anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 01.10.2022

Comunicat de presă (P)

Ministerul Culturii ignoră cu desăvârșire cheltuirea timbrului literar

GALERIE
foto lungu (4)
 • foto lungu (4)
- +

Deși Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) are obligația prin legea de a verifica destinația banilor proveniți din timbrul încasat de organizațiile de creatori, nu a făcut niciodată acest lucru.
 

Acești bani trebuie utilizați pentru susținerea proiectelor culturale, participarea la evenimente culturale în străinătate, sprijinirea tinerilor scriitori și artiști, a creatorilor aflați la pensie sau sprijinirea materială a revistelor de specialitate aparţinând uniunilor de creaţie.

În urma verificărilor realizate de către reprezentanții Curții de Conturi a României cu privire la modul de cheltuire a banilor publici primiți prin MCIN de către Uniunea Scriitorilor din România, a fost evidențiat faptul că Ministerul Culturii și Identității Naționale nu a desemnat încă împuterniciți care să monitorizeze cheltuirea sumelor încasate din aplicarea timbrului literar. Conform art, 6, alin. 3 al Legii  nr. 35/ 1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii și de divertisment, împuterniciții ministerului au obligația de a „verifica utilizarea , potrivit destinațiilor prevăzute la art. 3 , a sumelor încasate de către organizațiile de creatori din aplicarea timbrelor”.

Această verificare realizată de Curtea de Conturi a României s-a desfășurat în perioada 06.05.2019 – 26.07.2019 și a făcut parte din acțiunea cu tema „Auditul financiar asupra contului de execuție a bugetului de stat” pentru anul 2018 la Ministerul Culturii și Identității Naționale. Mențiunea privind timbrul literar face parte dintr-un răspuns al reprezentanților Curții de Conturi a României trimis Senatorului USR Dan Lungu, după ce acesta a solicitat printr-o petiție verificarea cheltuirii sumelor provenite, printre altele, din taxele de timbru încasate de uniunile de creație.

Lipsa împuterniciților Ministerului care să verifice aceste cheltuieli nu a fost evidențiată numai acum, Senatorul USR adresând Ministrului Culturii și Identității Naționale - la momentul respectiv, Valer-Daniel Breaz - o întrebare vizând același subiect. În răspunsul acestuia, primit la finalul anului trecut, ministrul a susținut și atunci că nu au fost împuterniciți ai ministerului care să verifice utilizarea sumelor încasate de organizațiile de creatori din încasarea timbrelor enumerate.

„Din această neglijență a Ministerului Culturii cel mai mult au de pierdut creatorii, fiindcă banii care ar trebui să le sprijine proiectele lor literare, artistice riscă să se ducă în alte părți. Nu știu cum e la alte uniuni de creație, dar știu că la Uniunea Scriitorilor, de pildă, rapoartele Comisiei de cenzori au semnalat că sume provenind din timbrul literar au fost cheltuite pe destinații neconforme. E vorba de bani publici, pe care legea îi reglementează strict, și e în avantajul scriitorilor ca banii să fie cheltuiți după lege și în chip transparent.  Ei trebuie să meargă în burse de creație, rezidențe, sprijin material pentru creatorii pensionari și alte lucruri asemănătoare, nu în altă parte. Sper ca Ministerul Culturii să țină cont de această constatare a Curții de Conturi și să reglementeze situația. Îl solicit, pe această cale, noului Ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu, să își îndrepte atenția către această situație și să militeze pentru transparență și pentru respectarea legii, pentru că scriitori și artiștii au nevoie mai mult decât oricând de susținere materială din partea uniunilor din care fac parte”, a menționat Dan Lungu, Senator USR.

Răspunsul complet al fostului ministru, Valer-Daniel Breaz,  poate fi consultat accesând următorul link: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/b%20r%2026%2011%20lungu%20d%202206%20a.pdf

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.