Ministerul Apărării: România propune revitalizarea Brigăzii din Europa de Sud-Est

miercuri, 25 septembrie 2024, 22:22
2 MIN
 Ministerul Apărării: România propune revitalizarea Brigăzii din Europa de Sud-Est

Ministerul Apărării a anunţat că România propune revitalizarea Brigăzii din Europa de Sud-Est (SEEBRIG), având în vedere noile evoluţii din actualul context geostrategic. Discuţia a avut loc în cadrul Comitetului de coordonare şi ale Comitetului director politico-militar.

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au anunţat, miercuri că secretarul de Stat pentru Politica de Apărare, Planificare şi Relaţii Internaţionale, Simona Cojocaru, a condus delegaţia MApN participantă la lucrările reuniunilor Comitetului de coordonare şi ale Comitetului director politico-militar, care au avut loc la Constanţa.

Activităţile s-au desfăşurat în contextul exercitării de către România a preşedinţiei rotaţionale a iniţiativei regionale de cooperare în domeniul apărării „Procesul reuniunilor miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est” (SEDM).

”Cu această ocazie, au fost discutate aspectele relevante ale iniţiativei şi au fost agreate proiecte care urmează a fi aprobate de miniştrii apărării la viitoarea reuniune a SEDM care va avea loc la Tirana, la începutul lunii noiembrie. Preşedinţia română a subliniat, încă o dată, importanţa cooperării regionale în asigurarea stabilităţii şi securităţii în Europa de Sud-Est. România a avansat propuneri concrete menite să conecteze Brigada din Europa de Sud-Est (SEEBRIG) la noile evoluţii din actualul context geostrategic”, au transmis reprezentanţii MApN.

Simona Cojocaru a afirmat că preşedinţia României urmăreşte revitalizarea SEEBRIG.

”Preşedinţia noastră urmăreşte cu determinare consolidarea rolului regional al Procesului reuniunilor miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est şi revitalizarea SEEBRIG”, a subliniat secretarul de stat.

Creat iniţial pentru a sprijini integrarea euro-atlantică, SEDM a evoluat într-o iniţiativă regională vitală, care abordează provocările reale de securitate promovând, în acelaşi timp, încrederea şi cooperarea.

Rezilienţa, angajamentul şi stabilitatea sunt valorile evidenţiate de România în timpul preşedinţiei SEDM. De la preluarea mandatului, au fost realizate progrese semnificative, inclusiv includerea Republicii Moldova ca membru cu drepturi depline al Procesului şi organizarea unor întâlniri de nivel înalt destinate consolidării SEDM şi cooperării regionale, respectiv a rezilienţei.

Cea mai importanta iniţiativă sub egida SEDM este Brigada din Europa de Sud-Est, formată din unităţi afiliate aparţinând celor şase naţiuni membre.

Reuniunile de la Constanţa au marcat cel de-al treilea set de întâlniri de la începutul preşedinţiei române şi până în prezent, după Timişoara, în septembrie 2023, şi Iaşi, în martie 2024. România îşi va încheia mandatul în anul 2025, ultimul set de întâlniri urmând să se desfăşoare la Bucureşti, în luna martie a anului următor.

Reuniunile de la Constanţa au fost organizate cu sprijinul Forţelor Navale Române.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii