
„A primit punctajul pentru institut regional cu toate că aplicantul era Consiliul Județean Iași”, a declarat el, fără ca ieșenii din jurul lui să-l corecteze. Ziarul de Iași a arătat de unde s-au furat punctele care ar fi permis Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară să se califice pentru finanțare prin PNRR.
„Căutăm împreună soluții încât Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară să devină finanțabil și să putem să-i dăm într-adevăr caracterul de institut regional, așa cum este normal”, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila într-o declarație susținută împreună cu prefectul Bogdan Cojocaru, Florin Mitu, vicepreședintele Colegiului Medicilor Iași, Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași și senatorul Maricel Popa.
Cititi si: Cum a trișat Ministerul Sănătății Iașul: Institutul Inimii, retrogradat de la nivel regional la statut de investiție județeană
Așa cum Ziarul de Iași a relatat, proiectul IRMC a fost respins, pe baza unei depunctări suspecte, de pe lista instituțiilor spitalicești care au concurat pentru finanțarea prin PNRR. Ministrul a precizat însă că va semna contractele de finanțare pentru cele 27 de proiecte selectate. Cât privește IRMC, el a insistat „proiectul a fost evaluat conform grilei, a primit punctajul pentru institut regional cu toate că aplicantul era Consiliul Județean Iași”. Totuși, în răspunsul Ministerului Sănătății la o interpelare a deputatului liberal Alexandru Muraru, se arată că proiectul a primit doar 5 puncte, ca audiență județeană, și nu regională, pentru care s-au dat 7 puncte. Un alt minus a fost „numărarea” a doar câteva paturi cu echipament IT (1 punct), când, susține un apropiat al conducerii CJ, puteau să fie toate cu acest tip de dotări (10 puncte).
Fără să explice aceste anomalii, ministrul Sănătății a continuat că „ne dorim să avem Institut Regional de Boli Cardiovasculare la Iași, dimensionat conform nevoilor pacienților, care să nu pună probleme legate de costuri. Se poate finanța fie de la Banca Europeană de Investiții, fie din Programul Operațional pentru Sănătate, iar concepția Ministerului Sănătății de a avea pentru principalele patologii institute regionale va fi respectată”, a promis el.
Alexandru Rafila a ținut în schimb să facă o prezentare a Spitalului Regional de Urgență: costul estimat, 2,4 miliarde de lei, capacitatea viitorului, peste 900 de paturi pentru spitalizare de zi, terapie intensivă și ambulatoriu grupate în 6 centre medicale. La sfârșitul lunii martie ar trebui să fie gata proiectul tehnic, iar până la sfârșitul anului ar putea să fie atribuit și contractul de execuție, care va avea o durată de patru ani, a menționat ministrul.
Cititi si: De ce a trișat Ministerul Sănătății la evaluarea IRMC? Ce spun liderii politici ieșeni. Dispută între PNL şi PSD
„Trebuie lăsată deoparte toată această luptă politică, pentru că nu putem să ascundem faptul că, până acum, foarte mulți dintre cei care au venit în față cu acest proiect (IRMC, n.r.) au luptat mai mult pentru cine/cum depune, pentru paternitatea acestui proiect, decât să încercăm să construim împreună un proiect care să fie printre cel mai bine punctate și din nefericire am ajuns în această situație. La nivelul Prefecturii vom constitui un grup de lucru alături de dl. prof. Grigore Tinică, de Colegiul Medicilor, de Sanitas, alături de toți oamenii care au activități în domeniul sănătății în județul Iași și vor să se implice”, a spus prefectul Iașului, ferindu-se și el să atingă subiectul evaluării controversate a IRMC.
Șefii Consiliului Județean nu au avut o replică la evenimentul de ieri de la Ministerul Sănătății, dar au anunțat pentru astăzi o conferință de presă pe subiectul IRMC.
UPDATE: Conferința de presă este susținută de președintele Costel Alexe și de vicepreședintele Marius Dangă, alături de cele 23 de volume ale documentației proiectului IRMC.
Nouăsprezece miniștri s-au perindat la conducerea Ministerului Sănătății de când a apărut proiectul Spitalului Regional de Urgență – care încă nu a primit niciun pacient pentru simplul fapt că nu a început construirea lui.
Președintele Alexe a pledat apoi pentru IRMC, arătând că tocmai din cauza SRU proiectul a fost depunctat, fără ca o instituție medicală să o excludă pe cealaltă. "Cu ce e Iașul de vină că este un hub medical universitar?" a întrebat el.
Ideea constituirii unui grup de lucru pentru găsirea unei soluții pentru construirea IRMC – anunțată ieri de prefectul Iașului – nu va face altceva decât să tergiverseze realizarea proiectului, a mai spus Alexe. El a cerut ca Ministerul Sănătății să acționeze instituțional ca să demonstreze că într-adevăr dorește construirea noului Institut al Inimii la Miroslava.
Publicitate și alte recomandări video