Ministrul Sănătății vrea dezbatere națională despre ce se întâmplă cu pacienții în stare terminală de la ATI. „Avem o problemă și nicio concluzie”
Scandalul declanșat în urma investigației procurorilor la Spitalul „Sf. Pantelimon” din București, pentru a ancheta decese suspecte la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, a adus în discuție o nouă dezbatere publică. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat la Digi24 că vrea să lanseze în dezbatere publică tema transferul bolnavilor în stadiu terminal de pe secțiile ATI într-o zonă de îngrijire paliativă. Acest lucru, conform ministrului, a degreva și activitatea de ATI, eliberând paturi, și ar oferi și o șansă bolnavilor care nu mai pot fi salvați de a fi îngrijiți cu atenție până la finalul vieții.
Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 21
„Într-adevăr avem o problemă, (…) au fost foarte multe discuții în România și nu s-a ajuns la nicio concluzie, de asta nici nu le avem, fiindcă sunt multe probleme de natură culturală, socială, adică nu e vorba doar de decizia medicală. Este un lucru care trebuie explicat foarte bine public, că nu discutăm despre eutanasii, asta trebuie să fie clar pentru toată lumea, dar acceptarea acestei întreruperi a tratamentului la AȚI și continuarea lui în paliație nu există în momentul de față pentru că nimeni de-a lungul timpului nu a ajuns în punctul unei acceptanțe sociale a acestui lucru”, a spus Alexandru Rafila, citat de mai multe publicații.
El a avansat și faptul că această dezbatere va începe în curând, cel mai probabil la începutul lunii septembrie. Conform ministrului, vor fi convocate societățile profesionale, organizațiile de pacienți, dar și Biserica. El spune că vrea să implice și corpul bisericesc pentru „a evita interpretările publice care vor apărea” și a mai precizat că discuțiile legate de acest transfer vor viza pacienții care nu mai au resurse să își revină și a insistat în mai multe rânduri că nu vorbește despre eutanasie.
„Eutanasia în Romania, din punctul meu de vedere, trebuie scoasă din discuție, pentru că acceptanța socială pentru așa ceva cu siguranță nu există”, a conchis acesta.
„Dreptul de a muri” și reglementarea lui în România
„Ziarul de Sănătate” a vorbit încă de săptămâna trecută cu prof.dr. Liviu Oprea, președinte al Colegiului Medicilor din România, filiala Iași, și specialist în etica medicală, despre faptul că, în România, nu sunt reglementate în niciun fel situațiile în care un pacient ajunge în stadii terminale și ar dori ca medicii să nu mai continue procedurile care, deși l-ar ține în viață, doar i-ar continua și accentua suferința. Bine-cunoscutul „DNR” din sistemul american, solicitare de ne-resuscitare dată de pacient sau de aparținători, dar și concepte mai simple precum „directiva în avans”, când pacienții pot decide din timpul vieții ce se întâmplă în ultimele stagii din viața lor, nu sunt reglementat în România.
Profesionistul spune că țara noastră este cu mult în urma altora din Europa, atunci când vine vorba despre o astfel de legislație, și că este momentul să purtăm o discuție la nivel de societate, înainte de a veni vorba de legi sau alte demersuri în acest domeniu.
„Nu doar că nu există conceptul de «DNR», dar nu avem nici ideea de «directivă în avans», care există în multe țări din Vest. E atunci când te duci la un notar, un avocat, scrii ce dorești să se întâmple cu tine în momentul în care ești într-o stare terminală sau ești în comă și nu mai sunt șanse să îți revii. Există la noi noțiune de testament din timpul vieții, oamenii iau decizii în avans despre ce se întâmplă cu moștenirea lor, dar nu pot lua astfel de decizii despre viața lor în avans. Este o problemă, într-adevăr”, a declarat prof. dr. Liviu Oprea.
Acesta a susținut aceeași idee ca ministrul Alexandru Rafila, înainte ca acesta să o facă publică: a sosit momentul să purtăm, la nivelul societății, o discuție pe tema aceasta.
Publicitate și alte recomandări video