anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 03.06.2023

Minunății voit uitate? (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

Când respectul şi dragostea faţă de meleagurile natale ne oferă prilejul să mai… drumeţim şi prin propria ţară realizăm, în fine, ce minunăţii avem în preajmă, minunăţii pe care le-am dat adesea prea uşor pentru ale altora. Şi încă avem multe necunoscute pe care parcă nu vrem să le descoperim şi pune în valoare. Ba mai mult, şi pe cele despre care ne place adesea să spunem că sunt parte din Grădina Domnului le neglijăm lăsându-le în beznă și în gropi de gunoi.

Își rup unii până și cămeșa de pe ei în lupta lor împotriva celor care nu fac nimic pentru protecția mediului, jefuiesc pădurile, îngroapă țara în gunoaie. Dar nu ei trebuie să rezolve cele mai acute probleme ale momentului, ci cei care prin natura pozițiilor ocupate, au această obligație față de semenii grație cărora ocupă fotoliile de înalți demnitari în stat.

Nu există cărare pe care să nu vezi deșeuri de tot felul, de la simple bonulețe, mucuri de țigări și hârtii igienice, la peturi, pungi, până și articole vestimentare aruncate sau uitate pe drumuri, bănci sau cărări de munte. O adevărată groapă de gunoi națională.

Fără îndoială, este și consecința educației populației, de la cei șapte ani de-acasă, la școală și însăși societatea în care ne aflăm, societate care prin atitudine ar trebui să contribuie la stoparea, sau cel puțin diminuarea fenomenului de distrugere a țării.

Apoi, acolo unde fenomenul este în expansiune, ori este greu de ținut sub control prin măsuri de popularizare a beneficiilor unui mediu curat, statul trebuie să intervină inclusiv prin măsuri coercitive în cuantum-uri pe măsura faptelor. Dar nu se întâmplă asta decât propagandistic și nicidecum în realitate. O dovadă a lașității, a lipsei de perseverență în luarea de măsuri și continuarea acestora și, nu în ultimul rând, a corupției în toate formele sale de manifestare.

Dar gunoaiele nu sunt singurele care generează rezerve în a-ți vizita propria țară și de a crea oportunități în dezvoltarea turismului național. Infrastructura, prăduirea pădurilor, inclusiv din rezervații și zonele protejate, o slabă preocupare pentru dezvoltarea capacităților de cazare și agrement, lipsa personalului specializat în ghidarea turiștilor sunt alte cauze care conduc la incapacitatea de a pune în valoare imensele bogății naturale de care dispune România.

Așadar, poluarea, până una-alta, fie ea la sol sau în aer, rămâne deocamdată un deziderat. Idei, măsuri, programe doar pe hârtie. Totul se blochează în interese politice și de grup, cercuri în care se învârt miliarde de euro și, nu în ultimul rând, în dorința de a se menține un electorat loial acestora. Iată de ce mulți români spun adesea că „vor trece încă mulți ani și va mai curge multă apă pe Dunăre până când România va ieși din groapa de gunoi“, aş spune eu… a Europei. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Radu POPESCU

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Pentru că nu toate lucrurile pot fi perfecte până la capăt, un aspect interesant ce trebuie remarcat este modul în care primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, (care se prezintă acum ca pro-european, în ciuda trecutului său pro-rus, așezat de-a stânga socialistului Igor Dodon) a încercat să-și schimbe imaginea, profitând de vizibilitatea evenimentului, pentru a-și promova propriile interese politice.

opinii

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Eugen MUNTEANU

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Autorul serialului continuă argumentația ideii formulate în titlu, marcând astfel aniversarea, în anul în curs, a celor 350 de ani de la tipărirea versiunii versificate a psalmilor biblici în limba română.

Rapide notaţii „la cald”

Alexandru CĂLINESCU

Rapide notaţii „la cald”

Negocierile dintre guvernanţi şi liderii sindicatelor nu m-au convins. Liderii mi s-au părut cam oscilanţi, gata să se înţeleagă cu puterea şi cred că doar presiunea venită de la „bază” i-a determinat să nu cedeze.

Carol Mihalic de Hodocin (1)

Neculai SEGHEDIN

Carol Mihalic de Hodocin (1)

În faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi există o lucrare monumentală din fontă, cu o înălţime de aproape 7 metri şi o greutate de 4,3 tone, realizată în stil gotic după planurile inginerului hidraulic şi montanist Carol Mihalic de Hodocin. Este vorba de o cişmea, turnată în Moravia, monumentul fiind consfinţit îndămânării publice de către Grigore Ghica la 1851, după cum este precizat în înscripţia în română şi latină de pe lucrarea cu pricina.

pulspulspuls

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Prin partidoi se bârfeşte că unul din argumentele pentru care fostul activist pro-autostradă şi fost conţilier ministerial ieşean Cătălin Brânzoi a fost uns şef interimar la compania de autostrăzi şi drumuri naţionalear fi fost şi socoteala lui nea Măricel că, în acest mod, îşi măreşte baza de recrutare pentru un candidat cât mai viabil la Premăria ieşeană. 

Caricatura zilei

Greva și Mașina școală

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca daca salariile profesorilor vor fi dublate in urma grevei calitatea actului educational va creste

vezi raspunsuri