Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ministrul Sănătăţii: Suceava este un focar pierdut de sub control

GALERIE
sv
  • sv
- +

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, duminică, la Constanţa, că vizitele pe care le va face în teritoriu vor fi din ce în ce mai dese şi că realitatea este alta faţă de cea văzută la nivel de minister până acum două sau trei săptămâni.

El a spus că va vizita toate judeţele care au peste 100 de cazuri de coronavirus pentru că nu doreşte să se mai întâmple ce s-a întâmplat la Suceava, menţionând că Suceava este un focar "pierdut de sub control", pentru care se încearcă o rezolvare militară.

Nelu Tătaru a declarat, după vizita făcută la Spitalul Judeţean Constanţa, că în acest judeţ sunt 114 cazuri confirmate, două decese, iar trei medici sunt infectaţi cu Covid-19.

"Plecările în teritoriu o să fie din ce în ce mai dese, realitatea este alta faţă de cea pe care o vedeam până acum două, trei săptămâni la nivel de minister şi la nivel central. Astăzi am fost la Spitalul de Boli Infecţioase, am fost în zona de carantină de la Techirghiol, am venit la Spitalul Judeţean, am fost la spitalul de campanie militar de pe Stadionul Portul, pregătirile sunt în stadii avansate. La Boli Infecţioase am vorbit cu personalul medical care mi-a relatat o activitate destul de intensă, dar rutina de zi cu zi a făcut ca patologia să le fie la îndemână, iar tratamentul pe care îl acceptă în acest moment este un tratament cu rezultate destul de bune. Am vrut să văd şi Constanţa tocmai prin prisma că vizitele mele vor merge peste tot unde avem peste 100 de cazuri confirmate, avem 114 cazuri, avem 2 decese, avem trei medici afectaţi, avem cinci personal auxiliar”, a spus ministrul Sănătăţii.

El a menţionat că unul dintre cei trei medici se află în stare critică.

"Avem peste 800 de carantinaţi în contextul în care am avut şi un aflux de cetăţeni străini tocmai în zona Constanţei. La acest moment avem în tratament pacienţi cu o simptomatologie medie, moderată, uşor severă, avem un singur pacient care este pe terapie intensivă în stare critică, rămâne ca evoluţia să fie adaptată şi la contextul epidemiologic pe care îl avem în zona Constanţei”, a spus Nelu Tătaru, care a menţionat că pacientul aflat în stare critică este un medic de familie din judeţul Constanţa.

El a menţionat că nu mai doreşte să se întâmple şi alte judeţe ce s-a petrecut la Suceava, spunând că în acest judeţ este un focar pierdut de sub control.

"Constanţa este posibil focar pentru că nu vreau să mai avem ce am avut la Suceava. Suceava este un focar pierdut de sub control, pe care încercăm să îl rezolvăm militar în acest moment. La nivel de Constanţa avem un aflux mare de cetăţeni din exterior, avem un aflux care poate la un moment dat să deraieze sau să deranjeze tocmai lucrul bine făcut în unităţile sanitare. Este un potenţial focar dacă nu avem grijă de acele măsuri de izolare, carantinare, identificare. Avem mulţi cetăţeni… am fost şi la Nădlac, care trec pe lângă acele maşini care vin şi care pot fi duse către izolare sau carantină. Trebuie să avem foarte mare grijă la izolarea şi distanţare socială, precum şi trebuie să avem mare grijă cu personalul medical”, a declarat Nelu Tătaru.

El a mai spus că în judeţul Constanţa sunt 77 de cadre medicale aflate în izolare la domiliciu, iar pe lângă cei trei medici confirmaţi cu Covid-19 mai sunt cinci asistenţi şi cadre medicale medii.

Potrivit ministrului Sănătăţii, cazurile de coronavirus ale cadrelor medicale nu au sursa iniţială de îmbolnăvire în spital.

"Cazurile nu sunt cu sursă iniţială în spital, sunt multe care au venit din concediu sau care au venit din alte zone. Circuitele sunt respectate la Constanţa, am vrut să mă asigur că nu ajungem la ce s-a întâmplat la Suceava, voi merge şi în zona Braşovului, voi merge în Deva, voi merge peste tot unde avem peste 100 de cazuri confirmate în acest moment”, a explicat el.

Întrebat cum i s-a părut la Sanatoriul Balnear Techirgiol, acolo unde mai multe persoane carantinate, Nelu Tătaru a spus: "La Techirghiol dacă vă spun că am şi fotografiat cearceafuri la geam în care mulţumeau pentru condiţiile în care sunt ţinuţi, cred că am spus totul”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri