anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Ministrul britanic pentru Irlanda de Nord Steve Baker vrea să renegocieze acordul Brexitului

GALERIE
Steve_Baker
 • Steve_Baker
- +

Ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Steve Baker, propune redeschiderea acordului comercial Brexit încheiat de David Frost cu Uniunea Europană, ca mijloc de a rezolva problemele cauzate de protocolul privind Irlanda de Nord, relatează The Guardian.

Propunerea vine după ce premierul britanic Rishi Sunak a luat măsuri menite să suprime o revoltă în cadrul Partidului Conservator din cauza sugestiilor că Downing Street ar fi plănuit construirea unei relaţii în stil elveţian cu UE pentru a slăbi barierele comerciale în privinţa alimentelor şi produselor agricole.

Într-un document confidenţial care circulă în Biroul privind Irlanda de Nord, Baker subliniază modalităţi potenţiale de a elimina rolul Curţii Europene de Justiţie în dispute, lucru pe care atât unioniştii, cât şi Eurosceptic European Research Group (ERG), le solicită.

Propunerile revizuiesc, în esenţă, un argument de succesiune pe care Regatul Unit l-a pierdut în 2017, când Partidul Conservator era nehotărât în privinţa deciziei de a rămâne în uniunea vamală şi piaţa unică a UE.

Când nu a primit angajamentul necesar din partea Theresei May, UE a decis ca Protocolul nord-irlandez să fie inclus în acordul de retragere obligatoriu din punct de vedere juridic, şi nu în acordul comercial.

În document, Baker sugerează inversarea acestei ordini pentru a pune capăt conflictului asupra protocolului din Irlanda de Nord. El sugerează actualizarea acordului comercial prin adăugarea unui ”capitol de cooperare vamală” şi modificarea protocolului pentru a include un mecanism de dispută care nu implică CEJ. Cu toatea acestea, experţii spun că ar putea fi o provocare care nu poate fi depăşită.

”Toate acestea sunt teoretic posibile, dar dacă UE ar fi de acord cu asta este o altă problemă”, a spus Catherine Barnard, profesor de drept european la Universitatea Cambridge şi director adjunct al grupului de experţi the ”UK in a Changing EUorpe”.

Ea a spus că UE ”a adoptat o abordare foarte fermă” conform căreia CEJ trebuie să aibă un rol în protocol dacă Irlanda de Nord doreşte să rămână la adăpost – urmând atât normele Regatului Unit, cât ăi pe cele ale UE în ceea ce priveşte comerţul.

Dar Baker a susţinut că, deşi este o cale ”îngustă şi abruptă”, voinţa politică de a găsi o soluţie la problema Brexit-ului din Irlanda de Nord există, având în vedere că preşedintele american Joe Biden, UE, Irlanda şi guvernele britanice şi-au exprimat hotărârea de a găsi o soluţie negociată până la cea de-a 25-a aniversare a acordului din Vinerea Mare, în aprilie anul viitor.

În conformitate cu aranjamentele actuale, întreprinderile care trimit mărfuri din Marea Britanie în Irlanda de Nord trebuie să respecte legile şi reglementările UE privind taxele vamale şi standardele.

UE a sugerat o bandă specială rapidă pentru mărfurile care rămân în Irlanda de Nord, cum ar fi cârnaţi, mâncăruri gata preparate şi produse horticole, inclusiv cartofi de sămânţă şi copaci pentru supermarketuri, precum şi magazine cu produse de grădinărit şi agricultură.

Marea Britanie a cerut un sistem similar ”benzilor verzi” pentru camioanele încărcate cu mărfuri destinate Irlandei de Nord şi ”benzi roşii” pentru cele cu mărfuri destinate Republicii Irlanda şi UE.

Sefcovic, vicepreşedintele Comisiei Europene. a spus recent că acest sistem va reduce controalele la câteva camioane pe zi. Anul trecut, Sefcovic a spus că un acord comercial în stil elveţian va elimina 80% din controale, deoarece ar însemna că standardele alimentare şi agricole din Regatul Unit sunt aliniate legal cu Regatul Unit.

Cu toate acestea, Sunak a respins informaţiile conform cărora acum ia în considerare această opţiune pe scena mai largă Regatul Unit-UE, spunând la începutul acestei săptămâni că a avea ”libertate de reglementare” de a te abate de la standardele UE este un avantaj-cheie, la care nu va renunţa în orice negocieri viitoare.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.