
Ministerul Agriculturii si Alimentatiei estimeaza pentru 1998 o recolta de griu cuprinsa intre 4 si 5,3 milioane tone

Ministerul Agriculturii si Alimentatiei estimeaza pentru 1998 o recolta de griu cuprinsa intre 4 si 5,3 milioane tone.
Pentru realizarea productiei maxime, alaturi de conditii climatice corespunzatoare sint necesare aplicarea de tehnologii adecvate – fertilizaresi combaterea daunatorilor.
Consumul intern al României este de circa patru milioane tone de griu anual.
Din suprafata programata pentru insamintare cu griu, de 2,240 milioane hectare, la sfirsitul lunii noiembrie se insamintasera 2,040 milioane hectare. "Reducerea suprafetei cultivate a aparut din cauza dificultatior de valorificare a recoltei aparute in acest an, care au determinat unii producatori sa renunte sau sa restringa suprafetele cultivate cu griu, alaturi de intirzierea in vegetatie si de lipsa mijloacelor tehnice", a declarat Dinu Gavrilescu, ministrul Agriculturii si Alimentatiei, la conferinta de presa de vineri.
Pentru sustinerea producatorilor agricoli ministerul va introduce din 1998 pretul indicativ la griu, gestionarea preturilor indicative prin sistem de plati compensatorii, precum si subventionarea stocarii la griu si porumb pentru o perioada de sase luni, in limita sumei de 300 miliarde lei.
Pentru subventionarea si creditarea producatorilor, vor fi acodate 3.000 miliarde lei prin sistemul cupoanelor, iar alte 1.000 miliarde lei din fonduri de creditare tip revolving.
"Din pacate, pretul griului românesc nu a fost atractiv pentru exportatori. Din informatiile pe care le avem, s-au exportat circa 300.000 de tone de griu si circa 250.000 tone de porumb. Sper ca dupa introducerea primei de export pentru porumb, de 150 lei la kilogram, acesta sa se relanseze", a declarat Dinu Gavrilescu.
Ministrul Agriculturii si Alimentatiei apreciaza ca, in urmatoarea perioada, pe piata se va inregistra o lipsa de carne de porc, dar ca nu exista pericolul unei crize serioase.
"Situatia a aparut din cauza producatorilor, care asteapta cresterea pretului si apoi efectueaza taierile. Fata de aceeasi perioada a anului trecut oferta de carne de porc s-a diminuat cu circa 10%", a declarat Dinu Gavrilescu, ministrul Agriculturii si Alimentatiei.
Pentru aceasta luna oferta este estimata la 28.200 tone, iar in decembrie 1996 a fost de 31.037 tone.
Efectivele de porcine la 31 octombrie erau de 9,337 milioane capete, in scadere cu 1,344 milioane capete fata de perioada similara a anului trecut. Cea mai importanta scadere se inregistraza in sectorul societatilor comerciale, publice sau private, cu 28,5%.
Ministerul are in vedere posibilitatea reducerii taxelor vamale la carnea de porc, la 45% fata de 60% in prezent.
Publicitate și alte recomandări video