Minciuna de aur
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Minciuna de aur

GALERIE
bogdan iliescu
  • bogdan iliescu
- +

„A lie told often enough becomes the truth.” (O minciună spusă suficient de des devine adevărul.) Vladimir Lenin

Sunt cel mai bun, ceilalţi nu mă apreciază. Merit enorm mai mult, dar societatea, sistemul, ceilalţi mă împiedică să ajung acolo unde merit. De obicei, mai sus decât toţi ceilalţi. Sunt foarte bun şi trebuie să fiu recunoscut cu orice preţ. Diferenţa dintre mine şi oamenii de succes pe care îi văd la televizor este că ei au avut noroc. Vedem atitudinea asta în jurul nostru mult prea des şi la mult prea mulţi oameni. Este o minciună cu care se hrănesc zi de zi şi care le modifică comportamentul, de cele mai multe ori înspre o aroganţă agresivă, până în cele mai banale situaţii. Sunt dispuşi să parcurgă distanţe imense ca să îşi/ ne demonstreze că minciuna asta e de fapt un adevă irefutabil. Este unul din motivele pentru care mărcile de lux vând în Romania mult, foarte mult peste ce te-ai aştepta când vezi statisticile economice sau când auzi lamentările „de faţă” pe care le perorează cei mai mulţi.

Căutăm, mai mult decât alte naţii, statutul de privilegiat. Privilegiul este scopul final al foarte multor oameni. În lipsa (cronică, din păcate) a oricărui reper real, puturoşii şi neperformanţii au ajuns să creadă că fiţa îi ridică deasupra celorlalţi. Şi îţi aruncă priviri dispreţuitoare şi intolerante de la volanul maşinii scumpe cât o casă, pentru că tu nu poţi să vezi garsoniera bogat mobilată cu un pat second-hand în care se înghesuie când rămâne cu sine însuşi/însăşi. Şi cred că li se cuvine să treacă peste rând, să fie absolviţi de responsabilităţi sociale şi să aibă mult mai multe drepturi. Societatea le este datoare pentru că ei sunt peste mujici, sau cum se spune mai nou, fraierii care nu au înţeles că esenţa vieţii este maşina pe care o conduci. Nu realizează că maşina aia nu îi duce nicăieri, că nu îi face să înţeleagă mai mult (decât nimic, ca de obicei) din ştirile pe care le aud la radio (mai mult nici nu avem pretenţia), că nu le acoperă cu nimic golul imens pe care moartea neuronilor din lipsa de antrenament le-a lăsat-o între urechi.

Dar probabil că minciuna asta îi ţine în viaţă, le acoperă ca un văl dens eşecul fundamental de a fi capabili să facă ceva util, semnificativ, lipsa de educaţie (de la cea primară, de acasă, până la cea civică şi profesională) atât de crasă încât, la prima vedere, este înspăimântătoare, lipsa bunului simţ, a simţului comun şi a atâtor altora. Este, după cum putem vedea, o minciună foarte potentă şi salvatoare de vieţi. De aceea este minciuna de aur. Ca şi metalul pe care îl preţuiesc atât de mult pentru că le poleieşte scorbura adâncă şi fetidă pe care o poartă cu ei zi de zi.

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iluzii guvernamentale

Lucian DÎRDALA

Iluzii guvernamentale

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

Filmuletul zilei

opinii

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Alex VASILIU

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

pulspulspuls

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Vorbeam ieri aicea despre cum de s-a făcut şi s-au aranjat cărţile politicii încât dipotata Monika de la Iaşi a luat faţa în partid, la nominalizarea ca menistru al digitalizării, unora mai bine înfipţi ca ea pe lângă şefi. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.