625 de copii ucraineni tratați la „Sf. Maria” în 400 de zile de conflict. Medic ieșean: „putem vorbi aproape de o patologie de război”
„Ziarul de Iasi” marcheaza cele 400 de zile de la începutul razboiului declansat d (...)
citeste totsambata, 01.04.2023
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nechita Adrian Oros, a fost prezent ieri la Iaşi, prezentând în cadrul unei conferinţe de presă atât soluţiile găsite pentru despăgubirea agricultorilor afectaţi de secetă şi condiţiile meteo, dar şi un plan de gestionare a apei care va fi finanţat cu 6 miliarde de euro. Practic, ministrul doreşte să redea în funcţiune măcar o parte din instalaţiile care deserveau cele 2,5 miloane de hectare de teren care aveau infrastructură pentru irigaţii în trecut. În acest an a fost dublată, conform declaraţiei ministrului, suprafaţa irigată în 2019. Practic, s-a ajuns de la 258.000 de hectare la 511.000 de hectare.
Ministrul Agriculturii, Nechita Adrian Oros, a fost prezent în cursul zilei de ieri la o conferinţă de presă care a avut loc în Sala Mare de şedinţe a Direcţiei Agricole Judeţene, la eveniment participând şi Ministru al Mediului, Apelor şi Padurilor, Costel Alexe, dar şi prefectul Marian Grigoraş şi primarul Mihai Chirica.Principalele anunţuri pe care le-a făcut ministrul Agriculturii au vizat ajutoarele băneşti de care vor beneficia agricultorii afectaţi de secetă, în sprijinul acestora venind şi măsura prin care se va grăbi acordarea avansului subvenţiilor. Practic, de la mijlocul lunii septembrie, de pe data de 16, agricultorii vor putea primi avansurile subvenţiilor prin centrele APIA, urmând ca tot la APIA să să fie depuse dosarele prin care agricultorii pot dovedi că au fost afectaţi de secetă. Totodată, ministrul Oros a subliniat că speră ca sumele de bani pentru sprijinul celor afectaţi de secetă să vină tot de la jumătatea lunii septembrie.
Secetă cum nu s-a mai văzut de 50 de ani
„Din păcate anul acesta, peste pandemia de Covid-19, avem şi probleme economice din cauza crizei sanitare, iar anul acesta s-a înregistrat şi o secetă puternică cum nu a mai fost de peste 40-50 de ani. Am promis la începutul lunii martie când au apărut primele semne ale secetei că vom acorda despăgubiri fermierilor afectaţi de secetă. Din nefericire, suprafaţa afectată este de aproape 1,2 milioane de hectare din cele 2,9 milioane însămânţate în toamnă. Iar Dobrogea, sudul Moldovei şi o bună parte a Olteniei sunt afectate într-un grad mai mare de 30%. Sunt zone unde culturile sunt 100% compromise şi era normal să dăm aceste despăgubiri”, a afirmat ministrul, care a adăugat că fermierii afectaţi vor primi aproximativ 200 de euro la hectar, în funcţie de tipurile de cultură, afirmând totodată că 80% din suprafaţa însămânţată în toamnă este cu grâu. O altă veste bună pentru agricultori dată de către ministrul Oros este legată de avansul pentru subvenţiile din agricultură, care vor fi acordate în acest an cu o lună mai devreme, de la 16 septembrie, iar acest lucru deoarece ministerul a beneficiat de 3,45 miliarde de lei la ultima rectificare bugetară. „Aceşti bani ne permit, pe de o parte, să plătim avansurile la subvenţiile din această toamnă şi dorim să facem acest lucru cu o lună mai devreme. În mod normal se acordau de pe 16 octombrie”, a subliniat ministrul Oros.
Câţi bani va primi fiecare sector din agricultură
De sprijin pentru cei afectaţi de secete vor beneficia şi agricultorii din alte sectoare, fiind acordat sprijin de aproape 100 de euro pe cap de bovină, în funcţie de dimensiunea efectivului de animale vor fi acordate subvenţii pentru cei care cresc ovine, în funcţie de efectivul de animale, întreg bugetul fiind de 43 de milioane de euro, bani din fonduri europene, iar pentru fermele avicole există un buget de 109 milioane de lei, bani de la Stat, iar pentru fermele de porcine bugetul este de peste 119 milioane de lei. Pentru sectorul apicol bugetul este de 50 de milioane de lei pentru despăgubiri, aproximativ 25 de lei pentru fiecare familie de albine. Ministrul Oros subliniază că aceste sectoare au fost afectate şi de pandemie, având în vedere că sectorul HoReCa nu a funcţionat, iar cererea de pe piaţă a fost foarte mică. „Sunt stocuri foarte mari la unele produse alimentare. De aceea, pentru fiecare sector de activitate, am pregătit compensări atât din fonduri europene care nu au fost utilizate din măsuri mai puţin accesate, cât şi din bani de la bugetul de Stat”, a precizat Oros. În ceea ce priveşte sprijinul pentru legumicultori sau pentru cei din sectorul viticol sau pomicol urmează să fie elaborate criteriile şi modalităţile prin care se vor realiza despăgubirile.
Fermele mici, o prioritate în următorii 7 ani
La conferinţa de ieri a fost discutat şi modul în care va fi finanţată agricultura în perioada 2021-2027, în această perioadă fiind elaborat Planul strategic pentru această perioadă. Bugetul pentru această perioadă este de peste 20 de miliarde de euro, bani europeni, la care se adaugă 10 miliarde de euro de la bugetul de Stat, principala atenţie urmând să fie acordată micilor fermieri, inclusiv fermelor familiale. În ceea ce priveşte modul în care vor fi gestionaţi banii, Uniunea Europeană prevede ca 30% din buget să fie acordat pentru combaterea efectelor de mediu, trebuie luate măsuri în ceea ce priveşte biodiversitatea, creşterea suprafeţei ecologice care se lucrează în România, dar şi diminuarea substanţelor utilizate în agricultură. În acest sens, România se află însă cu mult sub media europeană care este de peste 2,2 kg pe hectar, în ţara noastră media fiind de sub 700 de grame. De asemenea, fermele mici vor beneficia de 10-15% din buget şi se doreşte stimularea unor cooperative care să ajute la colectarea, procesarea, îmbutelierea şi vânzarea produselor, dar şi realizarea de spaţii de depozitare şi procesare a produselor agricole în fiecare regiune. Acest lucru, subliniază ministrul, se doreşte pentru că balanţa între export şi import a înclinat spre pierderi de 1,3 miliarde de euro. Practic, noi am exportat produsul brut, dar am importat produse finite, mult mai scumpe. La final, ministrul a prezentat şi un viitor proiect, un plan de relansare a vechii reţele de irigaţie. Practic, se va investi aproximativ 6 miliarde de euro în infrastructura de irigaţii, care acoperea 2,5 milioane de hectare. în acest moment, potrivit ministrului, sunt irigate 511.000 de hectare, iar în 2019 au fost irigate 258.000 de hectare.
Cuvinte cheie: + Adrian Oros, Ministru, irigatii, fonduri, UE
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
CALCULE - S-a scumpit curentul: mai rentează maşina electrică? Iată ce spun ieşenii proprietari!
O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?
Şofer băut, trimis la puşcărie după ce judecătorul l-a sunat iar el a închis. „Sfidarea Curţii”
Fotbalul nu te iartă când îl pui pe planul doi! Urcăm pe primul loc cu regrete mari
Andreea Mitu, învinsă la simplu, dar finalistă la dublu la Murska Sobota
Fraţii Tate, eliberaţi din arest preventiv şi plasaţi în arest la domiciliu
Şoferul unui autobuz cu pasageri, depistat la volan cu 1,44 mg/l alcool pur în aerul expirat
O familie de români a murit în timp ce încerca să intre clandestin în SUA
Nouă persoane, implicate într-un accident rutier produs pe DN 3
Rafila: Consumăm de trei ori mai multe antibiotice decât consumă Olanda sau Austria
Ucraina promite să nu uite şi să nu ierte niciodată ce s-a petrecut la Bucea
Document oficial! Vladimir Putin vrea să elimine ''dominaţia occidentalilor" în lume
Un bărbat care ar fi întreţinut relaţii sexuale cu un minor de 14 ani a fost reţinut
Trump nu va fi încătuşat când se va preda poliţiei. El va pleda nevinovat, au anunţat avocaţii săi
Ce a spus Geoană după prelungirea mandatului de adjunct al NATO
Oscar Pistorius rămâne în închisoare. Judecătorii nu i-au aprobat cererea de eliberare condiţionată
Elisabeta Moraru (Google): Sunt zeci de canale de YouTube româneşti cu peste 1 milion de abonaţi
Twitter lansează abonamentele pentru companii: 1.000 de dolari/ lună
LIVETEXT: Prima dezamăgire:POLI IAȘI-GLORIA BUZĂU 1-1, rezultat final
Credit Suisse şi UBS vor plăti dobânzi de aproape 11 miliarde de dolari pentru linia de salvare
Bianca Patrichi, concurentă Survivor, a fost extrem de fericită că a ajuns pe masa de masaj
Inedit! O concurentă de la Survivor România 2023 s-a îngrăşat în loc să slăbească
Adrian Minune, internat de urgenţă. Ce probleme de sănătate are manelistul?
Amalia Enache, prezentatoarea ştirilor de la Pro TV, a revenit la greutatea din timpul liceului
600 de copaci au prins viață astăzi pe platforma Antibiotice
Lucrezi de acasă sau la birou și vrei să scapi de stresul zilnic? Iată aici câteva idei utile! (P)
130 de ani de la înființarea primului partid social democrat din România! (P)
Cum să-ți schimbi locul de muncă și să eviți stresul? (P)
Căutați un brad artificial ieftin? Știm de unde să-l cumpărați (P)
Ce face un polizor unghiular și de ce este bine să îl ai la îndemână acasă? (P)
Accident grav în Copou: Un motociclist, în comă profundă la spital
Nicolae GRECUGreierii din capul „furnicuţei” |
Eugen MUNTEANUEufemismele (V) |
Dorin DOBRINCUUnionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei |
Ioan STANOMIRConstituţia de la 1923 şi posteritatea ei |
PULSO fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.