anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 19.09.2020

Comunicat de Presă

Ministrul Costel ALEXE: „Iașul intră în a 5-a lună fără spitalul COVID, plătit cu 13 milioane de euro de Consiliul Județean. Spitalele din Iași sunt pline!” (P)

GALERIE
Nelu-Tataru-Letcani
  • Nelu-Tataru-Letcani
- +

Oficialii Nelu TĂTARU, Ministrul Sănătății, Costel ALEXE, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Marian GRIGORAȘ, prefectul județului Iași, și medicul Lucian INDREI, director general în cadrul Ministerului Sănătății au făcut sâmbătă o evaluare generală a situației epidemiologice de la nivelul județului Iași, asupra resurselor medicale disponibile, a necesarului și a capacității sistemului medical la Iași.

În momentul de față, Iașul are 378 de cazuri active de COVID 19, situația atingând deja limitele capacităților medicale din Iași. Duminică, un record absolut de 60 de noi îmbolnăviri, a arătat încă o dată evoluția situației. 

Ministrul Costel Alexe a subliniat faptul că Iașul este singurul mare județ din țară în care un spital COVID contractat de Consiliul Județean nu există. Aceasta, în opinia oficialului, este cea mai mare vulnerabilitate medicală din țară în condițiile numărului relativ mare de îmbolnăviri (medie zilnică de 30 de cazuri) și a capacităților existente.

Reamintim faptul că spitalul COVID de la Iași a fost programat să fie instalat în cursul lunii aprilie-începutul lunii mai, după ce, în prealabil, pe 5 aprilie, plenul Consiliului Județean a votat demararea procedurilor de achiziție. Termene repetate au fost încălcate, astfel încât cele 27 de zile contractuale nu s-au mai respectat. Astăzi, spitalul COVID, care urma să funcționeze lângă comuna Lețcani de la proximitatea Iașului, nu există, acesta nu funcționează, nu a fost instalat.  

Ministrul Costel Alexe:

„Din păcate, deși avem în jur de 30 de îmbolnăviri pe zi la Iași. Avem până acum 70 de decese, 1668 de cazuri până acum. Spitalele din Iași sunt aproape pline, nu mai avem unde să extindem capacitățile. 378 de cazuri active în spitalele din Iași este o cifră foarte mare, dar conducerea Consiliului Județean continuă să saboteze proiectul.

Iașul intră în a 5-a lună fără spitalul COVID, plătit cu 13 milioane de euro de Consiliul Județean. Este cea mai mare vulnerabilitate medicală din țară în condițiile în care spitalele din Iași sunt pline.

Spitalul Modular COVID de la Lețcani nici acum nu există! Cel de la Brașov este deja operabil, totul a fost pus pe picioare în câteva săptămâni, un spital întreg, la cel mult o treime din costurile celui de la Iași.

Suma foarte mare de 13,2 milioane de euro plătită unei firme obscure din Turcia atrage reale suspiciuni de fraudă în plină pandemie: astăzi nu avem nici spital și nici drumurile județene de la care s-au luat banii, totul este în aer.

Vă reamintesc că trebuia adus în 20 de zile și montat în 7 zile! De la ultima noastră vizită acolo, unde am mers cu ministrul Nelu Tătărau și cu prefectul, nu s-a întâmplat nimic! Consiliul Județean Iași nu a reușit în 4 luni nici să pregătească platforma! În curtea unui depozit agricol, nu știm ce va exista, astăzi tirurile cu containerele abandonate stau pe marginea drumului european. Este ceva absolut incredibil.

Nu știe nici Ministerul Sănătății ce va fi acolo, nu există nicio comunicare. Unde sunt rețelele de fluide? Unde sunt traseele epidemiologice?

Suntem la al 6 lea termen, unde e spitalul?
Ni s-au spus 100 de containere, nici jumătate nu există.
Ceea ce vedeți astăzi aici este o probă foarte clară despre cum este sabotată o decizie la care noi am participat și pe care am susținut-o, de a achiziționa și instala un spital modular. Presa și ieșenii au așteptat în zadar 5 luni”.

Departamentul de Comunicare al PNL Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne luăm tricolorii înapoi!

Nicolae GRECU

Să ne luăm tricolorii înapoi!

Fie că suntem dinamovişti sau stelişti, fie că ne credem cetăţeni ieşeni sau botosăneni, doar naţionala noastră se numeşte România.

Filmuletul zilei

opinii

Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

Eugen MUNTEANU

Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

Autorul articolului încheie schiţarea, începută în foiletoanele anterioare, a portretelor celor mai importanţi lingvişti pe care Iaşul i‑a dat ştiinţei universale.

Nevoia de echilibru

arh. Ionel OANCEA

Nevoia de echilibru

Acelaşi mare arhitect şi om de cultură amintit aici mereu, George Matei Cantacuzino, compara împrejurimile Iaşului istoric, cu podgoriile, livezile, fâneţele, pădurile şi iazurile ei, presărate cu mănăstiri şi conace, cu Toscana Florenţei. Astăzi, peisajul acesta fabulos a dispărut. Este proba limpede a inexistenţei culturii urbane a locuitorilor şi a administratorilor, în aceeaşi măsură.

Confruntarea. De dorit, de evitat?

pr. Constantin STURZU

Confruntarea. De dorit, de evitat?

Motto: „Vreme este să taci şi vreme să grăieşti”  (Eclesiastul 3, 7)

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Untură specială

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.