anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Minţile luminate ale universităţilor din ţară, în şedinţă la Iaşi

GALERIE
isan
 • isan
- +

Discuţiile, nepublice, vor avea loc astăzi şi mâine.

Astăzi şi mâine va avea loc, la Iaşi, o întrevedere cu porţile închise ale consorţiului Universitaria. Acesta este alcătuit din câteva dintre instituţiile de învăţământ supe­rior româneşti cel mai bine cotate, la Iaşi venind în această perioadă pro­rectorii şi preşedinţii senatelor de la Universitatea Bucureşti, Timişoara, ASE şi Universitatea Babeş - Bolyai din Cluj.

Întâlnirea va fi găzduită de către Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi şi organizatorii au anunţat că în­tâlnirea, care va fi închisă presei, va dezbate probleme legate de în­vă­ţământul superior din România, oportunităţi noi de finanţare prin accesarea fondurilor europene odată cu deschiderea axei de finanţare 2014-2020, viitoarea clasificare a universităţilor. Una dintre cele mai importante puncte de pe agenda întâlnirilor va fi finanţarea educaţiei şi cercetării de către Ministerul Educaţiei Naţio­nale. Mai mult, pe parcursul celor două zile de dezbatere se vor organiza grupuri de lucru pe teme specifice cum ar fi activitatea didactică, studiile doctorale şi cercetarea şti­inţifică, relaţii internaţionale, re­surse umane, dezvoltare şi strategie instituţională, servicii pentru studenţi şi relaţia cu mediul economic.

După încheierea întrunirii celor aproximativ 50 de invitaţi din conducerile administrative şi din sena­tele instituţiilor de învăţământ superior membre ale consorţiului, va fi elaborat un comunicat de presă comun, în numele tuturor universi­tăţilor participante la dezbatere.

Tot sâmbătă se vor analiza ranking-urile academice şi cerinţele pentru universităţile româneşti care fac parte din acestea. La reuniune vor fi invitaţi speciali şi cei de la Univer­sitatea din Craiova, care nu fac parte din consorţiu. În paralel cu întâlnirea reprezentanţilor institu­ţiilor de învăţământ superior se vor întâlni şi cei ai studenţilor, care vor desfăşura o serie de întruniri cu li­gile şi asociaţiile studenţeşti de la „Cuza“, iar pe ordinea zilei sunt şi întâlniri menite să pună bazele unui program de schimburi precum Erasmus între universităţile care fac parte din Consorţiul Universitaria.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.