Ministerul Culturii: Managerul de la Muzeul Brukenthal să demisioneze
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ministerul Culturii: Managerul de la Muzeul Brukenthal să demisioneze

GALERIE
sabin luca
  • sabin luca
- +

Reprezentanţii Ministerului Culturii consideră că managerul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, a prezentat "tendenţios" situaţia financiară a unităţii, cauzată de reducerea bugetară, ei afirmând că s-au alocat bani suplimentari şi că Luca a "încălcat grav etica profesională", fiindu-i cerută demisia.

Potrivit unui comunicat de presă postat, marţi, pe site-ul Ministerului Culturii, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu a comunicat, în 28 martie, "impasul financiar în care se află în privinţa plăţii utilităţilor pentru luna martie".

"Deficitul a fost produs de distribuirea dezechilibrată a subvenţiei acordate de Ministerul Culturii şi a veniturilor proprii", se arată în document.

Conform sursei citate, în 29 martie i s-a comunicat managerului Muzeului Brukenthal din Sibiu că situaţia a fost remediată, fiind alocată o suplimentare de 700.000 de lei doar pentru primul semestru al anului 2013.

"Cu toate acestea, managerul a ţinut o conferinţă de presă în data de 1 aprilie 2013, în care a prezentat tendenţios situaţia muzeului şi nu a arătat că soluţia a fost găsită cu maximă promptitudine. Managerul a anunţat, de asemenea, că a trecut la închiderea parţială a muzeului", mai spun reprezentanţii Ministerului Culturii.

Potrivit acestora, "managerul a încălcat grav atât etica profesională, cât şi mandatul încredinţat de Ministerul Culturii".

"Pentru acest dublu motiv i s-a cerut să-şi prezinte de îndată demisia", scriu oficialii ministerului în comunicat.

Managerul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a declarat, luni, că mai multe sedii ale muzeului, între care şi parterul Palatului Brukental, au fost închise, centralele termice au fost oprite, iar în birouri funcţionează doar un bec, după ce Ministerul Culturii a redus cu 22% bugetul instituţiei, suma fiind de nouă ori mai mică decât necesarul.

Sabin Luca a afirmat, într-o conferinţă de presă, că unitatea a luat "măsuri extreme" în încercarea de a face economii la buget, având în vedere că Ministerul Culturii a redus cu 22 la sută bugetul instituţiei pentru anul în curs, reducerea intrând în vigoare încă din luna martie.

"Finanţarea pe martie 2013, suma oferită, a fost de 21.000 de lei, bunuri şi servicii. Asta a ajuns pentru curent, pentru că am mai avut noi ceva bani. Factura la curent a fost mai mare decât finanţarea. Ce ne facem, că mai este factura la gaz, care e bezmetică, 70.000 de lei? Mai e factura la pază, 54.000 de lei, apă, canal, curăţenie în muzeu, salubrizarea şi toate celelalte", declara Sabin Luca.

Potrivit acestuia, suma primită este "de nouă ori mai mică decât necesarul lunar al muzeului". "Ni se spune că a scăzut cu 22 la sută subvenţia, dar nimeni nu cred că a băgat de seamă creşterea de cost a energiei electrice, a gazului metan de anul acesta. În birourile Muzeului Naţional Brukenthal va funcţiona câte un singur bec. Gazul s-a tăiat. De patru zile s-au oprit centralele, chiar dacă legea are nişte reglementări, ca trei zile consecutiv să fie o temperatură anume, înainte de a le opri. Noi nu avem ce face pentru că deja suntem cu o gaură de plată de 150.000 de lei restanţe. Vă daţi seama când vine factura de luna trecută, când a funcţionat gazul...", spunea Sabin Luca.

Potrivit acestuia, în încercarea de a face economie, a fost închis tot parterul Palatului Brukenthal, cu expoziţiile pe care le găzduieşte. De asemenea, s-a închis expoziţia "Tezaur" din incinta Muzeului de Istorie.

"Dar pentru că măsurile acestea nu sunt îndeajuns, oricum vă daţi seama că e o economie minusculă, se închide Muzeul de Istorie a Farmaciei, total, cel de Trofee de vânătoare, total. În toate celelalte sedii, şeful de secţie şi muzeograful de serviciu au obligaţia să umble prin expoziţii tot timpul şi, acolo unde nu este vizitator în sală, să stingă lumina. Măsurile au început de vineri şi trebuie să dau dreptate colegilor: ne simţim ca la priveghi în muzeu: e frig, e întuneric, dar poate că ne-am atins visurile...", afirma managerul Muzeului Naţional Brukenthal.

Potrivit lui Luca, în anul 2012 Muzeul de Istorie a Farmaciei a fost vizitat de 11.468 de persoane, iar Muzeul trofeelor de vânătoare de 11.158 de persoane.

Sabin Luca a făcut un apel la comunitate pentru a veni în sprijinul funcţionării muzeului. "Vă mai rugăm un alt lucru. Nu să ni se dea bani nemeritaţi. Nu vrem să cerşim, dar vă rugăm să ne sprijiniţi. Dacă cineva vrea să ofere un cadou, avem 500 de produse personalizate. Să cumpere de la noi. Asta ne ajută foarte mult. Rulând produsele, vin bani ca venituri proprii şi reuşim să plătim facturile. Rugăm să se cumpere cărţi şi materialele promoţionale. Dacă se poate, ar fi cel mai mare sprijin pe care ni-l poate acorda comunitatea", spunea Luca.

În plus, directorul Muzeului Naţional Brukenthal a făcut un apel la societăţile de furnizare a gazului şi energiei electrice pentru eşalonarea datoriilor până în vară, când vor exista încasări mai mari şi vor putea fi plătite facturile restante.

Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu are în componenţa sa mai multe unităţi muzeale, cea mai veche - Palatul Brukenthal din centrul oraşului - fiind primul muzeu deschis oficial în România.

În anul 2012, numărul total de vizitatori ai expoziţiilor Muzeului Naţional Brukenthal a fost de 378.181, unitatea clasându-se pe locul al patrulea în ţară, după Castelul Bran, Complexul Naţional Muzeal "Astra" Sibiu şi Muzeul Antipa.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.