anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Ministerul Educaţiei dă bani cu pipeta pentru Filarmonică (FOTO)

GALERIE
filarmonica 0528filarmonica 0533filarmonica 0534filarmonica 0535filarmonica 0536filarmonica 0537filarmonica 868filarmonica 869filarmonica 870filarmonica 871
 • filarmonica 0528
 • filarmonica 0533
 • filarmonica 0534
 • filarmonica 0535
 • filarmonica 0536
 • filarmonica 0537
 • filarmonica 868
 • filarmonica 869
 • filarmonica 870
 • filarmonica 871
- +

Pentru continuarea lucrărilor de la Filarmonică au fost alocaţi numai 1,5 milioane lei, fonduri insuficiente pentru terminarea reparaţiilor. Instituţia îşi desfăşoară în prezent activitatea în sala mare a Teatrului „Luceafărul”.

Ministerul Educaţiei a alocat recent Universităţii de Arte 1,5 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de la Filarmonică. Astfel, firma CONEST a redeschis şantierul la tronsonul III al clădirii, în partea dinspre Colegiul de Artă „Octav Băncilă”. Împreună cu ceea ce s-a alocat anul trecut, suma reprezintă mai puţin de o treime din necesarul estimat. „Pentru tronsonul III, format din două părţi - tronsonul III A, care e lipit de Filarmonică, şi tronsonul III-B, unde s-a redeschis şantierul - s-a estimat că ar fi nevoie de 7 milioane de lei. Anul trecut am primit 1 milion de lei, iar acum 1,5 milioane lei. Prin urmare, ar trebui să mai fie alocate încă aproape 4 milioane de lei”, a precizat ing. Dumitru Spătaru, director administrativ al Universităţii „George Enescu”.

„Sănătate şi bonjour”
 
Reprezentanţii instituţiei academice speră ca, până la sfârşitul anului, să vină bani de la minister şi pentru a putea demara lucrările la tronsonul II al clădirii, destinat exclusiv Filarmonicii. „Modul în care noi am atacat lucrările - prima dată s-a pus accentul pe Casa Balş, după pe tronsonul III, tronsonul II cu sala «Ion Baciu» urmând să fie ultimul - ţine de faptul că a trebuit să dăm prioritate învăţământului, întrucât Ministerul Educaţiei dă banii. De exemplu, unde se lucrează acum o parte din spaţiu este pentru studenţii de la Arte Plastice, pentru că nu au suficient în Sărărie, iar parterul îl dăm Filarmonicii. Şi la Casa Balş am dat spaţiu Filarmonicii, atât cât am putut. E posibil ca până la sfârşitul anului să înceapă lucrările şi la tronsonul II, dacă vor veni şi fonduri, bineînţeles. Nu vă pot spune în prezent o estimare în privinţa necesarului, deoarece au trebuit modificate nişte soluţii, sunt nişte probleme tehnice pe care nu vi le pot spune acuma prin telefon. Deocamdată, se lucrează la partea de documentaţie dar, până la sfârşitul anului, noi sperăm să fim în măsură să dăm drumul la lucrări”, a explicat ing. Dumitru Spătaru. Directorul Filarmonicii nădăjduieşte, de asemenea, ca suma primită recent să nu fie singura alocată pe anul acesta pentru continuarea lucrărilor la clădirea de patrimoniu. „Eu sunt un credincios şi mă rog lui Dumnezeu, în fiecare zi, să se întâmple ceva bun pentru Filarmonică. Dar acum nu depinde această speranţă de mine. Dacă ar fi să vă spun foarte sincer, depinde foarte mult de Ministerul Educaţiei, depinde foarte mult de doamna rector (Atena Simionescu, rectorul UAGE - n.r.), cam de ei depinde, pentru că ei sunt cei care hotărăsc destinaţia banilor pentru Filarmonică. Dacă ministerul face această diligenţă şi dă în continuare bani, va merge în continuare această lucrare. Dacă nu, sănătate şi bonjour şi cu asta-basta, care-i problema?”, a comentat Bujor Prelipcean.
 
„Cu asta-basta!”
 
Aşadar, şi stagiunea viitoare concertele simfonice şi vocal-simfonice ale Filarmonicii vor fi susţinute în sala mare a Teatrului „Luceafărul”. Acestea au fost mutate din sala „Ion Baciu” începând cu luna februarie, decizia fiind luată de conducerea Filarmonicii în baza concluziilor unei expertize tehnice de la finele lui 2012. Aceasta arăta că probabilitatea de prăbuşire a tronsonului II este redusă, dar că există riscul să se degradeze considerabil în timpul unui cutremur. Directorul Filarmonicii a menţionat că nu ia în calcul un alt spaţiu pentru concertele mari, chiar dacă îi este cunoscut faptul că unii melomani au renunţat să mai participe la acestea din cauza acusticii necorespunzătoare a sălii de la „Luceafărul”. „Staţi puţin: sunt melomani şi melomani! Cei care sunt îndrăgostiţi de concerte, cei care sunt melomanii noştri obişnuiţi apreciază muzica şi o fac după alte criterii. Nu-i ca sala trecută în care am cântat, fireşte, dar nici nu este o sală rea, între noi fie vorba. Deocamdată, anul viitor vom ţine concertele în aceeaşi locaţie şi cu asta-basta!”, a adăugat Bujor Prelipcean.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Orban contemplând cariera meteorică a lui Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.