Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ministrul Finanţelor anunţă o primă rectificare bugetară în iulie

GALERIE
Eugen Teodorovici
  • Eugen Teodorovici
- +

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, că urmează să fie făcută o rectificare bugetară până la finele lunii iulie. O primă întâlnire cu primarii nemulţumiţi de alocarea bugetară va avea loc în zilele următoare.

„Anul trecut, anul trecut, primăriile au avut 700 de lei pe cap de locuitor şi anul acesta sunt 1.000 de lei pe cap de locuitor, dar nu mai puţin de 2 milioane de lei pe comună. Anul trecut, s-au alocat pentru partea de cheltuieli sociale, discuţie avută la începutul acestui an, 3,5 miliarde de lei. În acest an, în buget, suma este de 4,7 miliarde de lei care se duce către nivelul comunităţilor locale”, a afirmat Eugen Teodorovici, luni, în cadrul unor declaraţii de presă.

Ministrul Finanţelor a adăugat că veniturile comunităţilor locale pot fi diferite de cele din estimare, de exemplu ca urmare a unei tranzacţii de anul trecut, care anul acesta nu mai există. „La rectificarea bugetară din acest an, pe care vrem să o facem în luna iulie, trebuie ca această reglare să fie făcută. Nu vor pierde primăriile pe baza acestui motiv. Este un element adus în discuţie de anumite persoane care au în vedere nu ştiu ce... au alte motive în spate. O să invit cele patru structuri asociative, dacă nu chiar mâine sau cel târziu miercuri la o discuţie legat de buget pe cheltuielile pe partea socială, ca să clarificăm, încă o dată, toate aceste lucruri şi alte elemente pe care dânşii le au de adus în discuţie, nu neapărat pe partea de finanţe, în general, ca să ştim exact. Până la final de iunie, clarificăm, aşa cum am promis la ultima noastră întâlnire la AMR, clarificăm toate aceste lucruri, pentru ca dânşii să poată demara toate proiectele pe care le au”, a precizat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a mai susţinut că, în acest an faţă de anul trecut, diferenţa pe care statul o alocă, prin diferite formule, la nivel local este de 9,6 miliarde de lei. „Este o decizie de a reaşeza între structurile locale, între consiliile judeţene, între comune, oraşe şi municipii această sumă. Nu a oprit nimeni de la bugetul de stat nimic faţă de ceea ce am promis, este o regândire şi o aşezare a modului în care banii se alocă pe comunităţile locale, aşa cum structurile asociative au dorit. Discuţia la care fac dânşii referire (autorităţile locale - n.red.) este discuţia care a avut loc la sfârşitul lui ianuarie şi din orice discuţii şi din discuţiile din Parlament a reieşit această ultimă variantă, pe care Parlamentul a aprobat-o, nu Teodorovici a schimbat cifrele, astea sunt declaraţii… e responsabilul pe care, din păcate, ar trebuie să îşi reprezinte cu mai mare tragere de inimă comunităţile, sau pe care le reprezintă, o fac fără nici un fel de temei, dar o să clarificăm, o să invit la discuţii pentru a vedea exact care sunt paşii care au fost parcurşi din momentul în care bugetul a ajuns pe site pentru consultarea publică şi până în momentul în care legea s-a aflat în Monitorul Oficial. Pentru a avea discuţie clară cu toate cele patru structuri sociative, pentru a vedea încă o dată care au fost paşii şi cum s-a ajuns, iar dânşii ştiu asta, dar intrăm într-o discuţie fără sens”, a detaliat Teodorovici.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri