Ministrul Sănătăţii adoptă o poziţie fermă faţă de medicii antivaccinişti: Greşim dacă nu tragem învăţămintele
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 03.12.2021

Ministrul Sănătăţii adoptă o poziţie fermă faţă de medicii antivaccinişti: Greşim dacă nu tragem învăţămintele

GALERIE
vaccin
  • vaccin
- +

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, susţine că măsurile luate faţă de medicii care instigă populaţia să nu se vaccineze trebuiau luate mai de mult şi ”trebuiau să meargă până la ridicarea dreptului de liberă practică”, Ministrul crede că medicii care contestă vaccinarea nu au Cseke Attila consideră că este nevoie de ”o analiză la sânge” a sistemului după trecerea valului al patrulea al pandemiei, el ridicând problema scoaterii din sistem a cadrelor medicale care contestă ştiinţa.

Cseke Attila a afirmat, marţi seară, că susţine propunerea preşedintelui Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, privind sancţionarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă prezintă în spaţiul public teorii care nu sunt validate ştiinţific. 

”Susţin categoric acest punct de vedere al preşedintelui Colegiului Medicilor. Susţin - fără a căuta în trecut, pentru că nu acesta este mandatul ministrului interimar al Sănătăţii - că o asemenea măsură trebuia luată de mai mult timp. Au fost exemple şi anul trecut şi anul acesta în care cadre medicale au dat mesaje clar împotriva vaccinării şi măsurile trebuiau să meargă până la ridicarea dreptului de liberă practică. Îmi asum această declaraţie. Medicul este eminamente un om care crede în ştiinţa medicală, în tehnologie medicală, în tot ceea ce se descoperă. Acest lucru se învaţă în facultatea de medicină şi în perioada de rezidenţiat. A spune că nu mai crezi în vaccin, mai mult decât atât, eşti împotriva vaccinării, înseamnă că îţi renegi profesia sau chiar dacă diploma nu, pentru că aceea nu poate fi anulată, dar tu nu mai doreşti să profesezi în acest sistem care se bazează pe ştiinţă. Deci dacă este necesară o modificare legislativă - nu ştiu dacă este necesară, eu cred că şi astăzi există pârghii legislative – atunci acest lucru trebuie făcut”, a afirmat Cseke Attila marţi seară la TVR 1. 

El consideră că medicii care se arată împotriva vaccinării ”în mod categoric nu au ce cuta în sistemul sanitar”, indiferent dacă este vorba despre sistemul public sau privat. Conform ministrului, expertul trimis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii a subliniat importanţa implicării personalului medical.

”Din discuţiile pe care le-a avut expertul OMS-ului la toate instituţiile, una din propunerile care au fost făcute este aceea de implicare mai mare a personalului medical, mă refer strict la cei care nu s-au implicat - nu la cei care s-au implicat şi tot respectul pentru ei - la partea ceea care unii nu s-au implicat, alţii chiar s-au implicat negativ. Şi aici lucrurile trebuie bine delimitate, inclusiv prin această propunere pe care o susţin, de la preşedintele Colegiului Medicilor” 

Ministrul interimar al Sănătăţii consideră că este nevoie de „o analiză la sânge” a sistemului după trecerea valului al patrulea al pandemiei, el ridicând problema scoaterii din sistem a cadrelor medicale care contestă ştiinţa.

”Acuma nu suntem nici măcar în vârful, dar spre vârful valului patru, dar atunci când aceste lucruri vor trece – pentru că vom trece peste acestea, dar trebuie să încercăm din răsputeri să limităm efectele acestui val patru pandemic – dar o analiză la sânge va trebui făcută. Şi dacă din acest val patru pandemic noi nu tragem învăţămintele necesare, inclusiv legat de organizarea sistemului, inclusiv legat de necesitatea de a mai păstra oameni în sistem care nu cred în forţa sistemului şi în ştiinţa medicală, atunci, după părerea mea, facem o foarte mare greşeală. Uitaţi-vă la Italia care a trecut prin ceva asemănător. (...) Au instituit reguli foarte clare legate de vaccinare, au peste 80% din populaţie vaccinată, în zilele acestea vor să instituie vaccinarea obligatorie pentru toţi cei care lucrează în administraţie, indiferent, nu numai pentru personalul medical şi au desfăcut contractul de muncă la peste 3000 de angajaţi, asistenţi medicali, în septembrie, care nu au dorit să se vaccineze”, a mai afirmat Cseke Attila. 

Preşedintele Colegiului Medicilor Daniel Coriu avertizează că va susţine cu toată tăria sancţionarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă prezintă în spaţiul public teorii care nu sunt validate ştiinţific, periclitând astfel sănătatea publică.

”Am citit şi am auzit în spaţiul public teorii de genul «Pandemia nu există», «Este o banală răceală», «Prin vaccin ne cipează», «Vaccinul ne omoară». Care este rezultatul? Că astăzi, România este pe locul 2 în lume la numărul de decese la 1 milion de locuitori provocate de virusul SARS-CoV-2”, argumentează medicul. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Dan CONSTANTIN

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Şi totuşi nimeni nu a plătit! A rămas în urmă un munte de datorii, mare parte în dreptul statului, ceea ce ne face să credem că până la urmă această obligaţie va fi pusă în spinarea tuturor cetăţenilor, deci pierderea va fi socializată.

Filmuletul zilei

opinii

Vodă Koba cel cumplit

Alexandru CĂLINESCU

Vodă Koba cel cumplit

Dacă naziştii de frunte au fost judecaţi şi condamnaţi, dacă şi astăzi un fost paznic de lagăr ajunge, la 90 de ani, în faţa tribunalului, nici un lider sovietic şi nici un călău kaghebist n-a fost în situaţia de a răspunde pentru faptele lui. Iată de ce, în lipsa unui proces al comunismului, o carte precum cea a lui Martin Amis este salutară.

Politehnica lui Kogălniceanu

Neculai SEGHEDIN

Politehnica lui Kogălniceanu

Cine a citit jurnalul american al lui Grigore T. Popa (volum editat de dr. Richard Constantinescu), poate întâlni, spre sfârşitul cărţii, coperta numărului 3 din anul 1936 al Însemnărilor ieşene, unde marele profesor anatomist era coleg de redacţie cu Mihail Sadoveanu şi George Topîrceanu. Pe acea copertă se poate vedea şi cuprinsul numărului cu pricina, în care este menţionat şi articolul O Politehnică la Iaşi, în 1850 de Ioan Andriescu-Cale. 

Ultima dorinţă a unui general

dr. Eugen TÂRCOVEANU

Ultima dorinţă a unui general

Unchiul Nelu, pe numele său Ion Gavriloiu, s-a născut la 8 octombrie 1921, în satul Trestieni, comuna Pârscov (unde s-a născut şi Vasile Voiculescu pe care l-a cunoscut), din judeţul Buzău. A fost fiul Anei şi al lui Constantin Gavriloiu, preot înzestrat cu mare har duhovnicesc, cu dragoste de oameni şi de adevăr.

pulspulspuls

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Acuma, că a trecut ziua naţională, adică 24 de ore în care, trebuie să recunoaştem, tot românul trebuie să adopte poziţia sfinxului, ei bine, acuma, că a trecut, putem să relaxăm muşchii faciali şi să medităm puţin la problemele importante ale urbei noastre. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.