anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Ministrul Sănătății, gata să bage România într-o nouă criză medicală (P)

GALERIE
ostaficiuc
  • ostaficiuc
- +

Ceea ce nu merge bine trebuie spart în capul celor ce semnalează problema. Cam așa înțelege ministrul Sănătății să rezolve campania de vaccinare împotriva Covid-19 în țară. Ministrul Ioana Mihăilă a preluat din metehnele lui Vlad Voiculescu și continuă să gafeze în ceea ce privește gestionarea sistemului sanitar. Ministrul Sănătății nu a reușit să găsească o cale prin care să crească numărul de vaccinați, ajungând acum să treacă în extremă cealaltă, a amenințărilor. 

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că, dacă incidența cazurilor de Covid-19 va crește peste anumite limite, va propune testarea periodică a personalului medical și medico-sanitar nevaccinat, costurile urmând să fie suportate de cei testați. Problema nu este însă faptul că medicii nu vor să se vaccineze, ci cum sunt ei determinați să facă acest lucru. 

Abordarea acestei chestiuni prin amenințare nu cred că își are rostul. România nu își mai poate permite să treacă printr-o altă criză medicală.

Reprezentanții sindicatelor din sănătate arată că sunt între 30 și 40 la sută dintre cadrele medicale care nu s-au vaccinat. Această este o cifră alarmantă, o cifră care ar trebui să dea de gândit oficialilor din sănătate. De ce nu s-au vaccinat acești medici? De ce nu au răspuns apelurilor pentru vaccinare și ce i-a determinat să recurgă la acest gest?

Nu cred că cineva își dorește să se ajungă la o criză în sănătate, la o revoltă a medicilor care ar putea fi obligați să se vaccineze sau să se testeze periodic din banii lor. 

Sindicatele au anunțat deja că vor apela la avocați pentru a-și proteja drepturile și bruma de bani pe care o primesc de la stat. Nu cred că un asistent cu un salariu de câteva mii de lei se poate testa și de 4 ori pe luna, teste pe care este nevoit să le plătească din propriul buzunar. Nu cred că poți să obligi pe cineva să se vaccineze dacă acea persoană nu își dorește acest lucru. Vaccinarea este opțională și așa ar trebui să rămână. Corect ar fi să îi arăți unei persoane care sunt beneficiile, nu obligațiile. 

Cu alte cuvinte, România nu își permite să treacă printr-o altă criză, lucrurile fiind cât se poate de clare. Medicii și asistenții din prima linie și nu numai cred că înțeleg riscurile, însă vaccinarea nu poate fi imputată. Ministrul trebuie să vină cu soluții, nu cu amenințări. Nu această este abordarea corectă. 

Campania de vaccinare nu a fost un succes și asta se vede de la o poștă. Însă Guvernul nu a abordat așa cum trebuie această situație, nu a reușit să determine populația să se imunineze, iar acum vrea să schimbe foaia.

Este clar că rată de imuninare este scăzută și din cauza politicilor incoerente făcute la vârful Executivului. Toate campaniile de vaccinare s-au îndreaptat cu precădere în mediul urban, în vreme ce zona rurală a fost neglijată.  Această problemă trebuie rezolvată întâi de toate.

--

Marius Eugen OSTAFICIUC

Președinte PSD Municipiul Iași, deputat

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Românii nu (prea) susţin greva profesorilor, profesorii (încă) susţin guvernul

Cosmin PAȘCA

Românii nu (prea) susţin greva profesorilor, profesorii (încă) susţin guvernul

Profesorii au pus mâna pe „arătător”, dar li-s încă dragi guvernanţii şi nu sunt dispuşi să-i bată la palmă.

opinii

Ochiul dracului

Briscan ZARA

Ochiul dracului

Dacă la început banii stăteau cuminţi în puşculiţă şi erau scoşi doar la zile negre sau la mare nevoie, azi zboară neîncetat şi ne conduc viaţa, fiecare aspect al vieţii, dintre cele mai intime. (...) Şi pentru că se mişcă atât de repede, că sunt volatili, banii acaparează tot ce mişcă. În curând probabil şi aerul pe care îl vom respira va veni cu un preţ, dacă nu cumva deja vine…

Regină pe un tron din paie

Cristina DANILOV

Regină pe un tron din paie

În rolurile de conducere, spune o vorbă, adeseori, femeile îşi tratează subordonaţii de sex feminin mult mai aspru decât bărbaţii sau decât îi tratează pe subordonaţii-bărbaţi. Instrumentele lor, de cele mai multe ori, spune aceeaşi vorbă, includ lovituri sub centură, remarci răutăcioase, alteori nepăsare, ignoranţă, marginalizare ce conduc la demisii sau transferuri din partea salariatelor. Cât adevăr cuprind aceste afirmaţii?

Artişti în dialog

Mihai DORIN

Artişti în dialog

Doi importaţi pictori ieşeni – Ofelia Huţul şi Gheorghe Lungu – şi-au reunit creaţiile recente sub genericul Între alb şi negru, la Memorialul Eminescu de la Ipoteşti. Instituţia de cultură ce îşi datorează existenţa iniţiativei regretatului actor şi om de cultură Ion Caramitru, gândită să reunească artişti de pretutindeni sub semnul geniului şi moştenirii eminesciene, a devenit în ultimele decenii o rampă de lansare pentru tinerele talente, pe de o parte, şi de consacrare, pe de altă parte. 

pulspulspuls

Iacătă cum se sudează mai bine echipa PNL Iaşi: la miuţă

Iacătă cum se sudează mai bine echipa PNL Iaşi: la miuţă

Unu la mână: s-o spunem din prima, ca să nu ne iasă vorbe că nu susţinem mişcarea, arsul caloriilor, cardio, salvarea planetei, alea, alea... 

Caricatura zilei

Grupul de Comunicare Strategică

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca daca salariile profesorilor vor fi dublate in urma grevei calitatea actului educational va creste

vezi raspunsuri