anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Ministrul Finanţelor anunţă o Ordonanţă de modificare a legislaţiei privind insolvenţa

GALERIE
insolventa
 • insolventa
- +

Ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a afirmat miercuri seară, la Digi 24, că în şedinţa de Guvern de joi va fi luată în discuţie o modificare legislativă privind legea insolvenţei şi care prevede ca orice creditor care s-a înscris la masa credală să poată cere falimentul acelor firme care continuă să acumuleze datorii după începerea procedurii insolvenţei sau reorganizării. Teodorovici a catalogat situaţia actuală privind firmele aflate în insolvenţă drept "un ajutor de stat mascat, pe care statul îl permite cu bună ştiinţă”, arătând că în prezent sunt aproximativ 28.000 de firme în insolvenţă, în faliment sau în reorganizare. Întrebat dacă în şedinţa de Guvern de joi va fi luată în discuţie o Ordonanţă care se referă va insolvenţă, Eugen Teodorovici a răspuns afirmativ.

"Aşa este intenţia, (...) Au fost modificări legislative de mulţi ani făcute, din păcate un cadru legislativ care a permis situaţii care trebuie oprite. Avem 63 de miliarde de lei în această zonă: firme în insolvenţă, în faliment sau în reorganizare. Avem cam 28.000 de firme în situaţia asta. Cam o mie şi ceva dintre ele au plan de reorganziare. Şase mii şi ceva sunt în observaţie de ani de zile. Împreună, marea lor parte, acumulează încă datorii peste acel moment de intrare în insolvenţă, peste angajamentul de asumare de plată şi de necontinuare a datorilor faţă de bugetul de stat. Este un comportament incorect faţă de mediul de afaceri corect şi este şi un ajutor de stat mascat pe care statul îl permite cu bună ştiinţă de foarte multe ori pentru că a şi întrebat ANAF-ul: aţi avut pârghiile legale să opriţi intrarea în insolvenţă ale anumitor firme? Aţi avut pârghiile legale ca, odată intrate în insolvenţă firmele să nu mai acumuleze astfel de datorii?”, a spus ministrul Finanţelor Publice.

El a arătat că Ordonanţa care va fi luată în discuţie joi vizeazăo parte de legislaţia neacoperită în prezent. "Asta este intenţia noastră de mâine, să avem acel cadru în baza căruia statul, de fapt oricare creditor la masa credală, să poată să ceară falimentul atunci când lucrurile continuă în felul acesta”, a adăugat ministrul Finanţelor. Teodorovici a spus că este vorba despre un comportament care nu este corect faţă de mediul de afaceri. El a menţionat că există o propunere ca, atunci când se doreşte intarea în insolvenţă, firmele să nu aibă datorii mai mari de 50 la sută la stat.

"Sunt firme care, cu motive obiective la bază, au intrat în insolvenţă şi atunci noi am propus în această ordonanţă chiar şi tăierea unor astfel de datorii pentru companii care fără această măsură nu pot continua. Adică sunt măsuri foarte bune pentru piaţă, de aceea avizul de la Consiliul Economic şi Social al fost unul favorabil. Şi atunci ăsta este un plafon pentru a face mai grea intrarea în insolvenţă a companiilor şi în spacial pentru că există o practică din partea unor companii de a intra şi a ieşi din insolvenţă, adică ele cu asta se ocupă”, a spus ministrul. Întrebat în ce constă urgenţa adoptării unui asemenea act normativ, Teodorovici a răspuns că până la sfârşitul anului o astfel de modificare legislativă poate aduce surse de bani suplimentare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.