anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 04.02.2023

Ministrul Bogdan Aurescu, întrevedere cu preşedintele Maia Sandu

GALERIE
Aurescu and maia sandu
 • Aurescu and maia sandu
- +

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut vineri o întrevedere cu preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu în cadrul vizitei oficiale efectuate la Chişinău. El este primul oficial al Uniunii Europene care efectuează o vizită la Chişinău în contextul nou creat de victoria forţelor pro-reformă, pro-democratice şi pro-europene la recentele alegeri parlamentare anticipate din 11 iulie.

„Şeful diplomaţiei române a reiterat Preşedintelui Republicii Moldova, în cadrul discuţiilor, felicitările Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, şi ale Prim-ministrului României, domnul Florin Cîţu, pentru rezultatele remarcabile obţinute de forţele politice pro-reformă în alegerile parlamentare anticipate, precum şi disponibilitatea şi deschiderea depline ale României de a continua cooperarea şi coordonarea intense din ultimii ani şi de a sprijini ferm şi substanţial eforturile viitorului executiv şi ale noii majorităţi parlamentare de implementare a reformelor necesare pentru a răspunde aşteptărilor legitime ale cetăţenilor Republicii Moldova, manifestate cu claritate prin votul din 11 iulie. De asemenea, a exprimat încrederea părţii române că la Chişinău va fi învestit rapid un Guvern care să gestioneze cu responsabilitate situaţia din Republica Moldova, să asigure stabilitatea politică, o guvernare eficientă şi să dea un nou impuls procesului de reformă democratică profundă, în vederea consolidării statului de drept, a accelerării şi eficientizării luptei anticorupţie şi construirii unor instituţii democratice solide, pentru asigurarea prosperităţii societăţii în întregul său.

Totodată, şeful diplomaţiei române a reiterat, cu acest prilej, faptul că cetăţenii Republicii Moldova au arătat, prin votul lor, la fel ca în cazul alegerilor prezidenţiale, maturitate democratică şi faptul că doresc un stat cu instituţii puternice care să lucreze în beneficiul lor.

A subliniat că, astfel, există şansa ca punerea în aplicare a programului ambiţios şi cuprinzător de reforme democratice promovat de Preşedintele Maia Sandu şi susţinut prin vot de cetăţeni să poată transforma Republica Moldova într-o democraţie pe model european, în care sunt pe deplin respectate principiile statului de drept.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat că România a sprijinit şi va continua să sprijine şi mai intens aceste eforturi, pe toate palierele, şi a anunţat că cele două părţi au agreat crearea unui grup informal bilateral de lucru pentru identificarea priorităţilor de cooperare în perioada următoare. Astfel se va urmări sprijinirea punerii în aplicare a reformelor de către noul executiv, implementarea accelerată a proiectelor bilaterale prioritare în curs şi identificarea de noi proiecte şi programe, inclusiv pe baza priorităţilor de guvernare şi a necesităţilor concrete pe termen scurt şi mediu.

În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a reamintit susţinerea fermă şi constantă a României, a Preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului de la Bucureşti pentru programul de reforme promovat de preşedintele Republicii Moldova şi de forţele politice pro-democratice şi pro-europene. În context, a arătat că rezultatele înregistrate la scrutin au creat premisele pentru relansarea şi aprofundarea cooperării bilaterale în toate domeniile de interes, pornind de la fundamentul solid conferit de comunitatea de limbă, istorie şi cultură şi în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

În cadrul discuţiilor au fost abordate elemente cheie de pe agenda de cooperare bilaterală, inclusiv priorităţile comune care vor fi abordate în perioada imediat următoare. În acest sens, o atenţie deosebită va fi acordată continuării în ritm accelerat a proiectelor strategice de interconectare, inclusiv a celor din sfera energiei şi transporturilor, precum şi derulării şi multiplicării de programe de asistenţă, ambele cu rezultate pozitive, în beneficiul direct al cetăţenilor Republicii Moldova.

Discuţiile avute cu prilejul vizitei au relevat, printre altele, importanţa convenirii unui nou program substanţial de asistenţă nerambursabilă, care să îndeplinească funcţiile Acordului privind asistenţa nerambursabilă de 100 milioane euro, semnat în 2010 şi ieşit din vigoare la 28 martie 2021. 

Ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat sprijinul ferm şi consecvent al României pentru agenda europeană a Republicii Moldova şi pentru parcursul său pe calea integrării europene, pentru aplicarea deplină a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv a componentei de liber schimb a acestuia. În perspectiva viitorului Summit al Parteneriatului Estic, a dat asigurări cu privire la susţinerea deplină a părţii române pentru reflectarea cât mai substanţială, în acest context, a obiectivelor şi aşteptărilor Republicii Moldova.

La rândul său, preşedintele Maia Sandu a adresat ministrului Bogdan Aurescu mulţumirile sale deosebite pentru sprijinul semnificativ al autorităţilor române, în special al Preşedintelui Klaus Iohannis, constant acordat până acum, precum şi pentru angajamentele ferme şi concrete ale României, inclusiv prin vizita de faţă a şefului diplomaţiei române, de a intensifica susţinerea pentru programul de reforme asumat de autorităţile de la Chişinău, menit să răspundă în mod responsabil aşteptărilor cetăţenilor şi să implementeze măsurile necesare în ritm alert, pentru aduce a aduce Republica Moldova mai aproape de Europa. A mulţumit, totodată, autorităţilor române pentru asistenţa consistentă oferită în combaterea pandemiei de COVID-19, inclusiv donaţiile de echipamente de protecţie, ajutorul pentru sistemul medical şi vaccinurile oferite în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova. A subliniat că, prin donaţia de peste 100.000 doze de vaccin pe care România o va acorda astăzi Republicii Moldova, se depăşeşte cifra de jumătate de milion de doze primite din partea României, ţara noastră fiind cel mai mare donator de vaccinuri pentru Republica Moldova.

Preşedintele Republicii Moldova a arătat că apreciază discuţiile aprofundate purtate cu ministrul Bogdan Aurescu cu prilejul acestei vizite, vizând agenda bilaterală şi relansarea şi actualizarea dialogului guvernamental, inclusiv privind proiectele ambiţioase în domenii în care R. Moldova a beneficiat de sprijinul României de-a lungul timpului – precum dezvoltarea economică, infrastructură, sănătate şi proiecte pe palier social şi de mediu.

Preşedintele Maia Sandu a accentuat colaborarea foarte bună dintre România şi R. Moldova şi a arătat că apreciază deschiderea autorităţilor de la Bucureşti, a Preşedintelui Klaus Iohannis şi la nivel guvernamental, de a consolida şi aprofunda parteneriatul bilateral, care să devină şi mai puternic, oferind soluţii pentru cetăţeni, contribuind la dezvoltarea ţări şi apropiind şi mai mult România şi Republica Moldova.

Ca parte a programului vizitei, ministrul român a participat şi la ceremonia de acordare a unui nou ajutor umanitar din partea României, constând în donarea unui lot de 100.620 doze de vaccin împotriva COVID-19”, arată comunicatul de presă al MAE.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.