Ministerul Culturii „retează“ trei etaje din turnul din Centru al consilierului Boca

luni, 17 iulie 2017, 01:50
2 MIN
 Ministerul Culturii „retează“ trei etaje din turnul din Centru al consilierului Boca

O firmă controlată de Florin Boca şi familia sa intenţiona ridicarea unui bloc cu zece nivele vizavi de Palas, pe stradela Sfântul Andrei.

Familia consilierului Florin Boca (PSD) are undă verde pentru de­mararea proiectului imobiliar din centrul Iaşului, de lângă Palas. Com­pania Rafant, patronată de sora sa, dar controlată de facto de consilierul PSD, va construi un bloc de locuinţe şi alte două imobile pe stradela Sfântul Andrei, vizavi de Palas, în apropiere de intersecţia stradelei cu Splai Bahlui mal stâng. Suprafaţa pe care o are la dispoziţie dezvoltatorul ajunge la circa 2.200 mp. Iniţial, propunerea Rafant era ca blocul să aibă 10 etaje şi o înălţime maximă de 33 metri. După analiza documen­taţiei în cadrul Ministerul Culturii, zona de construire fiind una protejată, Rafant a venit cu o nouă pro­punere pentru bloc, respectiv 7 etaje şi 25,5 metri. Celelalte două corpuri de clădire au un singur etaj şi sunt lipite de blocul de locuinţe. Într-un raport de informare publicat de Primăria Iaşi se arată că doi vecini şi o asociaţie de proprietari şi-au exprimat dezacordul faţă de propunerea urbanistică. Contrar obiceiului în mo­dul de întocmire a unui astfel de raport, specialiştii în urbanism ai Primăriei invocă doar răspunsul beneficiarului, şi nu fac public con­ţinutul plângerilor înaintate de către vecini.

Consilierul PSD Florin Boca şi-a dat anul trecut demisia din fruntea Comisiei de urbanism, după ce „Ziarul de Iaşi“ a arătat interesele imobiliare ale acestuia din mai multe zone ale oraşului. În mai 2015, Boca a vândut către compania Ra­fant „o vilă cu 14 camere“ la un preţ subevaluat, în zona platoului „Co­lina Însorită“. Câteva luni mai târziu, Rafant a obţinut o autorizaţie de construire pentru un bloc cu 14 apartamente pe care l-a „finalizat“ şi recepţionat în două săptămâni. 

Până în prezent, Primăria Iaşi nu a dat explicaţii coerente pe această temă. În blocul din „Colina Însorită“ au primit apartamente şi foşti proprie­tari ai terenurilor din stradela Sf. Andrei. În trecut, Florin Boca a negat vreo implicare în compania Rafant, deşi inclusiv soţia lui, acum angajată la Primărie, a fost pe statul de plată al firmei. Proiectul imobiliar din centrul Iaşul va putea fi demarat efectiv după ce acesta va fi aprobat de Consiliul Local şi, ulterior, va fi emisă auto­rizaţia de construire. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii