Ministrul Sănătăţii cere spitalelor să testeze ele pacienţii nu să le ceară teste pentru depistarea COVID
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ministrul Sănătăţii cere spitalelor să testeze ele pacienţii nu să le ceară teste pentru depistarea COVID

GALERIE
teste covid
  • teste covid
- +

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, anunţă că pacienţilor care se internează în spital pentru alte afecţiuni decât SARS-CoV-2 nu trebuie să li se ceară de către spitale să prezinte teste pentru infecţia cu SARS-CoV-2, ci acestea trebuie asigurate de către unităţile sanitare, conform metodologiei publicate pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Pacienţii vaccinaţi nu trebuie să se testeze la internarea în spital. În cazul părinţilor care se internează alături de copii, ministrul susţine că va cere clarificări din partea INSP.

Întrebată despre situaţia pacienţilor care se internează în spital pentru diverse afecţiuni medicale, altele decât COVID-19, şi cărora la internare li se cere să prezinte un test pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, ministrul Sănătăţii răspunde că spitalele trebuie să asigure pacienţilor nevaccinaţi aceste teste, fie prin laboratoarele proprii, fie prin laboratoare partener, aşa cum arată metodologia INSP. 

„Există un program naţional de testare care decontează testele PCR efectuate de către toate unităţile spitaliceşti, pentru pacienţii internaţi, conform metodologiei. Institutul Naţional de Sănătate Publică are publicată pe site o metodologie prin care se reglementează clar care sunt pacienţii care au acces la testare gratuită. Spitalele, fie că au laboratoarele proprii, fie au dreptul să facă contract cu laboratoare care derulează acest program de testare, astfel încât toţi pacienţii care se încadrează în metodologia Institutului Naţional de Sănătate Publică să poată fi testaţi gratuit. Deci e dreptul pacientului să ceară testarea gratuită atunci când se internează în spital dacă nu sunt vaccinaţi. Pacienţii vaccinaţi sunt exceptaţi de la testare”, a declarat ministrul Sănătăţii joi după amiază, într-o conferinţă de presă.

Aceasta a explicat că spitalele pot amenaja o „zonă-tampon” în care să fie ţinuţi pacienţii testaţi până când rezultatele testelor arată dacă aceştia sunt sau nu infectaţi. 

„Dar, pentru clarificare, vom solicita INSP să actualizeze metodologia. (...) (Spitalele – n.r.) să ofere pacienţilor internaţi accesul la teste. De asemenea, spitalele, unităţile de primiri urgenţe precum şi DSP-urile au primit teste antigen gratuite tocmai pentru a fi utilizate la nevoie de către pacienţii care sunt internaţi. (...) Este totuşi responsabilitatea managerului de spital să asigure accesul pacienţilor care se adresează acelui spital la testare gratuită prin una dintre metode”, mai afirmă Ioana Mihăilă. 

În ceea ce priveşte situaţia părinţilor care au copii bolnavi şi care se internează cu aceştia în spital, Ioana Mihăilă a precizat că va solicita INSP o clarificare în acest sens, „eventual cu extinderea indicaţilor, prin metodologie şi pentru părinţii copiilor internaţi”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

CFR - scurtă istorie

Cătălin ONOFREI

CFR - scurtă istorie

Să fie un semn că Drulă e alesul?

Filmuletul zilei

opinii

Proaspăt inadaptaţi

Briscan ZARA

Proaspăt inadaptaţi

Există o teorie ciudată care spune că fără frică nu poate exista viaţă. Frica este un rău necesar, obligatoriu pentru supravieţuire, iar dacă acesta nu vine din exterior, ţi-l faci singur. Când pereţii casei te apară de toţi demonii externi reali, în carne şi oase, îi descoperi cu cea mai mare pasiune pe cei interni, imaginari, mult mai mulţi şi mai fioroşi…

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

Ciprian IFTIMOAEI

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

În România, vârsta majoratului este la 18 ani, fiind oarecum asimilată cu ieşirea din perioada adolescenţei şi începutul maturităţii (adultul tânăr). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se referă la adolescenţă ca fiind perioada de dezvoltare fizică şi psihică cuprinsă între 15 şi 19 ani. În articolul din această săptămână, ţinând cont de definiţia OMS, vom analiza din punct de vedere statistic problematica legată de maternitatea la mamele minore (maternitatea adolescentină).

Povestea de război a marii Regine (III)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (III)

În emoţionanta sa scrisoare testamentară, intitulată „Ţării mele şi poporului meu”,  Regina Maria din anii senectuţii se dezvăluie cu aceeaşi sinceritate ca în cei ai tinereţii: „V-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp, mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: m-ai numit «Mama tuturor» şi aşa vreau să rămân în amintirea ta, aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau de pericol...”.

pulspulspuls

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Multă lume auzim că a vibrat pozitiv zilele trecute, când s-a auzit că fostul premare Gigi a câştigat la Botoşani, în instanţă, pe cererea de eliberare condiţionată de la puşcărie unde stă din cauza mitei pretinse la semaforizarea inteligentă de la Iaşi. 

Caricatura zilei

Trenu

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.