Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ministrul Agriculturii: Bugetul aferent plăţilor directe va fi de 13,7 miliarde euro, pentru perioada 2021-2027

GALERIE
subventii agricultura
  • subventii agricultura
- +

România a beneficiat în perioada 2014 – 2020 de un plafon pentru plăţile directe de aproximativ 10,85 miliarde euro, iar pentru perioada 2021-2027 bugetul aferent plăţilor directe va fi de 13,7 miliarde euro, cu aproximativ 3 miliarde euro mai mult, a anunţat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Marţi, 16 noiembrie, au avut loc consultări privind Planul Naţional Strategic, cu membrii grupurilor de lucru. Ministrul Adrian Ooros, secretarul de stat Marius Mihai Micu, şi conducerea AM PNDR şi DGPA au avut o nouă reuniune în care au abordat următoarele subiecte: proiectul de ordin pentru aprobarea normelor privind condiţionalitatea aplicabilă PAC 2023-2027 şi a principalelor definiţii aplicabile plăţilor directe, sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilităţii, sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilităţii – plata redistributivă, sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

„În perioada 2014 – 2020 România a beneficiat de un plafon pentru plăţile directe de aproximativ 10,85 miliarde euro. Pentru perioada 2021-2027 bugetul aferent plăţilor directe va fi de 13,7 miliarde euro, cu aproximativ 3 miliarde euro mai mult. Din aceştia, 3,81 miliarde euro vor fi utilizaţi în cadrul perioadei de tranziţie 2021-2022, urmând ca restul de 9,98 miliarde euro să fie utilizaţi prin intermediul viitorului PNS în perioada 2023-2027. Practic, avem în 5 ani aproape cât am avut în cealaltă perioadă 2014-2020. Din acest buget, aproximativ 199 milioane euro vor fi transferaţi către bugetul Pilonului II pentru a finanţa intervenţia referitoare la instalarea tinerilor fermieri, astfel că va rămâne un plafon pentru plăţi directe de aproximativ de 9,7 miliarde euro”, a spus ministrul Adrian Oros.

Regulamentul prevede unele condiţionalităţi privind utilizarea acestui buget: minimum 25% trebuie redirecţionat către eco-scheme, minimum 10% trebuie redirecţionate către plata redistributivă, maxim 13% din plafon către sprijinul cuplat, valoare care poate fi majorată cu 2% în cazul sprijinului cuplat pentru culturile proteice.

”Plecând de la aceste condiţionalităţi, bugetul care rămâne pentru sprijinul de bază va fi de aproximativ 4,79 miliarde euro, bugetul alocat eco-schemelor se va ridica la aproximativ 2,44 miliarde euro, cel alocat sprijinului redistributiv se va ridica la aproximativ 0,97 miliarde euro, iar bugetul total pentru sprijinul cuplat se va ridica la aproximativ 1,46 miliarde euro”, adaugă oficialul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri