anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Miniseria „România sălbatică”, difuzată din 12 mai pe HBO Max (VIDEO)

GALERIE
România_sălbatică_Dan_Dinu_Cosmin_Dumitrache
  • România_sălbatică_Dan_Dinu_Cosmin_Dumitrache
- +

„România sălbatică”, realizat de Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonaţii platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată şi pe HBO.

Recompensat la Premiile Gopo 2022 cu premiile pentru cel mai bun documentar, cea mai bună muzică originală şi cel mai bun sunet, filmul „România sălbatică”, a avut premiera la TIFF 2021 şi s-a bucurat de un mare succes în rândul publicului.

Miniseria „România sălbatică” oferă publicului ocazia de vedea, într-o nouă formă, rezultatul muncii unei echipe care a adunat mii de kilometri parcurşi, sute de ore de filmare şi 10 ani de pre-producţie. Narate în limba română de Melania Medeleanu şi în versiunea în limba engleză de Peter Venn, cele trei episoade ne poartă într-o emoţionantă călătorie prin locuri spectaculoase şi greu accesibile, oferindu-ne poveşti unice despre biodiversitatea ţării.

„Am urmărit filmul ameţită de atâta frumuseţe. Şi dacă de obicei atunci când vorbesc îmi doresc ca vocea mea să se audă, de această dată am vrut să fie mai degrabă şoaptă, să adauge informaţie fără să distragă atenţia de la cântecul naturii. Am lecturat cu drag şi cu emoţie şi, mai ales, cu recunoştinţă faţă de cei care au adus pe ecrane frumuseţea sălbatică a României noastre”, spune Melania Medeleanu.

Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache au decis în 2018 să ducă la bun sfârşit un film documentar de amploare, continuând astfel munca începută în 2010 cu fotografierea celor 28 de rezervaţii mari din România (parcuri naţionale, parcuri naturale, geo-parcuri şi o rezervaţie a Biosferei), demers finalizat cu o expoziţie de fotografie în aer liber, vizitată de peste 50.000 de oameni din marile oraşe din ţară.

Dan Dinu fotografiază natura de mai bine de 20 de ani, jumătate din această perioadă dedicând-o proiectului România Sălbatică. Este membru fondator şi preşedinte Forona (Organizaţia Fotografilor de Natură din România) şi a colaborat cu multe ONG-uri de mediu în proiecte de conservare a naturii. Lucrează în domeniul filmului documentar din 2013, fiind parte atât din producţii locale, cât şi din proiecte de anvergură pentru NatGeo Wild sau BBC.

Cosmin Dumitrache, videograf cu peste 15 ani de experienţă, s-a alăturat proiectului în 2014 şi alături de Dan Dinu a fondat NTD Film, sub tutela căruia a produs mai multe filme, unele dintre acestea selectate sau premiate la festivaluri de film din întreaga lume. De-a lungul timpului a filmat şi pentru producţii de anvergură difuzate de NatGeo Wild. Este un colaborator frecvent al ONG-urilor de mediu, alături de care a lucrat la diferite proiecte de conservare şi educare.

În primul episod, „Sezonul speranţei” - din 12 mai pe HBO Max (48 de minute) - călătoria începe cu mult aşteptata sosire a primăverii, un sezon al speranţei, când majoritatea animalelor se pregătesc pentru un nou ciclu de viaţă. De la viaţa dură din munţii înalţi, la stepele sudice ale României, descoperim cele mai bine păstrate secrete ale sălbăticiei Europei.

Cel de-al doilea episod, „Sezonul abundenţei” - din 19 mai pe HBO Max (49 de minute) - continuă călătoria odată cu sosirea verii, un sezon al abundenţei, când animalele tinere încep să se bucure de frumuseţea vieţii şi să accepte provocările naturii în diferite regiuni, de la munţii transilvăneni minunaţi, la cea mai mare întindere de apă de pe continent.

„Sezonul schimbării” - din 26 mai pe HBO Max (48 de minute) - al treilea episod al miniseriei, ne transpune în imagini incredibile de toamnă şi iarnă, prin pădurile seculare incredibile şi o mulţime de peisaje unice ale ţării.

Proiectul „România sălbatică” s-a bucurat încă de la început de susţinerea specialiştilor din ONG-urile de mediu, a administratorilor parcurilor şi rezervaţiilor naturale, precum şi a întregii comunităţi de fotografi şi pasionaţi de natură.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

      Intrebarea zilei

      Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

      vezi raspunsuri

      Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.