O controversă: se urează sau nu „La mulţi ani!” astăzi, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului?
Faptul ca aceasta sarbatoarea poarta numele „Adormirea Maicii Domnului”, multi dintre cr (...)
citeste totluni, 15.08.2022
Ministerul Justiţiei (MJ) anunţă că, miercuri, a primit de la ministerul de resort din Republica Moldova o scrisoare în care se arată că fostului deputat Cristian Rizea i-a fost retrasă cetăţenia moldoveană. Ca urmare, Ministerul român al Justiţiei a solicitat extrădarea acestuia.
"Ministerul Justiţiei din România a procedat în conformitate cu prevederile legale aplicabile, precum şi cu respectarea cadrului juridic multilateral (...), a întocmit şi transmis o cerere având ca obiect extrădarea cetăţeanului român Cristian Rizea în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani şi 8 luni închisoare la care acesta a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", arată MJ.
"La data de 25.04.2019, Ministerul Justiţiei din România a formulat cererea de extrădare din Republica Moldova a numitului Cristian Rizea, cetăţean român, în vederea executării în România a unei pedepse de 4 ani şi 8 luni, aplicată prin sentinţa penală nr.680/2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, definitivă prin decizia penală nr. 62/2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 Judecători. Această cerere a fost trimisă, la data de 03.05.2019, Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova", precizează Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă transmis miercuri seară.
În 7 iunie 2019, Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a transmis Ministerului Justiţiei din România o adresă prin care a informat că nu poate fi iniţiată procedura de extrădare, întrucât persoana solicitată este (şi) cetăţean al Republicii Moldova.
"Astăzi, 04.11.2020, Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a transmis o scrisoare Ministerului Justiţiei din România, prin care informează că, prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr.1823 – VIII din 02.11.2020 publicat în Monitorul Oficial nr.285 din 03.11.2020, i-a fost retrasă cetăţenia moldoveană susnumitului Cristian Rizea.
În consecinţă, astăzi, 04.11.2020, Ministerul Justiţiei din România a procedat în conformitate cu prevederile legale aplicabile, precum şi cu respectarea cadrului juridic multilateral (la nivelul Consiliului Europei – Convenţia Europeană de extrădare din 1957), a întocmit şi transmis o cerere având ca obiect extrădarea cetăţeanului român Cristian Rizea în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani şi 8 luni închisoare la care acesta a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cererea este însoţită de documentele prevăzute de instrumentul juridic internaţional aplicabil menţionat. Termenele şi modalitatea de soluţionare a cererii sunt supuse legislaţiei statului solicitat, în speţă, legislaţia Republicii Moldova", a explicat Ministerul Justiţiei.
Fostul deputat PSD Cristian Rizea, care s-a ascuns timp de aproape trei ani la Chişinău şi căruia i-a fost retrasă cetăţenia R. Moldova, a fost reţinut. Poliţia din Republica Moldova precizează că a fost reţinut ”cetăţeanul României Mihai (anterior Rizea) Cristian Luigi”, fiind declanşată procedura de extrădare. Cristian Rizea susţine că nu va fi extrădat pentru că deja a cerut azil politic.
"Nu mă extrădează, pentru că există lege. Am cerut deja (n.r.. azil politic)”, a declarat el după ce a fost audiat, conform imaginilor prezentate de Deschide.md.
Rizea a adăugat că după 15 noiembrie Igor Dodon va ajunge la puşcărie.
”De către ofiţerii de investigaţii ai Direcţiei Investigaţii Criminale a INI al IGP, astăzi, în jurul orei 16:15, în mun.Chişinău a fost reţinut cetăţeanul României Mihai (anterior Rizea) Cristian Luigi. Acesta se află în căutare internaţională pe canalele Interpol cu scop de arest şi extrădare din 19.03.2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani şi 8 luni pentru infracţiunea de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, conform senţinţei definitive emisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României”, a transmis Poliţia din R. Moldova.
De asemenea, se preciza că marţi i-a fost retrasă cetăţenia prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, după ce a fost obţinută într-un mod fraudulos, în anul 2018, fiind iniţiate procedurile legale corespunzătoare.
Autorităţile au demarat procedura de extrădare, în conformitate cu acordurile bilaterale privind aplicarea legii penale dintre Republica Moldova şi România.
Marţi, preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a anunţat că a luat decizia de retragere a cetăţeniei Republicii Moldova fostului deputat PSD Cristian Rizea, condamnat pentru corupţie şi spălare de bani.
„S-a discutat foarte mult în presă despre un oarecare Rizea, cetăţean al României, care s-a ascuns în Moldova. Vreau să vă spun că la propunerea Comisiei pentru cetăţenie, ieri am semnat un decret prin care am anulat cetăţenia acestui personaj. Deja organele competente din R.Moldova şi România trebuie să facă schimb de informaţii şi să întreprindă acţiuni pentru a-l expulza din ţară pe acest criminal, conform justiţiei din România”, a declarat Dodon, conform Deschide.md.
Fostul deputat PSD Cristian Rizea - dat în urmărire internaţională în urma unei condamnări la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani - a fost localizat la Chişinău, anunţa în urmă cu un an Gândul, care prezenta şi imagini cu fostul parlamentar social-democrat. La acel moment, IGPR a transmis că nicio ţară nu a furnizat, prin intermediul canalelor de cooperare poliţienească internaţionale informaţii care să ducă la depistarea lui Cristian Rizea.
În 12 octombrie, tot Gândul a relatat că, intuind iminenţa condamnării definitive, Cristian Rizea a demarat demersuri pentru obţinerea cetăţeniei moldoveneşti încă din 2018, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România.
Surse citate de GÂNDUL.RO arată că obţinerea acestor acte nu ar fi fost posibilă fără implicarea directă a funcţionarilor publici moldoveni afiliaţi PDM şi PSRM, în special a celor care erau responsabili de pregătirea şi semnarea decretelor de acordare a cetăţeniei, adică direct din cabinetul Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Solicitarea de urgentare a acordării cetăţeniei a venit din partea lui Artur Gumeniuc, care, la momentul respectiv, deţinea funcţia de consilier al Preşedintelui Republicii Moldova pe domeniul apărării şi securităţii naţionale (Secretar al Consiliului Suprem de Securitate).
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Hoț căutat de autoritățile franceze, prins de polițiștii ieșeni
Zi obișnuită în Păcurari: vaci printre blocuri, mașini tamponate și abandonate
FOTO Piscină de tip infinity în Maramureș. Situată deasupra dealurilor, suspendată pe piloni
Grindeanu cumpără trenuri de 200 km/h, dar nu are unde să le folosească în România
Microbuz cu muncitori români, grav accident în Germania. Nouă răniți, dintre care doi în stare gravă
VIDEO Tanc rusesc, „promovat” la submarin pe ritmuri de Benny Hill
O controversă: se urează sau nu „La mulţi ani!” astăzi, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului?
Cu cât va crește salariul mediu net în acest an. Cifrele anunțate de Comisia Naţională de Prognoză
Sfâşietor - jurnalul unui artist care ştia că moare. S-au împlinit 20 de ani
Valorificarea potențialului tehnologic spațial al Indiei (P)
Simona Halep, campioană la Toronto. “Sunt epuizată, a fost o luptă dură azi”
Un autoturism în care se aflau doi tineri a lovit un pod, s-a răsturnat şi apoi a luat foc
David Popovici în finală la 200 m liber, la CE de nataţie de la Roma
Ucraina anunţă că este în proces de izolare a unei părţi a forţelor ruse din regiunea Herson
Morsa Freya, vedeta fiordului Oslo, a fost eutanasiată, deoarece punea în pericol vieţile turiştilor
Bilanţul persoanelor ucise în incendiul izbucnit într-o biserică din Giza a crescut la 41
CE gimnastică feminină: Medalie de bronz pentru Amalia Puflea, în finală la bârnă
Mauro Icardi nu va fi transferat la Monza, anunţă Adriano Galliani
Accident cu patru victime în localitatea Boureni. Au fost implicate două autoturisme
Zeci de şoferi care au blocat circulaţia pe Transfăgărăşan au fost amendaţi
Tragedie într-o biserică din Giza (Egipt): 35 de morţi şi 45 de răniţi în urma unui incendiu
Ionela Cozmiuc, medalie de aur la simplu vâsle feminin categorie uşoară la CE de la Munchen
Canotaj: România a cucerit aurul la Europene în proba feminină de 8+1
O fată de 17 ani şi un băiat de 14 ani au fost loviţi de fulger în Pasul Vâlcan
L'Equipe, după victoria şi recordul mondial al lui David Popovici: Veni, Vidi, Popovici
Analistul politic Stelian Tănase: UDMR trebuie să iasă de la guvernare
CE de Nataţie: Alexandra Victoriţa Bogdăneci a ratat calificarea în semifinale la 100 metri fluture
Stelian Tănase: Iohannis va decide dacă această coaliţie merge mai departe sau se desface
Simona Halep o va întâlni pe brazilianca Beatriz Haddad Maia în finala turneului de la Toronto
Sabrina Voinea, medalie de aur în finală la săriturila CE gimnastică feminină
Atenție la viteză și alcool! Suntem în trafic, cu poliția, în municipiul Iași! FOTO
David Popovici, locul 2 în serii la 200 metri liber şi calificat în semifinale
Copil de 13 ani, gasit înecat în Bistriţa. Un altul a fost salvat la limită
Sri Lanka autorizează acostarea unei nave chineze despre care India afirmă că ar fi una de spionaj
VIDEO - Accident cu opt victime pe raza localităţii Moţca. Două autoturisme s-au izbit frontal
Compania rusă Gazprom a mărit livrările de gaze către Ungaria prin conducta Turkstream
VIDEO: Maşină filmată pe autostrada Bucureşti – Constanţa în timp ce mergea pe contrasens
Rectificările bugetare sau trezirea periodică la realitatea economică
Nicolae GRECUPohtiţi la fotbal! |
Eugen MUNTEANUMitocanul de la volan (I) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUDobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă) |
Alexandru CĂLINESCUO limbă din prefabricate |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.