Milionarul Alexander Adamescu ar putea fi extrădat în câteva săptămâni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 17.01.2021

Milionarul Alexander Adamescu ar putea fi extrădat în câteva săptămâni

GALERIE
Alexander Adamescu
  • Alexander Adamescu
- +

Alexander Adamescu (38 de ani), stabilit la Londra, ar putea fi extrădat în România în următoarele săptămâni, în pofida unei serii de procese de corupţie şi a morţii tatălui său într-o închisoare din România, anunţă marţi Human Rights Without Frontiers International (HRWF). Numele lui Alexander Adamescu a intrat pentru prima dată în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în iunie 2016, în urma încarcerării tatălui său, Dan Adamescu, pentru acuzaţii de dare de mită şi corupţie.

Acuzaţiile contra lui Alexander Adamescu au apărut la scurt timp după ce statului i s-au cerut despăgubiri de 200 de milioane de lire sterline pentru distrugerea intenţionată a unui grup de companii controlate de către Dan Adamescu. ''De la acuzaţiile iniţiale împotriva lui Alexander Adamescu, audierile şi investigaţiile au adăugat acuzaţia de corupţie. De exemplu, în cazul unei audieri, Alexander Adamescu a fost convocat numai la uşa tribunalului, cu 30 de minute înaintea audierii. În termen de 30 de minute după proces, din câte se pare, judecătorul a citit 37 de file din materialele procurorilor, a deliberat asupra argumentelor ambelor părţi, a luat o decizie, a admis un mandat de arestare şi a prezentat decizia sa în sistemul electronic al tribunalului. Din păcate, asemenea circumstanţe nu sunt rare în România, temerile privitoare la procese corecte şi la condiţiile din închisori sunt constante în ţară'', adaugă HRWF.

Interconexiunile sporite între DNA, Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi judecători, magistraţi şi alte autorităţi judiciare din ţară sunt motive de îngrijorare majore. Folosirea extinsă a interceptărilor telefonice, corupţia, influenţarea judecătorilor şi probele false s-au dovedit a fi o practică obişnuită în interiorul acestor instituţii, dar care în schimb sunt încălcări clare ale drepturilor omului, sccrie sursa citată. ''Aceste probleme sunt binecunoscute, întrucât dezbaterea în România este în mare parte publică. Procurorul-şef al DNA este în prezent anchetat pentru corupţie, iar secretarului general al SRI i se cere demisia după ce presa a dezvăluit că el contactase judecători prin intermediul Facebook în legătură cu procese în derulare. În acest context, nu este plauzibil să se presupună că cei care sunt puşi sub acuzare în România vor avea parte de un proces corect. Mai mult, rezultatele României privind extinderea nejustificată a arestului preventiv, alături de suprapopularea din închisori şi centre care nu îndeplinesc standardele internaţionale, sunt motive suplimentare de îngrijorare'', continuă HRWF.

Human Rights Without Frontiers International menţionează că, în 2017, România a fost ţara din Uniunea Europeană din care au fost prezentate în faţa CEDO cele mai multe cazuri de încălcare a drepturilor omului, iar dintre cele 47 de membre ale Consiliului Europei ea a fost depăşită doar de Rusia, Turcia şi Ucraina. Majoritatea acestor cazuri au implicat interzicerea torturii şi a altor tratamente inumane, o lipsă de investigaţii eficiente şi dreptul la un proces corect. ''Şi mai îngrijorător ar fi că, în cazul în care Alexander Adamescu este extrădat, el va fi supus unor grave încălcări ale drepturilor omului în timpul proceselor ulterioare şi în timp ce se va afla în închisoare'', conchide Human Rights Without Frontiers International. 

SURSA: Agerpres

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.