Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ministrul Costel Alexe după întâlnirea cu ÎPS Teofan: Parteneriat încheiat între viitoarea conducere CJ Iași, Primărie și Mitropolie pentru a ajuta la reabilitarea bisericilor și mănăstirilor (P)

GALERIE
vizita mitropolie Bolos
  • vizita mitropolie Bolos
- +

La invitația Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a avut loc aseară, 7 august, la Palatul Mitropolitan din Iași, o întâlnire de lucru la care au participat ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Marcel Boloș, Ministrul Fondurilor Europene, Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, și Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre necesitatea atragerii de noi fonduri nerambursabile din programele și axele dedicate pentru monumentele de cult. Astfel, s-a degajat ideea ca monumentele istorice de cult din zona rurală vor avea la dispoziție, pe lângă axele deja existente și cele din exercițiul financiar 2021-2027, noi fonduri europene dedicate pentru reabilitare din programul european de reziliență și recuperare economică, proiecte ce vor trebui accesate în cursul anului 2021 și finalizate până în 2025. 

Având în vedere numărul mare de monumente istorice de categorie A și B (importanță națională și universală) din arealul județului Iași și al Moldovei, s-a subliniat că acestea vor beneficia astfel de un ajutor important care să sporească gradul de accesibilitate al beneficiarilor tocmai printr-o cofinanțare scăzută.
Totodată, membrii Guvernului au anunțat că Executivul pregătește o linie de finanțare specială prin care, unitățile de cult, în parteneriat, vor putea crea centre de tratament sau paliative, o noutate pentru accesarea fondurilor europene în România.

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a prezentat proiectele cu finanțare europeană pe care Mitropolia Moldovei și Bucovinei le-a realizat până acum, abordând totodată și planurile de viitor în privința Palatului Mitropolitan Iași și a altor proiecte de reabilitare sau investiționale.

În cursul întâlnirii, Ministrul Costel Alexe, candidat la Președinția Consiliului Județean a propus realizarea unui parteneriat pe viitor între noua conducere CJ, primărie și Mitropolie, care să grăbească reabilitarea monumentelor istorice din județ și municipiu prin crearea unui circuit pentru turismul ecumenic. 
„După ce voi deveni președintele Consiliului Județean, vom realiza, începând cu luna octombrie, cu Primăria Municipiului Iași și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei o formă de parteneriat pentru ca un număr de monumente istorice de cult din județul și municipiul Iași să fie incluse într-un amplu proiect de reabilitare cu finanțare europeană. Acest angajament vine să confirme numeroase idei și proiecte din programul meu de guvernare a județului pentru 2020-2024 care este practic în dezbatere publică. Vom prioritiza mânăstirile și bisericile cu valoare de patrimoniu însemnată din municipiu și județ, pentru a contribui nu doar la accesarea de fonduri europene pentru reabilitare prin cofinanțare, dar și printr-un suport pe partea de administrare. Includerea lor într-un circuit pentru turismul ecumenic va fi un mare avantaj pentru toți factorii implicați: parohii, industria HoReCa, firme de turism etc. În același timp, nu pot să nu remarc faptul că actualul președinte al CJ Iași a neglijat complet acest capitol, ignorând orice solicitare din partea Mitropoliei sau a parohiilor din județ, dovedind încă o dată incompetență și rea-voință”  a declarat Costel ALEXE. 

În cadrul aceleași întâlniri, ÎPS Teofan a propus crearea unui instrument de sprijin sau finanțare local guvernamental ori comunitar pentru patrimoniul imobil aflat în posesia unităților de cult (manuscrise vechi, obiecte bisericești, veșminte) cu valoare de patrimoniu inestimabilă, multe aflate în diverse stadii de degradare.

Departamentul de Comunicare al PNL Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri