anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 15.07.2020

Ministrul Agriculturii: A fost o secetă cum nu s-a mai întâlnit în ultimii 40-50 de ani

GALERIE
seceta
  • seceta
- +

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că va discuta cu toate asociațiile din domeniu pentru a găsi cele mai bune soluții la problemele generate de criza COVID, de seceta de lunile trecute și de inundațiile din ultimele zile. Oros a precizat că seceta de până de curând a fost cea mai mare din ultimii 40-50 de ani, conform specialiștilor. Pe termen scurt, a afirmat acesta, soluția o reprezintă despăgubirile acordate agricultorilor. Cât despre soluțiile pe termen lung, ministrul a vorbit despre o „strategie de gestionare a apei”, care să includă și reabilitarea sistemului principal și secundar de irigații.

„Noi am avut discuții cu toate asociațiile, începând din noiembrie și decembrie și la început de ianuarie, după care a apărut această pandemie a COVID-ului. Nu ne-am putut întâlni multă vreme și acum am reluat discuțiile pe Programul Național Strategic, dar și pe aceste dezastre care s-au suprapus peste evoluția pandemiei COVID - în prima parte a anului și în toată toamna și iarna practic o secetă extremă și puternică, cum nu s-a mai întâlnit în ultimii 40-50 de ani, cel puțin așa ne-au spus specialiștii, și iată acum inundații și grindină. O să ne reîntâlnim cu toții. S-au mai relaxat restricțiile de mișcare și o să putem să ne reîntâlnim.

Soluțiile pe termen scurt sunt despăgubirile și rezolvarea urgentă a problemelor care s-au ivit acum legat de inundații, iar pe termen mediu și lung trebuie investit foarte consistent și foarte inteligent într-un sistem, eu i-am spus strategie de gestionare a apei. Nu discutăm aici doar de irigații, ci de aceastră strategie de gestionare a apei, această resursă vitală, epuizabilă, care de multe ori ne poate crea și probleme când vine prea multă.

Trebuie să recunoaștem cu toții, iar agricultorii o știu mai mai bine decât noi, că în ultimii 30 de ani mai mult s-a distrus decât s-a construit. Aici mă refer atât la amenajările de irigații, la infrastructura de desecare și drenaj, dar și la infrastructura de combatere a eroziunii solului, pentru că aici, din nefericire, avem aproape două milioane de hectare care sunt afectate și ar trebui să începem lucrări”, a explicat Adrian Oros.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gardienii umanităţii

Cătălin ONOFREI

Gardienii umanităţii

A venit momentul să ne gândim din nou la stele şi la roboţi.

Filmuletul zilei

opinii

Industria de selfie-uri

Briscan ZARA

Industria de selfie-uri

Prezentul a murit în numele eternităţii. Care eternitate se pierde într-un morman de CD-uri sau în vreun fişier pe calculator cu mii, poate sute de mii de alte momente „salvate” - în realitate pierdute - care, mai mult ca sigur, nu vor mai apuca să fie vreodată vizionate de nimeni din lipsă de timp (cine are atât timp pe lume să vadă mii de poze?!...).

Contribuţii ieşene la întemeierea statisticii oficiale în România

Ciprian IFTIMOAEI

Contribuţii ieşene la întemeierea statisticii oficiale în România

De-a lungul celor 161 de ani de funcţionare neîntreruptă, statistica oficială din România a fost condusă de personalităţi marcante ale ştiinţei şi culturii ca Dionisie Pop Marţian, Ion Ionescu de la Brad, Loenida Colescu, Sabin Manuilă, Anton Golopenţia, Constantin Ionescu, a beneficiat de contribuţiile unor savanţi şi creatori de şcoală socială, economică, demografică, matematică precum Dimitrie Gusti, Virgil Madgearu, Octav Onicescu, Nicolae Georgescu-Röegen, Gheorghe Mihoc, Vladimir Trebici.

Din nou, despre statui şi demolatori

Mihai DORIN

Din nou, despre statui şi demolatori

La pledoaria mea din articolul precedent pentru statui şi dezicerea de demolatori, mi s-a replicat că acestea sunt făcute să dăinuie atât cât nu le-a trecut vremea. După care sunt demolate sau demontate şi ascunse privirilor oamenilor. Pentru ca ei să nu creadă în idoli falşi sau care nu mai corespund vremurilor noi. De-a lungul timpului asistăm la o veritabilă cavalcadă a demolării statuilor. 

pulspulspuls

Cât de grea alegere are de făcut PD Daniel?

Cât de grea alegere are de făcut PD Daniel?

Ehehe, iubiţi dreptcredincioşi, am stat noi strâmb şi am cugetat drept dacă se cade oare în faţa lui Doamne-Doamne, acuma în preajma lui Sânt’Ilie, să plecăm urechea sau să scormonim în mormanul mare de zvonuri despre personagiile pentru care par a se face cărţile în aceste zile, ca să fie uns peste cea mai bogată arhiepiscopie din ţară, numai păduri, păşuni şi mănăstiri bogate cât vezi cu ochii. 

Caricatura zilei

Test Covid Grecia

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.