anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Minune mare făcută cadou de coronavirus la Iaşi: poluarea a scăzut cu 37%

GALERIE
poluare, iasi
 • poluare, iasi
- +
Asta s-a întâmplat în cel mai poluat punct al oraşului: Podul de Piatră. Aici, indicatorii urmăriţi de „Ziarul de Iaşi“ au scăzut cu 37% în această lună față de anul trecut în perioada similară în cazul P10, particule de praf. Principala cauză: întreruperea şcolilor şi a unor activităţi din cauza coronavirusului. Experţii sunt însă convinşi că, odată cu reluarea activităţilor normale, indicii vor reveni la valorile mari anterioare.
Nivelul de poluare din aceste zile din Iaşi este comparabil cu cel din zilele libere de sărbători. În ultima săptămână, staţiile de monitorizare din oraş au înregistrat cote scăzute ale principalilor indici care măsoară poluarea, fără a fi înregistrate depăşiri peste pragul de referinţă. La sfârşitul săptămânii trecute, poluarea a fost extrem de redusă faţă de o zi normală, cotele fiind foarte scăzute în special în zilele de vineri şi sâmbătă, după care au urcat uşor. De exemplu, ziua de 14 martie (sâmbătă) a fost cea de-a opta cea mai puţin poluată zi de la începutul anului, conform măsurătorilor analizate de „Ziarul de Iaşi“ la staţia din Podul de Piatră, datele fiind publice pe platforma calitateaer.ro. Experţii spun că Iaşul este în trendul mondial cu privire la scăderea poluării, dar aceştia avertizează că municipiul nostru nu deţine totuşi o reţea eficientă de măsurare care să cuprindă tot oraşul. Totodată, după ce activităţile vor reintra în normal, experţii spun că nivelul de poluare va creşte semnificativ. 
 
Scăderea traficului, principala cauză
 
În mod evident, una dintre principalele cauze pentru reducerea poluării vizează scăderea traficului. Începând de joi, 12 martie, la o zi după închiderea şcolilor, indicii de poluare (PM 10 - particule de praf şi PM 2,5 - particule fine provenite din arderi: maşini, industrie, combustie, fum etc.) au început să scadă, vineri şi sâmbătă fiind două dintre cele mai puţin poluate zile ale anului 2020. De exemplu, în Podul de Piatră, cota indicelui PM 10 era, sâmbătă, de 15,98 (media pe zi), în condiţiile în care, nu mai departe de două luni, pe 14 ianuarie 2020 (zi de marţi), indicele era de aproape 75. Dacă ne raportăm la ziua de 10 martie, zi de marţi (cu o zi înainte de luarea primelor măsuri cu scopul de preveni răspândirea Covid-19), indicele PM 10 era, de asemenea, scăzut faţă de 14 ianuarie, având cota 21. În context, amintim că pragul de referinţă pentru PM 10 este 50, iar depăşirile peste acest nivel pot afecta sănătatea umană. În schimb, în ziua de 1 ianuarie, indicele PM 10 în Podul de Piatră a fost de 6,71. În Cantemir şi Tătăraşi, nivelul noxelor a înregistrat, în zilele de 14 şi 15 martie, cel mai scăzut nivel de la începutul acestui an, tot cu excepţia zilei de 1 ianuarie. „Vorbim clar despre o diminuare a unor concentraţii din aer, pentru că s-au redus traficul şi unii poluatori. Pe fondul evoluţiei internaţionale, unde poluarea se vede că scade la anumiţi compuşi, şi noi suntem în acelaşi trend, dar e greu de spus cât de mult. Majoritatea compuşilor măsuraţi sunt din cauza transportului, dar este un amestec care nu se investighează corect. Pentru acest lucru, ar fi nevoie de alte tipuri de măsurători care, din păcate, nu sunt făcute. În această perioadă în care traficul este redus, prin măsurători mai în profunzime am putea vedea care sunt acei poluatori şi ponderea lor, ar fi o foarte bună perioadă pentru astfel de măsurători“, a declarat ieri prof. Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Al.I.Cuza“.
 
Va creşte şi mai mult poluarea?
 
El a adăugat că, la nivelul Iaşului, ar trebui realizată o reţea mult mai eficientă de măsurare a calităţii aerului faţă de staţiile existente. Precizările profesorului Gurlui sunt confirmate de lipsa unor date din intervalele de timp care au fost analizate de „Ziarul de Iaşi“: nu există informaţii, de exemplu, despre nivelurile PM 2,5 şi PM 10 (în timp real) de la staţia Cantemir pentru ultima săptămână, probleme asemănătoare, dar pe alte intervale, fiind şi la staţia din Tătăraşi. Singura staţie care pare să funcţioneze cât de cât în parametrii optimi este cea din Podul de Piatră. În perioada 1 - 16 martie 2020, media zilnică a indicelui PM 10 de la această staţie a fost 24 faţă de 33 în perioada similară a anului trecut. Astfel, scăderea este de circa 37%. „Odată ce virusul se va stinge, activităţile reluate vor contribui la o creştere mult mai mare a nivelului poluării“, a mai spus prof. Silviu Gurlui. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Victoria împotriva orgoliului

Nicolae GRECU

Victoria împotriva orgoliului

Fanii şi coechipierii îl pot ajuta pe Cristiano Ronaldo să treacă peste criza pe care o străbate acum.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Pledoaria epistolară pro domo a eroului central al poveștii de dragoste din mediile universitare de altădată capătă accente tensionate.

Proiectul de ţară

arh. Ionel OANCEA

Proiectul de ţară

În România, sintagma „proiect de ţară” este o vorbă în vânt confuză, în ciuda faptului că în preajma alegerilor mari politicienii o poartă ca pe odorul cel mai de preţ în meniul lor cu promisiuni. Au trecut treizeci şi trei de ani de pace, între timp războiul şi crizele generate de el sunt la graniţele noastre, şi proiectul de ţară nu a căpătat concreteţe. 

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

pulspulspuls

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Dar gata, hai, ajunge cu veselia, vinul bun şi sarmalele calde cu varză fragedă: să vă spunem şi una tristă pe ziua de azi, ca să cadreze mai bine cu sfârşitul de săptămână ce bate la uşă, ce adesea nu-i prea plăcut. 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.