Minerii din Austria de acum 2.700 de ani consumau bere şi brânză cu mucegai
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Minerii din Austria de acum 2.700 de ani consumau bere şi brânză cu mucegai

GALERIE
mina antica
  • mina antica
- +

Minerii care lucrau acum 27 de secole în celebrul sit austriac Hallstatt erau mult mai sofisticaţi decât s-ar crede, fiindcă în dieta lor se găsea berea, dar şi brânza cu mucegai, arată studiile bazate pe analiza excrementelor acelor oameni. Partea surprinzătoare este că locuitorii de acum peste două milenii erau suficient de avansaţi încât să folosească în mod intenţionat fermentarea în prepararea brânzei, spune Frank Maixner, microbiolog la insitutul Eurac din Bolzano.

Este cea mai veche dovadă din Europa pentru pregătirea brânzei cu mucegai. aşa numita ”blue cheese” sau cum îi spun francezii, ”fromage à pâte persillée”. ”Este tot mai clar nu doar că practicile culinare preistorice erau sofisticate, dar şi că tehnica fermentaţiei, dar şi alte moduri de procesare aveau un rol important în istoria alimentară străveche”, spune Kerstin Kowarik de la Muzeul de Istorie Naturală din Viena.

Ce mai mâncau minerii de acum 2.700 de ani? Soiuri de fasole, orz şi mei consumate probabil sub formă de terci. Consumau şi fructe. dar şi carne, iar dieta lor, spun arheologii, era echilibrată, fiindcă erau acoperite toate nevoile nutriţionale. Evident că marea diferenţă faţă de meniurile din ziua de astăzi ţine de faptul că ponderea mâncărurilor procesate era extrem de mică.

Cercetătorii au analizat patru mostre de fecale: una din Epoca Bronzului, două din Epoca Fierului şi unul din secolul 18. Totul se conservă bine acolo datorită concentraţiei înalte de sare şi temperaturii constante de +8 grade.

Minerii de la Hallstatt trăiau într-un loc izolat, toată viaţa lor se desfăşura în mină şi foarte aproape de ea, dar în mină lucrau multe ore pe zi, mâncau acolo şi îşi şi făceau şi nevoile. Hallstatt este unul dintre cele mai celebre sit-uri din lume legate de istoria sării, activităţi de extracţie fiind desfăşurate acolo timp de mai bine de 3.000 de ani. Studiul a fost publicat în revista Current Biology

SURSA: hotnews.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Iohannis în Egipt

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.