sambata, 27.02.2021
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nechita Adrian Oros, a fost prezent ieri la Iaşi, prezentând în cadrul unei conferinţe de presă atât soluţiile găsite pentru despăgubirea agricultorilor afectaţi de secetă şi condiţiile meteo, dar şi un plan de gestionare a apei care va fi finanţat cu 6 miliarde de euro. Practic, ministrul doreşte să redea în funcţiune măcar o parte din instalaţiile care deserveau cele 2,5 miloane de hectare de teren care aveau infrastructură pentru irigaţii în trecut. În acest an a fost dublată, conform declaraţiei ministrului, suprafaţa irigată în 2019. Practic, s-a ajuns de la 258.000 de hectare la 511.000 de hectare.
Ministrul Agriculturii, Nechita Adrian Oros, a fost prezent în cursul zilei de ieri la o conferinţă de presă care a avut loc în Sala Mare de şedinţe a Direcţiei Agricole Judeţene, la eveniment participând şi Ministru al Mediului, Apelor şi Padurilor, Costel Alexe, dar şi prefectul Marian Grigoraş şi primarul Mihai Chirica.Principalele anunţuri pe care le-a făcut ministrul Agriculturii au vizat ajutoarele băneşti de care vor beneficia agricultorii afectaţi de secetă, în sprijinul acestora venind şi măsura prin care se va grăbi acordarea avansului subvenţiilor. Practic, de la mijlocul lunii septembrie, de pe data de 16, agricultorii vor putea primi avansurile subvenţiilor prin centrele APIA, urmând ca tot la APIA să să fie depuse dosarele prin care agricultorii pot dovedi că au fost afectaţi de secetă. Totodată, ministrul Oros a subliniat că speră ca sumele de bani pentru sprijinul celor afectaţi de secetă să vină tot de la jumătatea lunii septembrie.
Secetă cum nu s-a mai văzut de 50 de ani
„Din păcate anul acesta, peste pandemia de Covid-19, avem şi probleme economice din cauza crizei sanitare, iar anul acesta s-a înregistrat şi o secetă puternică cum nu a mai fost de peste 40-50 de ani. Am promis la începutul lunii martie când au apărut primele semne ale secetei că vom acorda despăgubiri fermierilor afectaţi de secetă. Din nefericire, suprafaţa afectată este de aproape 1,2 milioane de hectare din cele 2,9 milioane însămânţate în toamnă. Iar Dobrogea, sudul Moldovei şi o bună parte a Olteniei sunt afectate într-un grad mai mare de 30%. Sunt zone unde culturile sunt 100% compromise şi era normal să dăm aceste despăgubiri”, a afirmat ministrul, care a adăugat că fermierii afectaţi vor primi aproximativ 200 de euro la hectar, în funcţie de tipurile de cultură, afirmând totodată că 80% din suprafaţa însămânţată în toamnă este cu grâu. O altă veste bună pentru agricultori dată de către ministrul Oros este legată de avansul pentru subvenţiile din agricultură, care vor fi acordate în acest an cu o lună mai devreme, de la 16 septembrie, iar acest lucru deoarece ministerul a beneficiat de 3,45 miliarde de lei la ultima rectificare bugetară. „Aceşti bani ne permit, pe de o parte, să plătim avansurile la subvenţiile din această toamnă şi dorim să facem acest lucru cu o lună mai devreme. În mod normal se acordau de pe 16 octombrie”, a subliniat ministrul Oros.
Câţi bani va primi fiecare sector din agricultură
De sprijin pentru cei afectaţi de secete vor beneficia şi agricultorii din alte sectoare, fiind acordat sprijin de aproape 100 de euro pe cap de bovină, în funcţie de dimensiunea efectivului de animale vor fi acordate subvenţii pentru cei care cresc ovine, în funcţie de efectivul de animale, întreg bugetul fiind de 43 de milioane de euro, bani din fonduri europene, iar pentru fermele avicole există un buget de 109 milioane de lei, bani de la Stat, iar pentru fermele de porcine bugetul este de peste 119 milioane de lei. Pentru sectorul apicol bugetul este de 50 de milioane de lei pentru despăgubiri, aproximativ 25 de lei pentru fiecare familie de albine. Ministrul Oros subliniază că aceste sectoare au fost afectate şi de pandemie, având în vedere că sectorul HoReCa nu a funcţionat, iar cererea de pe piaţă a fost foarte mică. „Sunt stocuri foarte mari la unele produse alimentare. De aceea, pentru fiecare sector de activitate, am pregătit compensări atât din fonduri europene care nu au fost utilizate din măsuri mai puţin accesate, cât şi din bani de la bugetul de Stat”, a precizat Oros. În ceea ce priveşte sprijinul pentru legumicultori sau pentru cei din sectorul viticol sau pomicol urmează să fie elaborate criteriile şi modalităţile prin care se vor realiza despăgubirile.
Fermele mici, o prioritate în următorii 7 ani
La conferinţa de ieri a fost discutat şi modul în care va fi finanţată agricultura în perioada 2021-2027, în această perioadă fiind elaborat Planul strategic pentru această perioadă. Bugetul pentru această perioadă este de peste 20 de miliarde de euro, bani europeni, la care se adaugă 10 miliarde de euro de la bugetul de Stat, principala atenţie urmând să fie acordată micilor fermieri, inclusiv fermelor familiale. În ceea ce priveşte modul în care vor fi gestionaţi banii, Uniunea Europeană prevede ca 30% din buget să fie acordat pentru combaterea efectelor de mediu, trebuie luate măsuri în ceea ce priveşte biodiversitatea, creşterea suprafeţei ecologice care se lucrează în România, dar şi diminuarea substanţelor utilizate în agricultură. În acest sens, România se află însă cu mult sub media europeană care este de peste 2,2 kg pe hectar, în ţara noastră media fiind de sub 700 de grame. De asemenea, fermele mici vor beneficia de 10-15% din buget şi se doreşte stimularea unor cooperative care să ajute la colectarea, procesarea, îmbutelierea şi vânzarea produselor, dar şi realizarea de spaţii de depozitare şi procesare a produselor agricole în fiecare regiune. Acest lucru, subliniază ministrul, se doreşte pentru că balanţa între export şi import a înclinat spre pierderi de 1,3 miliarde de euro. Practic, noi am exportat produsul brut, dar am importat produse finite, mult mai scumpe. La final, ministrul a prezentat şi un viitor proiect, un plan de relansare a vechii reţele de irigaţie. Practic, se va investi aproximativ 6 miliarde de euro în infrastructura de irigaţii, care acoperea 2,5 milioane de hectare. în acest moment, potrivit ministrului, sunt irigate 511.000 de hectare, iar în 2019 au fost irigate 258.000 de hectare.
Cuvinte cheie: + Adrian Oros, Ministru, irigatii, fonduri, UE
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Doi contrabandişti săltaţi din Tg. Frumos şi băgaţi după gratii
Expoziţie cu documente despre Holocaustul romilor, la Palatul Culturii
VIDEO. Patru copii, aruncați de la etajul 3 de mama lor pentru a-i salva dintr-un incendiu
Spania va administra doar o doză de vaccin persoanelor sub 55 de ani care au avut Covid
Premiera spectacolului "El Tango" se joacă cu casa închisă la Opera din Iași
O fetiță de 6 ani a căzut din telescaun, la Sinaia. Zăpada afânată i-a salvat viața
Ce spune ministrul Sănătăţii despre introducerea paşapoartelor de vaccinare
Un pilot a raportat o întâlnire cu un OZN: „Seamănă cu un obiect cilindric lung”
Cîţu: Singurii oameni rămaşi în funcţie de 30 de ani sunt liderii de sindicat
”Am părăsit Marea Britanie pentru a scăpa de presa toxică”, spune Prințul Harry
Conferinţa lui Koeman, întreruptă după ce tehnicianului a început să-i curgă sânge din nas
Scenariile de funcționare a şcolilor din Iași pentru săptămâna 01-05 martie 2021
Restricţii de circulaţie: Reîncep lucrările de modernizare a infrastructurii de tramvai Iași – Dancu
România se află pe locul 7 în topul vaccinărilor împotriva COVID-19 cu ambele doze, la nivel global
Cristea (Poli Iaşi): Când jucăm cu locul 15 acasă trebuie să ne propunem victoria
Argeş: Pompierii au salvat un ied căzut într-un puţ adânc de 12 metri
Adio Marica în prosop! Instanţa a decis eliminarea filmării cu fostul jucător în ipostaze intime
Agenţia Europeană pentru Medicamente recomandă utilizarea cocktailului de anticorpi Regeneron
Prognoza meteo pentru martie. Temperaturi mai mari decât cele normale
Reclamaţii în lanţ în cazul schimbării furnizorului de energie electrică
Tânăra din Iași dată dispărută a fost găsită de polițiști (UPDATE)
În 14 localități din Iași se schimbă scenariile după care funcționează școlile
VIDEO: Zi specială dedicată câinilor din rasa alabai în Turkmenistan
Reducere substantiala de buget pentru Noua Casa. Doar 6.000 de beneficiari in 2021
Accesul clienților casnici în magazinul E.ON din Iași se va realiza doar cu programare online
Încă un ministru care vrea un “management al urşilor făcut pe termen lung”
Angela Merkel refuză vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca
Informare meteorologică. Vântul va bate cu putere din această noapte până luni
Dan Zaharia: 1 din 20 de ieşeni din zona metropolitană lucrează în IT
BMW a anunțat prețurile pentru primul său hot hatch cu tracțiune față
Cîţu nu susţine introducerea unui paşaport de vaccinare: este prematur
Primele imagini neoficiale cu viitorul Lexus NX, scăpate pe internet
ÎPS Teodosie nu face nici un pas înapoi în privinţa ritualului de botez
Tu ți-ai creat cont de client ApaVital? Poți câștiga un premiu de 200 lei!
Numărul noilor cazuri de coronavirus a ajuns în ultimele 24 de ore la 3.761, iar al deceselor la 66
Meșterii populari se reîntâlnesc în Piața Unirii din Iași pentru a promova Mărțișorul
Ministerul de Finanţe lansează o nouă emisiune de titluri de stat pentru persoanele fizice
S-a ieftinit cu cateva mii de euro. Cat costa cea mai asteptata masina de la Volkswagen
ÎPS Teodosie vrea propria lui moşie. El a depus solicitare de înfiinţare a Mitropoliei Tomisului
Cel mai vechi brand auto are un logo nou. Începutul unei noi ere pentru Peugeot
Cele mai importante lucruri de știut despre laptele de migdale
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Alexandru CĂLINESCUMituri şi inerţii |
Neculai SEGHEDINCel mai modest dintre pământeni (III) |
Nicolae CREŢU„Deşoşocizarea” AUR |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.