Ministerul Justiţiei propune provizoriu stabilirea la 2 ani a stagiului de formare la INM
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ministerul Justiţiei propune provizoriu stabilirea la 2 ani a stagiului de formare la INM

GALERIE
inm
  • inm
- +

Ministerul Justiţiei (MJ) a pus în dezbatere publică, luni, un proiect de lege prin care se doreşte provizoriu stabilirea la 2 ani a duratei cursurilor auditorilor de justiţie admişi la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) în anii 2020 şi 2021, pentru asigurarea resurselor umane - judecători şi procurori.

Potrivit proiectului de lege publicat pe pagina de internet a MJ, prin respectivul act cu caracter temporar se propune reglementarea, în anii 2020 şi 2021, în raport cu dispozitivul şi considerentele deciziei Curţii Constituţionale 121/2020, a aspectelor esenţiale referitoare la organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere în magistratură, a concursului de admitere la INM, formarea profesională iniţială şi examenul de absolvire a Institutului pentru auditorii de justiţie admişi la INM, precum şi stagiul şi examenul de capacitate ale acestora.

"În scopul punerii în acord a dispoziţiilor Legii 303/2004 cu prevederile Constituţiei, prezentul proiect propune reglementarea la nivel primar a următoarelor aspecte privind concursurile şi examenele menţionate: anunţul şi publicarea datelor de examen/concurs; comisiile de examen/concurs, numirea acestora, incompatibilităţi ale membrilor comisiilor; dispoziţii de principiu privind compunerea comisiilor şi principalele atribuţii ale acestora; condiţiile de participare la examen/concurs şi modul de verificare a condiţiilor de participare la concurs; desfăşurarea examenului/concursului, etapele şi probele de examen/concurs, reglementarea în detaliu a acestora; notele/punctajul pentru a fi declarant admis, afişarea rezultatelor; contestarea rezultatelor pentru fiecare probă; publicarea rezultatelor, clasificarea candidaţilor; dispoziţii esenţiale privind verificarea bunei reputaţii; testarea psihologică", se arată în proiect.

Alte reglementări, menţionează Ministerul Justiţiei, care detaliază dispoziţiile legale primare referitoare la organizarea şi desfăşurarea examenelor/concursurilor, au fost lăsate la nivelul de reglementare al regulamentelor ce urmează a fi adoptate de Consiliul Superior al Magistraturii în temeiul dispoziţiilor prezentului proiect, respectiv actele necesare pentru înscrierea la concurs, aspecte procedurale în cazul restituirii taxei de concurs sau existenţei unor incompatibilităţi ale membrilor, compunerea concretă a comisiilor de examen/concurs, atribuţiile detaliate ale fiecărei comisii, ale preşedintelui, vicepreşedinţilor, membrilor comisiilor, aspecte privind accesul candidaţilor la examen/concurs, aspecte procedurale privind susţinerea probelor de examen/concurs, frauda, predarea lucrărilor şi alte asemenea, numărul de corectori, modul concret de stabilire a notelor de către corectori.

Ministerul Justiţiei precizează totodată că mărirea duratei formării iniţiale, de la 2 la 4 ani, va afecta "în mod substanţial" asigurarea resurselor umane (judecători şi procurori) la nivelul instanţelor şi parchetelor, în condiţiile în care timp de 2 ani nu vor mai exista absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii din rândul cărora să poată fi numiţi judecători/procurori stagiari.

"Prezentul proiect instituie, cu caracter temporar, soluţii legislative derogatorii de la prevederile Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin Legea 242/2018, asigurându-se caracterul unitar al întregii reglementări: stabilirea la 2 ani a duratei cursurilor auditorilor de justiţie admişi la Institutul Naţional al Magistraturii în anii 2020 şi 2021; stabilirea la 1 an a duratei stagiului judecătorilor şi procurorilor care au fost admişi la Institutul Naţional al Magistraturii în anii 2020 şi 2021; unele aspecte referitoare la verificarea condiţiei bunei reputaţii şi a celei de a fi apt psihologic şi medical pentru exercitarea funcţiei, în cazul candidaţilor la concursurile menţionate", se menţionează în document. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.