anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ministrul Sebastian Burduja: Digitalizarea nu trebuie făcută doar în marile oraşe

GALERIE
Sebastian_Burduja1
 • Sebastian_Burduja1
- +

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat vineri, că digitalizarea nu trebuie făcută doar în marile oraşe, toţi românii trebuie să aibă acces la noile tehnologii, indiferent de locul în care trăiesc în ţară, de aceea, Caravana Digitalizării a fost deschisă în comuna Oinacu, judeţul Giurgiu, o comună care chiar livrează proiecte pentru comunitate.

Ministrul Digitalizării a spus că a început această caravană în comuna Oinacu pentru că aici a găsit oameni care chiar 'livrează proiecte pentru cetăţeni'.

' Dacă comparaţi situaţia din oricare altă comună a ţării veţi găsi, cu siguranţă, că Oinacu şi judeţul Giurgiu sunt pe un loc fruntaş la introducerea digitalizării. (...) Digitalizarea ne face viaţa mai uşoară pentru că nu mai trebuie să umblăm după hârtii, să venim cu dosar cu şină. (...) Avem un proiect ambiţios prin PNRR, de 36 milioane de euro, pentru reabilitarea şi dotarea bibliotecilor din mediul rural, vorbim de peste 1.000 de biblioteci la nivelul ţării în care vor fi formaţi peste o sută de mii de români în competenţe digitale, pentru că digitalizarea nu trebuie făcută doar în marile oraşe. Din păcate, cei care au scris PNRR nu s-au priceput foarte bine, pentru că altfel nu îmi explic de ce nu au prevăzut fonduri pentru digitalizarea administraţiei locale. Deşi pe componenta de digitalizare avem 1,9 miliarde de lei, practic, singurii bani care se adresează autorităţilor locale sunt cei 36 de milioane de euro pentru bibliotecile din mediul rural. Am identificat această nevoie şi această caravană vine să completeze datele pe care le avem şi care sunt nevoile şi, practic, comunitate după comunitate, să putem asigura servicii publice mai bune', a afirmat Burduja la deschiderea Caravanei Digitalizării, în localitatea Oinacu.

La deschiderea Caravanei digitalizării au participat şi subsecretarul de stat la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării Eduard Mititelu şi directorul general al Poştei Române, Valentin Ştefan.

' Ne bucurăm când avem un partener în comunitatea locală şi când avem un primar gospodar. Dacă tendinţa peste tot în România este să reducem prezenţa Poştei Române, în schimb, în Oinacu am crescut-o şi este excepţia de la regulă, astfel încât să putem să aducem cât mai aproape de cetăţeni toate serviciile poştei. Avem o prezenţă poştală completă aici, adică serviciile pe care o persoană din Bucureşti le poate primi de la un Oficiu Poştal le poate primi şi aici, în Oinacu, şi aceste servicii sunt multiple: de la plata taxelor şi impozitelor, până la plata rovinietei sau transferurile bancare', a declarat Valentin Ştefan.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu Elisabeta Mihalcea a menţionat că acest proiect de aducere a digitalizării în teritoriu va continua în toate localităţile judeţului. Primarul comunei Oinacu, Fabian Ţîrcă, a declarat că localitatea a depus 14 proiecte privind digitalizarea.

' Este foarte important că un ministru vine la autorităţile publice locale din mediul rural, să afle exact nevoile pe care le avem. Când am preluat mandatul, la nivel de digitalizare nu aveam absolut nimic şi am încercat să depunem cât mai multe proiecte. Avem acum 14 proiecte pe diverse programe şi avem în atenţie acest punct important, acela ca cetăţenii să îşi poată plăti impozitele, taxele, amenzile în format digital', a subliniat Fabian Ţîrcă. 

SURSA: Agerpres

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Alexandru LĂZESCU

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Chiar şi în această perioadă de criză economică severă valorile culturale vor ocupa un rol tot mai proeminent în disputele politice şi electorale din spaţiul occidental.

opinii

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Nichita DANILOV

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Da, istoria o scriu învingătorii, dar o scriu şi istoricii. Uneori chiar şi poeţii. Şi când spun aceasta, gândul îmi zboară la Homer. Poate că nici aheii, nici troienii nu a fost atât de viteji pe câmpul de luptă cum apar în scrierile sale. Homer a prezentat faptele prin prisma sa poetică. De aici şi toată grandoarea şi măreţia ce sfidează veacurile.

Despre competitivitatea digitală a României

Ciprian IFTIMOAEI

Despre competitivitatea digitală a României

Ţara noastră rămâne în urmă pentru mai mulţi indicatori din categoria „capitalul uman”, având un nivel foarte scăzut de competenţe digitale de bază în comparaţie cu media UE. În ceea ce priveşte aspectele pozitive menţionate în Raportul DESI faţă de România se remarcă poziţiile înalte privind proporţia de femei specialişti în TIC la angajare (locul 2) şi absolvenţi TIC (locul 4) în UE-27.

Porumbeii şi planeta

Michael ASTNER

Porumbeii şi planeta

Mă duc la cumpărături. Ajuns la intersecţia Lidl - Policlinica Galata, văd o femeie mai în vârstă care tocmai se pregătea să hrănească... porumbeii. Care porumbei, zeci, poate chiar sute (s-a format un stol uriaş în zonă, stol ce acum câţiva ani nu exista), evident că au început să coboare şi să se adune pe terenul viran dintre trotuar şi gardul Policlinicii. 

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.