anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Minunea din nordul țării: școala sătească unde fiecare clasă are propriul duș

GALERIE
scoala darsca
  • scoala darsca
- +

În nordul României, localitatea Dersca, din judeţul Botoşani, se poate lăuda cu cea mai modernă şcoală din mediul rural. Reabilitate cu peste 6 milioane de lei, unităţile componente ale Şcolii Gimnaziale numărul 1 „Nicolae Iorga” sunt adaptate oricărui scenariu epidemiologic şi de siguranţă sanitară.

„Comuna italienilor”, cum este cunoscută Dersca, se află la numai câţiva kilometri de graniţa cu Ucraina. Deşi, din punct de vedere geografic, pare izolată şi departe de lumea civilizată, adică la mai bine de 54 de kilometri de municipiul Botoşani, Dersca este una dintre cele mai dezvoltate comune din nordul ţării. Plină de vile şi cu multe case care valorează peste 100.000 de euro, este singura localitate din zonă care are linie directă de transport cu Italia şi Germania, străzi perfect asfaltate, marketuri, dar mai ales şcoli foarte moderne. Pe lângă clădirile reabilitate şi mobilierul nou, şcoala este dotată cu instalaţii sanitare şi circuite adaptate oricărui context epidemiologic, mai ales celui determinat de epidemia de COVID-19. Printre altele, şcoala este singura din judeţ care are săli de clasă cu baie proprie, inclusiv duşuri pentru igienizarea după orele de sport.  

Comuna Dersca este formată numai dintr-un singur sat, cu acelaşi nume, şi are o populaţie de peste 3.000 de locuitori. În localitate există o singură şcoală, Şcoala Gimnazială numărul 1 ”Nicolae Iorga”, împărţită însă în trei corpuri distincte, care funcţionează individual pentru elevii de la clasele primare şi cei de la gimnaziu. Pe lângă acestea, nu departe de centrul satului, se află şi grădiniţa. În toate unităţile de învăţământ învaţă peste 240 de elevi şi preşcolari. Până acum doi ani, clădirile care compun şcoala din Dersca aveau aceleaşi probleme ca mai toate unităţile de învăţământ de la ţară; toalete în curte, mobilier învechit, clădiri aşiderea. După anul 2017, autorităţile locale au accesat fonduri guvernamentale pentru reabilitarea tuturor şcolilor din Dersca. ”Era de râsu’ plânsu’. Aveam ditamai centrul cu market, cu staţie de autobuz de mers în Italia, plin de vile şi la şcoală mergeau ca pe vremea bunicului. Târziu, dar bine că s-au apucat şi au făcut ceva, că fără copii, moare satul”, spune nea Miron, un sătean din Dersca, trecut bine de 50 de ani.

Continuarea, pe adevarul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.