anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Ministerul Finanţelor anunţă operaţionalizarea sistemului e-Factura pentru relaţia între companii şi autorităţile publice

GALERIE
e-Factura
 • e-Factura
- +

Ministerul Finanţelor anunţã, joi, operaţionalizarea deplinã a sistemului RO e-Factura, pentru relaţia între companii şi autoritãţile publice, iar în scurt timp va fi disponibil şi pentru operaţiunile comerciale exclusiv private. Platforma va deveni obligatorie pentru toate achiziţiile publice după o scurtă perioadă de acomodare, iar autorităţile vor ca, din 2023, să devină singurul instrument de facturare.

”Un pas important pentru transformarea digitalã a relaţiei dintre antreprenor şi stat, şi un salt uriaş pentru transparentizarea achiziţiilor publice din România, RO e-Factura este sistemul care permite 100% monitorizarea, analizarea şi compararea costurilor pentru achiziţiile publice, în timp real”, a transmis, joi, Ministerul Finanţelor.

Instituţia precizează că a fost operaţionalizat sistemul RO e-Factura pentru relaţia între companii şi autoritãţile publice, iar în scurt timp va fi disponibil şi pentru operaţiunile comerciale exclusiv private. 

”Digitalizarea este în egalã mãsurã despre tehnologie, dar şi despre oameni. Sperãm cã angajaţii din sistemul public vor face acest salt şi vor rãspunde rapid cerinţelor de astãzi ale cetãţenilor. Ne propunem o schimbare de paradigmã, astfel încât sã asigurãm o abordare proactivã a relaţiei dintre instituţiile statului şi cetãţean în domeniul fiscal. Sistemul RO e-Factura pus la dispoziţie de Ministerul Finanţelor este catalizatorul schimbãrii paradigmei din administraţia publicã. Transparentizarea cheltuirii banilor publici şi digitalizarea interacţiunii mediul privat – stat sunt obiective asumate încã de când am preluat mandatul, iar implementarea sistemului este dovada cã le îndeplinim", a declarat ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu. 

Pe pagina web a Ministerului Finanţelor a fost dezvoltatã o secţiune specialã dedicatã Ro e-Factura, care poate fi accesatã şi direct, pe adresa http://efactura.mfinante.gov.ro/. 

Autoritãţile publice şi contribuabilii au la dispoziţie atât cadrul legal, cât şi informaţii tehnice privind utilizarea sistemului. Platforma de informare cuprinde documentaţie separatã atât privind sistemul naţional privind factura electronicã Ro e-Factura pentru instituţii publice, cât şi prezentarea serviciilor web pentru sistemul naţional de plãţi privind factura electronicã disponibilã pentru toate persoanele juridice. Secţiunea cuprinde şi un tuturial video cu toţi paşi care trebuie urmaţi. 

”Menţionãm cã, dupã o perioadã de acomodare cu lucru în platforma Ro e-Factura, aceasta va deveni obligatorie pentru toate achiziţiile publice realizate în România. De asemenea, Ro e-Facturare va deveni instrumentul exclusiv pentru facturare începând, cel mai probabil, din 2023”, a mai transmis Ministerul FInanţelor.

Instituţia precizează care sunt beneficiile sistemului:

 • Oferã o imagine de ansamblu, în timp real, asupra execuţiei bugetare şi în urmãtoarea etapã, a tranzacţiilor în relaţia B2B; 
 • Contribuie semnificativ la reducerea fraudei TVA la nivel naţional, cât şi în cadrul Uniunii Europene. Va reduce pierderile asociate cu evaziunea fiscalã; 
 • Va fi un sistem interconectat cu celelalte sisteme deţinute de statele membre ale U.E.; 
 • Va asigura posibilitatea participãrii în procesul de achiziţii publice a oricãrei entitãţi din oricare stat membru al Uniunii Europene; 
 • Sistemul va oferi date în timp real, lucru care va conduce la eficientizarea procesului de colectare şi, implicit, asigurarea necesitãţii de investiţii ale statului român; 
 • Eficienţã, predictibilitate şi transparenţã în cheltuirea banilor de cãtre instituţiile publice; 
 • Va contribui la dezvoltarea mecanismului de verificare documentarã (desk – audit – control ANAF - Antifraudã de la distanţã) pentru acţiunile de conformare şi prevenire; 
 • Datele colectate prin acest sistem vor fi suport pentru analize predictive mai detaliate ale evoluţiei economice, identificarea asimetriilor din economie şi implementarea unor politici fiscale pertinente care sã asigure un cadru natural de dezvoltare al mediului de afaceri; 
 • Eliminã vulnerabilitãţile vechiului sistem de facturare pe suport hârtie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X