Rețeaua analfabeților ieșeni care au spoliat zeci de milioane. Cum funcționează? Cum se împart banii? Cine e în spate?
Evazionistii fiscali par sa se fi concentrat în doar trei localitati din judet. Cei mai multi (...)
citeste totluni, 08.03.2021
Reprezentanţii Ministerului Culturii consideră că managerul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, a prezentat "tendenţios" situaţia financiară a unităţii, cauzată de reducerea bugetară, ei afirmând că s-au alocat bani suplimentari şi că Luca a "încălcat grav etica profesională", fiindu-i cerută demisia.
Potrivit unui comunicat de presă postat, marţi, pe site-ul Ministerului Culturii, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu a comunicat, în 28 martie, "impasul financiar în care se află în privinţa plăţii utilităţilor pentru luna martie".
"Deficitul a fost produs de distribuirea dezechilibrată a subvenţiei acordate de Ministerul Culturii şi a veniturilor proprii", se arată în document.
Conform sursei citate, în 29 martie i s-a comunicat managerului Muzeului Brukenthal din Sibiu că situaţia a fost remediată, fiind alocată o suplimentare de 700.000 de lei doar pentru primul semestru al anului 2013.
"Cu toate acestea, managerul a ţinut o conferinţă de presă în data de 1 aprilie 2013, în care a prezentat tendenţios situaţia muzeului şi nu a arătat că soluţia a fost găsită cu maximă promptitudine. Managerul a anunţat, de asemenea, că a trecut la închiderea parţială a muzeului", mai spun reprezentanţii Ministerului Culturii.
Potrivit acestora, "managerul a încălcat grav atât etica profesională, cât şi mandatul încredinţat de Ministerul Culturii".
"Pentru acest dublu motiv i s-a cerut să-şi prezinte de îndată demisia", scriu oficialii ministerului în comunicat.
Managerul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a declarat, luni, că mai multe sedii ale muzeului, între care şi parterul Palatului Brukental, au fost închise, centralele termice au fost oprite, iar în birouri funcţionează doar un bec, după ce Ministerul Culturii a redus cu 22% bugetul instituţiei, suma fiind de nouă ori mai mică decât necesarul.
Sabin Luca a afirmat, într-o conferinţă de presă, că unitatea a luat "măsuri extreme" în încercarea de a face economii la buget, având în vedere că Ministerul Culturii a redus cu 22 la sută bugetul instituţiei pentru anul în curs, reducerea intrând în vigoare încă din luna martie.
"Finanţarea pe martie 2013, suma oferită, a fost de 21.000 de lei, bunuri şi servicii. Asta a ajuns pentru curent, pentru că am mai avut noi ceva bani. Factura la curent a fost mai mare decât finanţarea. Ce ne facem, că mai este factura la gaz, care e bezmetică, 70.000 de lei? Mai e factura la pază, 54.000 de lei, apă, canal, curăţenie în muzeu, salubrizarea şi toate celelalte", declara Sabin Luca.
Potrivit acestuia, suma primită este "de nouă ori mai mică decât necesarul lunar al muzeului". "Ni se spune că a scăzut cu 22 la sută subvenţia, dar nimeni nu cred că a băgat de seamă creşterea de cost a energiei electrice, a gazului metan de anul acesta. În birourile Muzeului Naţional Brukenthal va funcţiona câte un singur bec. Gazul s-a tăiat. De patru zile s-au oprit centralele, chiar dacă legea are nişte reglementări, ca trei zile consecutiv să fie o temperatură anume, înainte de a le opri. Noi nu avem ce face pentru că deja suntem cu o gaură de plată de 150.000 de lei restanţe. Vă daţi seama când vine factura de luna trecută, când a funcţionat gazul...", spunea Sabin Luca.
Potrivit acestuia, în încercarea de a face economie, a fost închis tot parterul Palatului Brukenthal, cu expoziţiile pe care le găzduieşte. De asemenea, s-a închis expoziţia "Tezaur" din incinta Muzeului de Istorie.
"Dar pentru că măsurile acestea nu sunt îndeajuns, oricum vă daţi seama că e o economie minusculă, se închide Muzeul de Istorie a Farmaciei, total, cel de Trofee de vânătoare, total. În toate celelalte sedii, şeful de secţie şi muzeograful de serviciu au obligaţia să umble prin expoziţii tot timpul şi, acolo unde nu este vizitator în sală, să stingă lumina. Măsurile au început de vineri şi trebuie să dau dreptate colegilor: ne simţim ca la priveghi în muzeu: e frig, e întuneric, dar poate că ne-am atins visurile...", afirma managerul Muzeului Naţional Brukenthal.
Potrivit lui Luca, în anul 2012 Muzeul de Istorie a Farmaciei a fost vizitat de 11.468 de persoane, iar Muzeul trofeelor de vânătoare de 11.158 de persoane.
Sabin Luca a făcut un apel la comunitate pentru a veni în sprijinul funcţionării muzeului. "Vă mai rugăm un alt lucru. Nu să ni se dea bani nemeritaţi. Nu vrem să cerşim, dar vă rugăm să ne sprijiniţi. Dacă cineva vrea să ofere un cadou, avem 500 de produse personalizate. Să cumpere de la noi. Asta ne ajută foarte mult. Rulând produsele, vin bani ca venituri proprii şi reuşim să plătim facturile. Rugăm să se cumpere cărţi şi materialele promoţionale. Dacă se poate, ar fi cel mai mare sprijin pe care ni-l poate acorda comunitatea", spunea Luca.
În plus, directorul Muzeului Naţional Brukenthal a făcut un apel la societăţile de furnizare a gazului şi energiei electrice pentru eşalonarea datoriilor până în vară, când vor exista încasări mai mari şi vor putea fi plătite facturile restante.
Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu are în componenţa sa mai multe unităţi muzeale, cea mai veche - Palatul Brukenthal din centrul oraşului - fiind primul muzeu deschis oficial în România.
În anul 2012, numărul total de vizitatori ai expoziţiilor Muzeului Naţional Brukenthal a fost de 378.181, unitatea clasându-se pe locul al patrulea în ţară, după Castelul Bran, Complexul Naţional Muzeal "Astra" Sibiu şi Muzeul Antipa.
Mediafax
Cuvinte cheie: + manager, brukenthal, demisioneze
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Nelu Tătaru intervine şi el în disputa dintre Cîţu şi Voiculescu pe tema datelor despre pandemie
Peste 43.000 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Oprah neagă o parte dintre informaţiile oferite de Meghan Markle în interviul bombă
Klaus Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat pentru anul 2021
O cască militară elenă din perioada războaielor greco-persane, descoperită în Israel
Ofiţer de la Penitenciar, trimis în judecată după ce a luat de mai multe ori mită
Cîţu şi Voiculescu, ceartă pe datele publicate de Ministerul Sănătăţii în privinţa pandemiei
După 25 de ani, Mercedes nu mai este singurul safety car din Formula 1
Flash Cash revine! Trei zile de shopping cu premii, la Palas
A fost eliminată restricţia de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca
Bărbatul care a sechestrat şi ucis doi muncitori din Oneşti, arestat preventiv
Porsche îşi creşte participaţia de la 15 la 24% la producătorul croat de automobile electrice Rimac
VIDEO Ceaușescu: „Pe milițieni pot să-i critice, că avem mulți proști”
Soția penalului Verginel Gireadă, subprefect, după ce ea și soțul au făcut rocada la primărie
Sporuri de 35.000 de lei pentru medicii de la spitalul groazei din Sibiu. Managerul, zero experiență
Primele declarații ale criminalului din Onești: nu regretă că i-a omorât pe cei doi meșteri
PSD, disperat să țină în viață Secția Specială a Adinei Florea
Alte 2.280 de cazuri de COVID-19, raportate în ultimele 24 de ore. La Iași, 54 de noi cazuri
Doi soți vasluieni au murit la două ore distanță. Au fost căsătoriți 60 de ani
Orașele din România cu cei mai mulți beneficiari de ajutor social, în ianuarie 2021
Veolia Energie Iași anunță lucrări pentru remedierea avariei survenite la Magistrala 2
Cazul nou-născuților care au murit la spitalul Suceava în 2015: apa era otrăvită
Tatăl celebrei gimnaste Cătălina Ponor a fost arestat. A bătut doi polițiști
Temperaturi de până la 15 grade și variații termice. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni
FOTO Ceahlăul a oferit iar spectacol. Cum s-a văzut de la Iași, pe 7 martie
Liderul trupei Cargo, Adi Bărar, a murit după ce a fost infectat cu Covid-19
Efectul vaccinării a 40% din populația Israelului. S-au redeschis restaurantele și cafenelele
COVID nu se dă dus din județul Iași. Incidența a crescut până la 7,02 în Roșcani
Cinci fotbaliști români, implicați într-un accident rutier grav în drum spre stadion
Mesajul furios lăsat de o mămică pe o mașină parcată pe trotuar
VIDEO Ia priviți ce jandarm ”viteaz” are România. Dă cu sete într-un copil
COVID, al III-lea val: secțiile ATI pline, șase decese. Situația la Iași
Cursă aeriană spre Dublin de la Iași, operată de HiSky. Cât costă biletul
Mai avem de așteptat implementarea sistemului de e-ticketing. Faza de studiu
În două zile, şase ieşeni au fost răpuşi de COVID. Numărul total al deceselor: 614
Alexandru LĂZESCUDespre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Nichita DANILOVLiviu Suhar |
Dana ȚABREARaportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă |
Michael ASTNERO întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.