Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Minune mare făcută cadou de coronavirus la Iaşi: poluarea a scăzut cu 37%

GALERIE
poluare, iasi
  • poluare, iasi
- +
Asta s-a întâmplat în cel mai poluat punct al oraşului: Podul de Piatră. Aici, indicatorii urmăriţi de „Ziarul de Iaşi“ au scăzut cu 37% în această lună față de anul trecut în perioada similară în cazul P10, particule de praf. Principala cauză: întreruperea şcolilor şi a unor activităţi din cauza coronavirusului. Experţii sunt însă convinşi că, odată cu reluarea activităţilor normale, indicii vor reveni la valorile mari anterioare.
Nivelul de poluare din aceste zile din Iaşi este comparabil cu cel din zilele libere de sărbători. În ultima săptămână, staţiile de monitorizare din oraş au înregistrat cote scăzute ale principalilor indici care măsoară poluarea, fără a fi înregistrate depăşiri peste pragul de referinţă. La sfârşitul săptămânii trecute, poluarea a fost extrem de redusă faţă de o zi normală, cotele fiind foarte scăzute în special în zilele de vineri şi sâmbătă, după care au urcat uşor. De exemplu, ziua de 14 martie (sâmbătă) a fost cea de-a opta cea mai puţin poluată zi de la începutul anului, conform măsurătorilor analizate de „Ziarul de Iaşi“ la staţia din Podul de Piatră, datele fiind publice pe platforma calitateaer.ro. Experţii spun că Iaşul este în trendul mondial cu privire la scăderea poluării, dar aceştia avertizează că municipiul nostru nu deţine totuşi o reţea eficientă de măsurare care să cuprindă tot oraşul. Totodată, după ce activităţile vor reintra în normal, experţii spun că nivelul de poluare va creşte semnificativ. 
 
Scăderea traficului, principala cauză
 
În mod evident, una dintre principalele cauze pentru reducerea poluării vizează scăderea traficului. Începând de joi, 12 martie, la o zi după închiderea şcolilor, indicii de poluare (PM 10 - particule de praf şi PM 2,5 - particule fine provenite din arderi: maşini, industrie, combustie, fum etc.) au început să scadă, vineri şi sâmbătă fiind două dintre cele mai puţin poluate zile ale anului 2020. De exemplu, în Podul de Piatră, cota indicelui PM 10 era, sâmbătă, de 15,98 (media pe zi), în condiţiile în care, nu mai departe de două luni, pe 14 ianuarie 2020 (zi de marţi), indicele era de aproape 75. Dacă ne raportăm la ziua de 10 martie, zi de marţi (cu o zi înainte de luarea primelor măsuri cu scopul de preveni răspândirea Covid-19), indicele PM 10 era, de asemenea, scăzut faţă de 14 ianuarie, având cota 21. În context, amintim că pragul de referinţă pentru PM 10 este 50, iar depăşirile peste acest nivel pot afecta sănătatea umană. În schimb, în ziua de 1 ianuarie, indicele PM 10 în Podul de Piatră a fost de 6,71. În Cantemir şi Tătăraşi, nivelul noxelor a înregistrat, în zilele de 14 şi 15 martie, cel mai scăzut nivel de la începutul acestui an, tot cu excepţia zilei de 1 ianuarie. „Vorbim clar despre o diminuare a unor concentraţii din aer, pentru că s-au redus traficul şi unii poluatori. Pe fondul evoluţiei internaţionale, unde poluarea se vede că scade la anumiţi compuşi, şi noi suntem în acelaşi trend, dar e greu de spus cât de mult. Majoritatea compuşilor măsuraţi sunt din cauza transportului, dar este un amestec care nu se investighează corect. Pentru acest lucru, ar fi nevoie de alte tipuri de măsurători care, din păcate, nu sunt făcute. În această perioadă în care traficul este redus, prin măsurători mai în profunzime am putea vedea care sunt acei poluatori şi ponderea lor, ar fi o foarte bună perioadă pentru astfel de măsurători“, a declarat ieri prof. Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Al.I.Cuza“.
 
Va creşte şi mai mult poluarea?
 
El a adăugat că, la nivelul Iaşului, ar trebui realizată o reţea mult mai eficientă de măsurare a calităţii aerului faţă de staţiile existente. Precizările profesorului Gurlui sunt confirmate de lipsa unor date din intervalele de timp care au fost analizate de „Ziarul de Iaşi“: nu există informaţii, de exemplu, despre nivelurile PM 2,5 şi PM 10 (în timp real) de la staţia Cantemir pentru ultima săptămână, probleme asemănătoare, dar pe alte intervale, fiind şi la staţia din Tătăraşi. Singura staţie care pare să funcţioneze cât de cât în parametrii optimi este cea din Podul de Piatră. În perioada 1 - 16 martie 2020, media zilnică a indicelui PM 10 de la această staţie a fost 24 faţă de 33 în perioada similară a anului trecut. Astfel, scăderea este de circa 37%. „Odată ce virusul se va stinge, activităţile reluate vor contribui la o creştere mult mai mare a nivelului poluării“, a mai spus prof. Silviu Gurlui. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri