Ministrul Sănătății, gata să bage România într-o nouă criză medicală (P)

marți, 20 iulie 2021, 05:43
3 MIN
 Ministrul Sănătății, gata să bage România într-o nouă criză medicală (P)

Ceea ce nu merge bine trebuie spart în capul celor ce semnalează problema. Cam așa înțelege ministrul Sănătății să rezolve campania de vaccinare împotriva Covid-19 în țară. Ministrul Ioana Mihăilă a preluat din metehnele lui Vlad Voiculescu și continuă să gafeze în ceea ce privește gestionarea sistemului sanitar. Ministrul Sănătății nu a reușit să găsească o cale prin care să crească numărul de vaccinați, ajungând acum să treacă în extremă cealaltă, a amenințărilor. 

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că, dacă incidența cazurilor de Covid-19 va crește peste anumite limite, va propune testarea periodică a personalului medical și medico-sanitar nevaccinat, costurile urmând să fie suportate de cei testați. Problema nu este însă faptul că medicii nu vor să se vaccineze, ci cum sunt ei determinați să facă acest lucru. 

Abordarea acestei chestiuni prin amenințare nu cred că își are rostul. România nu își mai poate permite să treacă printr-o altă criză medicală.

Reprezentanții sindicatelor din sănătate arată că sunt între 30 și 40 la sută dintre cadrele medicale care nu s-au vaccinat. Această este o cifră alarmantă, o cifră care ar trebui să dea de gândit oficialilor din sănătate. De ce nu s-au vaccinat acești medici? De ce nu au răspuns apelurilor pentru vaccinare și ce i-a determinat să recurgă la acest gest?

Nu cred că cineva își dorește să se ajungă la o criză în sănătate, la o revoltă a medicilor care ar putea fi obligați să se vaccineze sau să se testeze periodic din banii lor. 

Sindicatele au anunțat deja că vor apela la avocați pentru a-și proteja drepturile și bruma de bani pe care o primesc de la stat. Nu cred că un asistent cu un salariu de câteva mii de lei se poate testa și de 4 ori pe luna, teste pe care este nevoit să le plătească din propriul buzunar. Nu cred că poți să obligi pe cineva să se vaccineze dacă acea persoană nu își dorește acest lucru. Vaccinarea este opțională și așa ar trebui să rămână. Corect ar fi să îi arăți unei persoane care sunt beneficiile, nu obligațiile. 

Cu alte cuvinte, România nu își permite să treacă printr-o altă criză, lucrurile fiind cât se poate de clare. Medicii și asistenții din prima linie și nu numai cred că înțeleg riscurile, însă vaccinarea nu poate fi imputată. Ministrul trebuie să vină cu soluții, nu cu amenințări. Nu această este abordarea corectă. 

Campania de vaccinare nu a fost un succes și asta se vede de la o poștă. Însă Guvernul nu a abordat așa cum trebuie această situație, nu a reușit să determine populația să se imunineze, iar acum vrea să schimbe foaia.

Este clar că rată de imuninare este scăzută și din cauza politicilor incoerente făcute la vârful Executivului. Toate campaniile de vaccinare s-au îndreaptat cu precădere în mediul urban, în vreme ce zona rurală a fost neglijată.  Această problemă trebuie rezolvată întâi de toate.

Marius Eugen OSTAFICIUC

Președinte PSD Municipiul Iași, deputat

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii