Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ministru: Brahim Issaoui a venit ”evident” în Franţa ”pentru a ucide”

GALERIE
brahim-issaoui-is-understood-to-have
  • brahim-issaoui-is-understood-to-have
- +

Presupusul autor al atacului sângeros cu cuţitul de joi într-o bazilică de la Nisa, Brahim Issaoui, este ”evident” că a venit Franţa pentru ”a ucide”, apreciază într-un interviu acordat ziarului La Voix du Nord, publicat duminică, ministrul francez de Interne Gérald Darmanin, relatează AFP.

Acest tunisian în vârstă de 21 de ani, grav rănit la arestare, ”era prezent pe teritoriul francez de doar câteva ore. El a venit în mod evident pentru a ucide. Cum se poate explica altfel faptul că, abia sosit, s-a înarmat cu mai multe cuţite”, afirmă ministrul.

”Bineînţeles, procurorului terorist îi revină să stabilească când s-a construit planul criminal. Însă nu a venit, vizibil, pentru a obţine documente”, a adăugat el.

”Noi vom consolida controlul la frontierele noastre”, a anunţat Darmanin, subliniind că de la instalarea sa la minister ”noi am trimis sute de poliţişti suplimentari la frontiera cu Italia”.

”Însă eu nu doresc, aşa cum îndeamnă extrema dreaptă, să văd în orice străin un terorist. Nu trebuie să cădem în această uşurinţă”, avertizează ministrul.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, Brahim Issaoui a sosit la Nisa marţi şi a fost reperat de camere de supraveghere video în apropierea bazilicii cu o zi înainte de fapte.

Cu antecedente judiciare în dreptul comun - violenţă şi droguri -, el a a părăsit în seprembie oraşul Sfax, situat în centrul Tunisiei, unde locuia împreună cu familia sa.

Sosit clandestin în Europa, prin Insula italiană Lampedusa, la 20 septembrie, el ar fi debarcat pe continent la Bari, în sudul Italiei, la 9 octombrie.

Şase persoane se află în prezent în arest preventiv în ancheta cu privire la acest atac în care au fost ucişi trei credincioşi, declară duminică surse din cadrul poliţiei.

Doi bărbaţi au fost arestaţi sâmbătă seara, scrie Reuters.

În paralel cu ancheta franceză, poliţia italiană efectuează investigaţii în Sicilia, unde investighează acţiunile şi contactele suspectului, potrivit unor surse judiciare.

Parchetul Naţional francez Antiterorist (PNAT) a deschis joi o anchetă în flagrant cu privire la asasinarea în legătură cu o întreprindere teroristă, tentativă de asasinat în relaţie cu o întreprindere teroristă şi asociere de răufăcători teroristă criminală.

Oraşul Nisa a fostînsângerat a 14 iulie 2016 de un atebtat cu camionul, pe embelematica Promenade des Anglais, soldat cu 86 de morţi şi 458 de răniţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri