Ministrul Justiției: "Nu este un lucru nou, Comisia a criticat de la început înființarea SIIJ"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Ministrul Justiției: "Nu este un lucru nou, Comisia a criticat de la început înființarea SIIJ"

GALERIE
stelian-ion
  • stelian-ion
- +

Stelian Ion, ministrul Justiției, a făcut mai multe declarații după ce Comisia de la Veneția a recomandat desființarea Secției Speciale și eliminarea amendamentelor votate în Camera Deputaților.

"Dacă am fi adoptat această lege fără garanții suplimentare și fără alte discuții, Secția Specială ar fi fost istorie. E foarte important pentru mine ca odată cu desființarea secției să nu se creeze instituții care se provoace blocaje în actul de justiție. Comisia de la Veneția ne-a spus pe scurt lucruri foarte importante.

Pentru cei care care căutau argumente ca SIIJ să continue, e foarte clar ce ne spune Comisia de la Veneția: felicită autoritățile pentru inițiativa de desființare. Nu este un lucru nou, Comisia a criticat de la început înființarea SIIJ.

E nevoie de garanții suplimentare pentru magistrați? Răspunsul Comisiei e foarte clar: acele așa-zise garanții reprezintă niște imunități care ar arunca o umbră de îndoială asupra actului de justiție. Aceste garanții suplimentare sunt criticate foarte clar.

Comisia de la Veneția critică avizul CSM în legătură cu avizul pentru legea de desființare a SIIJ.

Comisia de la Veneția arată că trebuie refăcută competența DNA. E foarte simplu, se revine la situația anterioară (înființării SIIJ – n.red.).

Cum parlamentul a înființat această secție, tot el o poate desființa. Acest lucru nu poate fi neconstituțional. CCR confirmă acest lucru, că revine Parlamentului acest rol. Având toate aceste chestiuni lămurite, Parlamentul se poate întruni în sesiune extraordinară fără nici o grijă. Acesta e mesajul pe care îl voi transmite în coaliția de guvernare. Săptămâna viitoare ar fi de așteptat o sesiune extraordinară pentru desființarea SIIJ.

Le solicit colegilor senatori să ia degrabă în discuție acest proiect de lege. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, se vor ridica mari semne de întrebare față de programul de guvernare. Având în vedere confirmarea din partea Comisiei de la Veneția, format din specialiști în drept constituțional, nu văd alte impedimente.

Îi mulțumesc premierului Florin Cîțu pentru sprijinul pentru acest proiect de desființare a SIIJ.

Avizul primit azi arată că sesizarea Comisiei de la Veneția a fost decizia corectă. Dacă am fi continuat cu proiectul din Camera Deputaților am fi menținut acel mecanism criticat de Comisie (imunitatea magistraților – n.red.). Cred că în această privință dl președinte Orban s-a înșelat, iar sesizarea Comisiei de la Veneția a fost corectă.

Dacă guvernul va trimite în Parlament proiecte într-o anumită formă și forma aceea va fi deturnată, nu vom putea vorbi de o reformă. Nu vrem să ne facem că facem reforme, ci reforma trebuie făcută efectiv".

Aflați amănunte de pe g4media.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.