Ministeriatul economistului academician Slăvescu (1939-1940)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Înzestrarea Armatei Române

Ministeriatul economistului academician Slăvescu (1939-1940)

GALERIE
Victor_slavescu2
  • Victor_slavescu2
- +

În preajma Celui de-al Doilea Război Mondial, se decisese ca Guvernul României să includă şi un Minister al Înzestrării Armatei. În anul 1939, s-a considerat că cel mai nimerit să preia portofoliul acestuia este academicianul Victor Slăvescu (http://adevarul.ro/locale/pitesti/). Între argumente, cântărea faptul că este fiu al unui colonel de armată, că el însuşi a fost ofiţer combatant în Primul Război Mondial (avea gradul de lt. colonel) şi apoi ca profesor la Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti şi ca fost deţinător al portofoliului Finanţelor (1934-1935) şi al celui de la Industrie şi Comerţ (1934), se prezuma că ar fi excelent cunoscător al problemelor industriei româneşti.

 

În august 1916, când deja avea un doctorat luat în Germania şi ocupa o poziţie bună la Banca Românească, Victor Slăvescu a preferat să se înroleze ca voluntar, fiind trimis pe front. A fost rănit în luptele din Transilvania, iar după şase luni de spitalizare s-a întors la unitatea sa, luând parte inclusiv la luptele de la Mărăşeşti (https://www.historia.ro/). Dar revenind la plasarea Profesorului Slăvescu în fruntea Ministerului Înzestrării Armatei, trebuie să amintim că tot el a fost cel care, în calitate de ministru al Finanţelor, a pregătit şi realizat efectiv funcţionarea mecanismului privind împrumutul intern pentru „înzestrarea României” (I. Oncescu, A. Tudorache, Victor Slăvescu – ministru de finanţe (1934-1935), Analele Universităţii din Craiova, Seria Istorie, Anul XVII, Nr. 1(21)/2012), pp. 101-114).

azat pe obligaţiuni având valori nominale de 1000, 2000, 5000 şi 20000 lei, purtătoare de dobânzi (4,5%/an), respectivul împrumut s-a soldat cu subscrierea a 3,74 miliarde lei. Destinaţia sumelor: mai mult de jumătate pentru a acoperi nevoile de stat în legătură cu apărarea naţională (concret, 2 miliarde lei pentru armată – achiziţii de armament, muniţii şi diverse echipamente). Alte direcţii: 350 milioane lei pentru agricultură, 220 milioane lei – Biserică, 125 milioane lei pentru Sănătate, iar 250 milioane lei priveau achitarea către BNR a anumitor operaţiuni de trezorerie (Viaţa şi opera lui Victor Slăvescu, în Restitutio, http://www.bnr.ro/Restitutio-3221.aspx). Ocazionat de acesta, „Regele Carol al II-lea a adresat o scrisoare deschisă lui Victor Slăvescu, prin care a avansat 4 milioane lei, iar fiul său Mihai, la acea dată Mare Voievod de Alba Iulia, a contribuit cu 3 milioane lei la acest împrumut. Suveranul făcea apel la toţi cetăţenii statului, la patriotismul tuturora, îndemnându-i astfel să participe la ridicarea patriei. În finalul scrisorii, Carol al II-lea îi mulţumea ministrului de Finanţe pentru eforturile întreprinse şi succesul acţiunii” (Oncescu & Tudorache, Ibid.).

Ca ministru al Înzestrării Armatei, din anul 1939, Profesorul Slăvescu nu se poate spune că a avut realizări aparte. Şi nu neapărat din motive imputabile. Chiar dacă perioada era cât se poate de instabilă din punct de vedere politic, probabil că fiind considerat valoros a fost menţinut ca titular al portofoliului acestui minister în şase guverne succesive (1939-1940). Totodată, era şi profesor la Şcoala Superioară de Război. „Cu toate eforturile pe care le-a depus pentru o bună funcţionare a industriei de apărare (...), Victor Slăvescu nu a reuşit să doteze armata română la un nivel corespunzător, astfel că la izbucnirea Celui de-al Doilea Război Mondial şi mai ales în vara anului 1940, România nu a putut face faţă pericolelor externe şi desfăşurărilor de forţe de pe arena internaională.

Aceasta situaţie s-a datorat lipsei de orientare a factorilor de conducere români, care, în pofida semnalelor trase de Marele Stat Major la începutul anilor ’30 privind starea dezastruoasă a înzestrării armatei, nu au luat nici un fel de măsuri în acest sens. România nu a putut recupera în doi ani ceea ce potenţialii si adversari, care unii se vor dovedi şi reali, acumulaseră timp de două decenii” (V.F. Dobrinescu, V. Slvescu, ministru al înzestrării armatei, Editura Academiei Române, 1993, http://www.bnr.ro/Restitutio-3221.aspx). De altfel, atunci când s-a luat de către România

Decizia de acceptare a ultimatului sovietic şi de executare a unei „retrageri” din Basarabia şi nordul Bucovinei (în Consiliul de Coroană din noaptea de 27 – 28 iunie 1940), Victor Slăvescu avea să voteze „pentru” (I. Scurtu, Politica si viata cotidiana in Romania in secolul al XX-lea si inceputul celui de-al XXI-lea, eBook, Editura Mica Valahie, Bucureşti, 2012). Mai mult ca sigur, mai înainte evaluase realist capacitatea noastră de a face faţă unei confruntări armate cu sovieticii (care erau „de 6 ori mai numeroşi, cu divizii motorizate, cu tancuri grele, cu o aviaţie de 6 ori mai mare - numai pe frontul nostru”, https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/constantin-argetoianu-ultimatum-mi-s-au-taiat-picioarele). În acelaşi Consiliu, Nicolae Iorga „Invectiva contra pregătirii armatei. S-a cheltuit mult ca să nu avem nimic...” (Idem). Cu alte cuvinte, nivelul înzestrării armatei de la acel moment nu era deloc încurajator, propunerile altor membri ai Consiliului de Coroană, minoritari, de altfel, de a respinge ultimatumul, a mobiliza armata etc., părându-i-se Profesorului Slăvescu că ar putea fi menite să atragă pentru Ţară nenorociri mai mari decât pierderea Basarabiei şi a nordului Bucovinei.

Victor Slăvescu

(N. 23 mai/5 iunie 1891, Rucăr, judeţul Argeş - d. 24 septembrie 1977, Bucureşti)

Începând cu anul 1936, devine membru corespondent al Academiei Române, iar în 1939, cu sprijinul unor mari personalităţi (printre care Nicolae Iorga), devine membru titular (http://www.icfm.ro/victor_slavescu.htm).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trişorii

Cătălin ONOFREI

Trişorii

Încă un an irosit. Prin cooptarea PSD la guvernare, umilirea electoratului care chiar visa să trăiască într-o ţară normală a devenit totală. Iohannis, Cîţu şi PNL ne-au trezit la realitate.

Filmuletul zilei

opinii

Drepturile şi îndatoririle animalelor

Briscan ZARA

Drepturile şi îndatoririle animalelor

Ne-am obişnuit atât de mult cu bunătatea, grija şi iubirea noastră, încât nu ne mai dăm seama cât de mult rău le facem de fapt. Am transformat puţinele animale care au mai rămas pe Pământ în bibelouri, obiecte de decor, piese de mobilier. Din iubire. Mila noastră omoară azi mai multe fiinţe decât puştile vânătorilor...

Un elefant şi un călăreţ în căutarea unui drum

Cristina DANILOV

Un elefant şi un călăreţ în căutarea unui drum

Oamenii se schimbă atunci când inimile lor se desfac şi minţile lor se deschid, spun terapeuţii. Dualitatea noastră mentală este firească, Supraegoul conştient al lui Freud şi Egoul idealist, imaginea lui Platon, mai precis a vizitiului şi a carului la care sunt înhămaţi doi cai buni, în cazul zeilor, sau un cal bun şi un cal rău, în cazul oamenilor, în temeiul mitului despre ontologie, sunt doar două ipostaze ale dualităţii sistem reflexiv-sistem emoţional care ne patronează existenţa.

Ctitori şi risipitori

Mihai DORIN

Ctitori şi risipitori

Privim spre trecut cu interes profesional şi/ sau empatie, uneori cu frustrare. Oricât am dori să obţinem detaşarea sau obiectivitatea depline, spectacolul istoriei ne implică, aproape cu fatalitate şi emoţional. Iar atunci când vrem să fim foarte raţionali, până la rigorism, se întâmplă să ucidem povestea istoriei, farmecul ei inefabil ori chiar seva. 

pulspulspuls

Lumea halatelor albe: venerabilul domn Usturoi rămâne la butoane la Iaşi

Lumea halatelor albe: venerabilul domn Usturoi rămâne la butoane la Iaşi

Iată stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe că din nou, la ceas de seară, ne-a parvenit o ştire de maximă importanţă pentru suflarea medicală din târgul nostru. 

Caricatura zilei

Degetelezare

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.