Ministerul Culturii a lăsat bibliotecile la mila publică. Cum s-a ajuns aici?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Ministerul Culturii a lăsat bibliotecile la mila publică. Cum s-a ajuns aici?

GALERIE
carti biblioteca
 • carti biblioteca
- +

Bibliotecile publice nu vor avea parte de cărţi noi nici anul viitor, chiar dacă, conform Legii nr. 186/2003, art.8, Ministerul Culturii se obligă să organizeze anual această achiziţie de cărţi şi de reviste ale culturii scrise pentru a actualiza colecţii din bibliotecile publice aflate sub autoritatea consiliilor locale ori judeţene. 

Acest lucru reiese din răspunsul la o interpelare adresată de către senatorul USR Dan Lungu Ministerului Culturii, care menţionează că, „În ultimii patru ani, suma provenită din profitul net al Companiei Naţională Loteria Română - S.A., conform articolului menţionat anterior (Art.23, alin. 1 din Legea 186/2003), a fost nesemnificativă în raport cu necesarul de cărţi menit să completeze colecţiile din bibliotecile publice. De asemenea, după cum se ştie, bugetul Ministerului Culturii şi Indentităţii Naţionale din ultimii ani a fost unul care acoperă cu greu necesarul de cultură, astfel din fondurile avute la dispoziţie s-a stabilit alocarea  sumelor către diferite proiecte şi programe culturale prioritare pe agenda instituţiei noastre“, este menţionat în răspunsul oferit de Ministerul Culturii.

Astfel, bibliotecile publice vor trebui să se descurce şi în 2019 cu fondul de carte existent în prezent sau să-şi întregească colecţia prin donaţii. Chiar dacă senatorul ieşean a solicitat şi suma exactă alocată în ultimii trei ani „Programului naţional pentru achiziţia de cărţi şi abonamente la reviste“, Ministerul Culturii nu a pus la dispoziţie aceste sume. Mai mult, senatorul Dan Lungu atrage atenţia că Ministerul Culturii a oferit cu totul alte date şi în ceea ce priveşte componenţa comisiei care stabileşte cărţile şi abonamentele care urmează să fie achiziţionate. Astfel, Ministerul a prezentat comisia de finanţare a revistelor şi publicaţiilor culturale. Senatorul Dan Lungu atrage atenţia că, în acest moment, interesul pentru lectură în România este „la un nivel minim istoric“, iar lipsa unui fond de carte consistent ar duce la apariţia unei diferenţe şi mai mari între mediile sociale, între cei care îşi permit să cumpere o carte şi cei care nu îşi permit. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Alexandru LĂZESCU

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Marea majoritate a jurnaliştilor români continuă să se închine la „icoanele” New York Times, Washington Post, CNN, The Guardian, nerealizând că acestea au deviat între timp semnificativ de la etica şi standardele tradiţionale ale jurnalismului.  

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre ororile nazismului

Nichita DANILOV

Câte ceva despre ororile nazismului

Realitatea din lagărele de naziste era atât de cosmetizată de aparatul de propagandă, încât chiar şi prizonierii proaspăt aduşi în vagoanele de vite sigilate aveau tendinţa să nu dea crezare sinistrelor zvonuri legate de exterminare. Ca să nu intre în panică, deţinuţii ce coborau din trenuri aveau parte de o privelişte aproape bucolică. E drept că exista sârmă ghimpată. Dar dincolo de sârmă domnea o ordine desăvârşită.

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Ciprian IFTIMOAEI

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Pe la începutul lunii decembrie 2021, mă pomenesc cu un telefon de la prietenul şi colegul Bogdan Pătărlăgeanu de la Direcţia de Comunicare a Institutului Naţional de Statistică (INS) cu propunerea de a colabora la un Newsletter pentru Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie) în care să surprindem crâmpeie din publicistica economică şi socială a poetului Mihai Eminescu, eventual, condimentate cu date statistice. Mai înainte de toate, prietenul Bogdan se interesă dacă ştiu ceva despre legătura lui Eminescu cu statistica, parcă, bănuind că am în lucru un studiu cu tema „Scurt istoric al statisticii oficiale în România” în care aveam câteva rânduri despre tema în cauză.

Atenţie la trend

Michael ASTNER

Atenţie la trend

În loc de motto: Jocurile minţii// cum mai reuşim noi/ să ne construim/ propriile capcane - cu cât mai sofisticate,/ cu atât mai durabilă/ propria închisoare.

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X