anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Ministrul Justiţiei: Exclud să desfiinţăm o secţie ca să reînfiinţăm secţia sub nume diferit

GALERIE
Cătălin Predoiu1
 • Cătălin Predoiu1
- +

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că nici măcar "la modul teoretic" o structură precum Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu îşi poate atinge scopul câtă vreme funcţionează cu un număr mic de procurori care lucrează în Capitală. El exclude desfiinţarea SIIJ şi reînfiinţarea unei structuri similare acesteia.

"Una dintre criticile permanente pe care eu le-am adus acestei instituţii de când a fost înfiinţată – şi subliniez, nu neapărat procurorilor din instituţie, ci modului în care a fost gândită această instituţie şi formată - a fost aceea că nu îşi poate desfăşura competenţele şi împlini menirea în teritoriu. Pentru că nu poate fi de acceptat şi nici de crezut, măcar aşa, la modul teoretic, că un număr de cinci procurori, cât ocupă la ora asta schema secţiei, pot să gestioneze un fenomen care se întinde şi în teritoriu (...) nu are cum, imposibil”, a declarat ministrul Justiţiei, joi seară, la Antena 3. 

El a susţinut că SIIJ nu îşi poate "împlini menirea” şi nu poate funcţiona cu o structură centrală. Predoiu a afirmat că îi înţelege pe magistraţii care doresc "o protecţie faţă de abuz”, însă consideră că este nevoie ca şi în teritoriu să fie combătută corupţia, lucru care nu se poate face de către o instituţie care lucrează cu oameni puţini, la Bucureşti. 

"Secţia, aşa cum a fost ea gândită, nu e viabilă, nu poate fi viabilă", consideră ministrul Justiţiei. Cătălin Predoiu a amintit că "în programul de guvernare votat inclusiv de PSD scrie desfiinţarea SIIJ”. Ministrul a afirmat că îşi propune ca până la 31 martie SIIJ să fie desfiinţată, iar Parlamentul să primească un proiect în acest sens până la jumătatea lunii viitoare. În ceea ce priveşte dosarele aflate pe rolul secţiei, ministrul a afirmat că există mai multe soluţii în această privinţă, el dând asigurări că acele dosare "vor continua, nu se topeşte nimic, nu se îngroapă nimic”.

"Exclud să desfiinţăm o secţie ca să reînfiinţăm secţia sub nume diferit. Am exclus SIIJ 2.0. Ar fi ceva neserios să desfiinţezi o secţie ca să reînfiinţezi aceeaşi secţie”, a mai afirmat ministrul Justiţiei. El a dat asigurări că "politicul nu va avea niciun amestec în modul în care se formează şi funcţionează sistemul care va înlocui SIIJ”.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.