Ministerul Culturii ignoră cu desăvârșire cheltuirea timbrului literar
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Comunicat de presă (P)

Ministerul Culturii ignoră cu desăvârșire cheltuirea timbrului literar

GALERIE
foto lungu (4)
 • foto lungu (4)
- +

Deși Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) are obligația prin legea de a verifica destinația banilor proveniți din timbrul încasat de organizațiile de creatori, nu a făcut niciodată acest lucru.
 

Acești bani trebuie utilizați pentru susținerea proiectelor culturale, participarea la evenimente culturale în străinătate, sprijinirea tinerilor scriitori și artiști, a creatorilor aflați la pensie sau sprijinirea materială a revistelor de specialitate aparţinând uniunilor de creaţie.

În urma verificărilor realizate de către reprezentanții Curții de Conturi a României cu privire la modul de cheltuire a banilor publici primiți prin MCIN de către Uniunea Scriitorilor din România, a fost evidențiat faptul că Ministerul Culturii și Identității Naționale nu a desemnat încă împuterniciți care să monitorizeze cheltuirea sumelor încasate din aplicarea timbrului literar. Conform art, 6, alin. 3 al Legii  nr. 35/ 1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii și de divertisment, împuterniciții ministerului au obligația de a „verifica utilizarea , potrivit destinațiilor prevăzute la art. 3 , a sumelor încasate de către organizațiile de creatori din aplicarea timbrelor”.

Această verificare realizată de Curtea de Conturi a României s-a desfășurat în perioada 06.05.2019 – 26.07.2019 și a făcut parte din acțiunea cu tema „Auditul financiar asupra contului de execuție a bugetului de stat” pentru anul 2018 la Ministerul Culturii și Identității Naționale. Mențiunea privind timbrul literar face parte dintr-un răspuns al reprezentanților Curții de Conturi a României trimis Senatorului USR Dan Lungu, după ce acesta a solicitat printr-o petiție verificarea cheltuirii sumelor provenite, printre altele, din taxele de timbru încasate de uniunile de creație.

Lipsa împuterniciților Ministerului care să verifice aceste cheltuieli nu a fost evidențiată numai acum, Senatorul USR adresând Ministrului Culturii și Identității Naționale - la momentul respectiv, Valer-Daniel Breaz - o întrebare vizând același subiect. În răspunsul acestuia, primit la finalul anului trecut, ministrul a susținut și atunci că nu au fost împuterniciți ai ministerului care să verifice utilizarea sumelor încasate de organizațiile de creatori din încasarea timbrelor enumerate.

„Din această neglijență a Ministerului Culturii cel mai mult au de pierdut creatorii, fiindcă banii care ar trebui să le sprijine proiectele lor literare, artistice riscă să se ducă în alte părți. Nu știu cum e la alte uniuni de creație, dar știu că la Uniunea Scriitorilor, de pildă, rapoartele Comisiei de cenzori au semnalat că sume provenind din timbrul literar au fost cheltuite pe destinații neconforme. E vorba de bani publici, pe care legea îi reglementează strict, și e în avantajul scriitorilor ca banii să fie cheltuiți după lege și în chip transparent.  Ei trebuie să meargă în burse de creație, rezidențe, sprijin material pentru creatorii pensionari și alte lucruri asemănătoare, nu în altă parte. Sper ca Ministerul Culturii să țină cont de această constatare a Curții de Conturi și să reglementeze situația. Îl solicit, pe această cale, noului Ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu, să își îndrepte atenția către această situație și să militeze pentru transparență și pentru respectarea legii, pentru că scriitori și artiștii au nevoie mai mult decât oricând de susținere materială din partea uniunilor din care fac parte”, a menționat Dan Lungu, Senator USR.

Răspunsul complet al fostului ministru, Valer-Daniel Breaz,  poate fi consultat accesând următorul link: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/b%20r%2026%2011%20lungu%20d%202206%20a.pdf

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Alexandru LĂZESCU

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Marea majoritate a jurnaliştilor români continuă să se închine la „icoanele” New York Times, Washington Post, CNN, The Guardian, nerealizând că acestea au deviat între timp semnificativ de la etica şi standardele tradiţionale ale jurnalismului.  

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre ororile nazismului

Nichita DANILOV

Câte ceva despre ororile nazismului

Realitatea din lagărele de naziste era atât de cosmetizată de aparatul de propagandă, încât chiar şi prizonierii proaspăt aduşi în vagoanele de vite sigilate aveau tendinţa să nu dea crezare sinistrelor zvonuri legate de exterminare. Ca să nu intre în panică, deţinuţii ce coborau din trenuri aveau parte de o privelişte aproape bucolică. E drept că exista sârmă ghimpată. Dar dincolo de sârmă domnea o ordine desăvârşită.

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Ciprian IFTIMOAEI

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Pe la începutul lunii decembrie 2021, mă pomenesc cu un telefon de la prietenul şi colegul Bogdan Pătărlăgeanu de la Direcţia de Comunicare a Institutului Naţional de Statistică (INS) cu propunerea de a colabora la un Newsletter pentru Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie) în care să surprindem crâmpeie din publicistica economică şi socială a poetului Mihai Eminescu, eventual, condimentate cu date statistice. Mai înainte de toate, prietenul Bogdan se interesă dacă ştiu ceva despre legătura lui Eminescu cu statistica, parcă, bănuind că am în lucru un studiu cu tema „Scurt istoric al statisticii oficiale în România” în care aveam câteva rânduri despre tema în cauză.

Atenţie la trend

Michael ASTNER

Atenţie la trend

În loc de motto: Jocurile minţii// cum mai reuşim noi/ să ne construim/ propriile capcane - cu cât mai sofisticate,/ cu atât mai durabilă/ propria închisoare.

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X