dosare, precum şi la stabilirea onorariului acestora. În opinia mea, trendul în materia insolvenţei este reorganizarea societăţilor aflate în dificultate financiară, redresarea activităţii acestora şi acoperirea pasivului reprezentând însuşi scopul legislaţiei insolvenţei”, a declarat avocatul Ioana Moisescu, preşedinte al filalei ieşene UNPIR.
 
Venituri mari pe firmă
 
Potrivit UNPIR, în anul 2014 cele mai mari venituri au fost realizate de societăţile profesionale Management Reorganizare Lichidare SPRL, Acord SPRL, Eurobusiness LRJ SPRL, Capital Insol SPRL Filiala Iaşi şi Specialists Trust Insolvency SPRL. Menţionăm că preşedinta UNPIR nu a dorit să ofere şi cuantumul veniturilor acestor societăţi profesionale motivând confidenţialitatea datelor, deşi în cererea formulată în baza Legii 544/2001 am solicitat aceste informaţii.
 
Totuşi, din informaţiile „Ziarul de Iaşi”, topul societăţilor profesionale după veniturile obţinute în 2014 nu coincide în totalitate cu topul practicienilor care au avut cele mai mari venituri nete. Chiar dacă societatea Management Reorganizare Lichidare a fost din nou prima după veniturile totale obţinute în 2014, „patronul” Corneliu Mititelu a încasat anul trecut circa 230.000 lei în contul personal, fiind depăşit de alţi patru practicieni. Astfel, din informaţiile „Ziarul de Iaşi”, cei mai câştigaţi practicieni în insolvenţă din Iaşi au fost anul trecut soţii Georgeta şi Dan Niţescu, asociaţi în cadrul societăţii de insolvenţă ACORD SPRL. Chiar dacă societatea soţilor Niţescu a avut venituri totale din reorganizare şi lichidare mai mici decât societatea lui Mititelu, fiecare a reuşit să termine anul 2014 cu un venit net în contul personal de câte un milion de lei.
 
Următoarele trei locuri după soţii Niţescu, având venituri net inferioare, au fost Eduard Pascal, coordonatorul societăţii de pe locul trei, Eurobusiness LRJ SPRL, cu peste 240.000 lei, Elena Diaconu de la Lichidator Compant SPRL cu o sumă aproximativ egală şi Corneliu Mititelu de la MRL cu circa 230.000 lei. De specificat că, deşi societăţile lor au avut venituri ce le-au clasat în primele cinci din Iaşi, Gheorghe Moraru de la Capital Insol şi Lenuţa Boicu de la Specialists Trust Insolvency nu au avut venituri care să îi claseze printre practicienii cu cele mai mari venituri.
 
Găina cu ouă de aur
 
Până în 2010, Mititelu nu avea loc la „masa bogaţilor” în acest domeniu al lichidării firmelor, cei mai puternici lichidatori fiind Neculai Michichiuc (decedat, între timp), asociatele (n.r. - la acea vreme) Mărioara Apetrei şi Lucia Mitruţă sau Dan Nistor Niţescu, aceştia având venituri personale în jurul la 100.000 - 200.000 lei. A venit momentul decăderii fabricii Nicolina, iar Mititelu a tras lozul cel mare, vânzările din 2010 propulsându-l alături de fosta soţie, practicianul în insolvenţă Lenuţa Boicu, la acea vreme asociată în cadrul MRL, în topul practicienilor ieşeni după veniturile obţinute.
 
Dacă în acel an au obţinut venituri cumulate de circa 400.000 lei, în 2011 sumele obţinute de Mititelu şi Boicu au „explodat” şi cumulau împreună în jur de trei milioane lei, următorii pe listă obţinând doar în jur de 250.000 lei. Anii 2012 – 2013 i-au avut tot pe asociaţii MRL în vârful clasamentului, dar cu venituri mai mici în contul fiecăruia, între 500.000 şi 1.000.000 lei, şi au propulsat şi alţi lichidatori: Elena Diaconu de la Lichidator Company 2003, Anica Chelşău, Eduard Pascal de la Eurobusiness LRJ SPRL sau soţii Georgeta şi Dan Nistor Niţescu, toţi cu venituri între 150.000 şi 400.000 lei.
 
În schimb, anul 2013 a fost şi unul de cumpănă pentru MRL, cea mai puternică societate de insolvenţă din Iaşi şi una dintre cele mai importante din ţară, după ce Corneliu Mititelu şi Lenuţa Boicu au divorţat, iar apoi au început să se lupte în instanţă pentru brandul Management Reorganizare Lichidare. În prezent, Mititelu conduce MRL de pe podium, dar cu mai puţini bani în contul personal, iar Lenuţa Boicu activează în cadrul societăţii Specialists Trust Insolvency SPRL, de unde şi-a păstrat locul printre cele mai puternice societăţi din domeniu.
 
Cum este explicat succesul
 

Corneliu Mititelu nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere, iar Lenuţa Boicu nu a dorit să discute despre acest subiect. „Anul 2013 a fost unul greu din activitatea mea de lichidator şi aş prefera să rămână un capitol închis. Nu aş vrea să apară astfel de informaţii despre viaţa mea personală”, a spus Lenuţa Boicu. Interesantă este, însă, revenirea în clasament a lui Dan Nistor Niţescu, asociat în cadrul societăţii profesionale Acord SPRL cu soţia sa, Georgeta Dorina, dar cunoscut mai mult ca evaluator. Niţescu a realizat mai multe evaluări ale patrimoniului Fortus, ultima cu diferenţe extrem de mari faţă de precedentele.

Această evaluare a fost luată în calcul la stabilirea preţurilor de vânzare a activelor excedentare şi nu au prezentat interes aproape deloc tocmai din cauza preţului „piperat”. Pe pagina personală, Dan Nistor Niţescu pune succesul (n.r. – şi pe cel financiar) în această meserie pe seama „experienţei acumulate în echipă” şi „stilului propriu de lucru”. „Împreună cu partenerii noştri am reuşit să dezvoltăm metode de lucru versatile, căi sigure şi rapide de ameliorare, redresare şi creştere a firmelor din portofoliul nostru”, a scris Dan Niţescu pe site-ul societăţii Acord SPRL.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri