Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ministrul Dezvoltării: În aprilie se vor lansa apelurile de proiecte finanţate prin PNRR

GALERIE
Cseke Attila
  • Cseke Attila
- +

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, anunţă că în aprilie se vor lansa apelurile de proiecte finanţate prin PNRR. "Finanţarea este de 100% pentru toate programele de finanţare, autorităţile locale nu vor fi nevoite să asigure contribuţie proprie din fonduri locale. Contractarea fondurilor se va face în mod rapid, digital şi transparent", arată el.

Cseke Attila a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Dezvoltării va lansa, în luna aprilie, apelurile de proiecte finanţate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"5.522 de familii tinere se vor putea muta în locuinţe noi, cu consum de energie aproape zero (nZEB) după 2026, şi îşi vor putea înscrie copiii în creşe noi, moderne şi prietenoase cu mediul. Ne vom putea deplasa cu bicicleta mai mult, pentru că vom construi 1.091 km de pistă de bicicletă operaţională, din care jumătate până în 2024", a anunţat ministrul.

Potrivit lui Cseke, Ministerul Dezvoltării va aloca 230 milioane de euro pentru creşe moderne, eficiente din punct de vedere energetic, 2,2 miliarde de euro vor servi eficientizarea energetică şi punerea în siguranţă din punct de vedere seismic a blocurilor şi a clădirilor publice, iar 2,12 miliarde de euro vor servi dezvoltarea unei infrastructuri mai verzi ale localităţilor din România.

El a afirmat că ţiinta este de a reînnoi parcurile auto ale localităţilor cu automobile inteligente şi verzi, prietenoase cu mediul. 1.135 vehicule noi, electrice sau cu hidrogen vor fi achiziţionate pentru reşedinţele de judeţ, municipiul Bucureşti, oraşe şi comune, dintre care 715 autobuze, 50 tramvaie, 50 troleibuze şi 320 microbuze. Transportul public în România va deveni mai verde şi mai inteligent în urma achiziţionării a 491 de sisteme digitale de management al transportului public, până în trimestrul 2 al anului 2026. Noile autovehicule vor beneficia şi de staţii de încărcare corespunzătoare, în urma a achiziţionării a 13.200 puncte de încărcare, şi vor servi şi transportul elevilor.

Potrivit ministrului, în ceea ce priveşte eficientizarea energetică a clădirilor, din suma de 2,2 miliarde de euro se vor reabilita aproximativ 1,3 milioane de metri pătraţi de spaţiu locuibil şi din PNRR se va finanţa şi realizarea Planurilor urbanistice a localităţilor, necesare pentru o dezvoltare bine gândită.

"Dacă calculăm un bloc convenţional cu o scară şi 8 etaje, vom putea reabilita aproximativ 1.400 blocuri de locuinţe şi alte 2.000 de clădiri publice. Cel mai important lucru de reţinut este că, pentru prima dată, aceste reabilitări nu presupun contribuţie de la locatari sau de la autoritatea locală", a arătat Cseke Attila.

Suma totală de 4,55 miliarde de euro va fi alocată cu ajutorul unei platforme digitale puse la dispoziţie de Ministerul Dezvoltării, până în aprilie 2022, unde autorităţile publice locale vor putea vedea fondurile disponibile, prealocate pentru localitatea respectivă, tipurile de proiecte care sunt eligibile, şi vor putea să aleagă dintre acestea în funcţie de strategia de dezvoltare de la nivel local.

Cseke a precizat că, la finele anului, vom încheia toate contractele de finanţare, el spunând că toate informaţiile au fost trimise tuturor potenţialilor beneficiari.

"Finanţarea este de 100% pentru toate programele de finanţare, autorităţile locale nu vor fi nevoite să asigure contribuţie proprie din fonduri locale. Contractarea fondurilor se va face în mod rapid, digital şi transparent. Scopul a fost să ne asigurăm că aceste fonduri UE vor fi cheltuite eficient şi rapid pentru dezvoltarea României", a declarat el.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri