De Sănătate

Punem punctul pe știi

Miopia se poate trata sigur, ușor și non-invaziv (P)

luni, 28 noiembrie 2022, 09:01
4 MIN
 Miopia se poate trata sigur, ușor și non-invaziv (P)

Nu este de mirare că miopia a crescut în incidență în epoca modernă. Consumul în exces de conținut online chiar și în rândul copiilor poate fi un factor de risc amenințător sănătății vederii. Cum gestionăm miopia în cazul copiilor?

Miopia este o afecțiune des întâlnită, care în cele mai multe cazuri se moștenește. La copii, ea este diagnosticată în primii ani de școală, când copilul dă semne de oboseală în timpul orelor de curs, se freacă la ochi și îi micșorează atunci când încearcă să distingă obiectele aflate la distanță.

În acest caz, se impune cât mai curând posibil un control de specialitate, care să traseze în continuare tratamentul adecvat, pentru a nu suferi complicații ale vederii mai târziu.

De ce apare miopia?

Fiziologic, ochiul miopic are o formă imperfectă a globului ocular, ceva mai alungită decât ar trebui. Acest defect modifică mecanismul prin care ochiul focalizează imaginea la distanță, determinând un viciu de refracție.

O formă perfect sferică a unui ochi sănătos focalizează imaginea la nivelul retinei, în timp ce în cazul ochiului miopic, imaginea se formează în fața retinei, de aceea este percepută neclar, ca în ceață.

Cauzele miopiei sunt definite ca un mix de factori genetici si factori de mediu. Ce știm cu certitudine este că nerespectarea unor reguli, în special în cazul copiilor care se află în perioada de creștere, poate cauza sau accentua miopia. De aceea este important să fie luate măsurile terapeutice încă de la primele semne.

Cum gestionăm miopia la copii?

Miopia nu se vindecă, iar în cazul copiilor nu se poate interveni chirurgical întrucât ochiul se află încă în creștere. De aceea, specialiștii se referă la gestionarea miopiei, ca un set de măsuri prin care se corectează vederea și, în paralel, se încearcă încetinirea progresiei miopiei.

Până nu demult, miopia se trata exclusiv simptomatic, urmărindu-se practic corectarea vederii. Astăzi, putem vorbi despre soluții minim-invazive care simultan îndeplinesc ambele obiective.

Soluția vine de la lentilele MiYOSMART

Lentilele MiYOSMART sunt lentile oftalmice monofocale create de HOYA Vision, concepute special pentru stilul de viață activ al copiilor.

Prin tehnologia D.I.M.S. (Defocus Incorporated Multiple Segments – segmente multiple încorporate de defocalizare), lentilele MiYOSMART încetinesc progresia miopiei în medie cu 60%, demonstrându-se că în 21,5% din cazuri miopia fiind oprită definitiv din evoluție. (Studiul „Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial” care îi are ca autori: Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. a fost realizat de-a lungul a doi ani de zile și a fost publicat în British Journal of Ophthalmology în data de 29 Mai 2019.)

Astfel, prin simpla purtare a lentilelor, copilul va putea vedea clar, fiindu-i asigurate simultan și starea de bine și siguranța că boala nu se va accentua, agravând fiziologia ochiului.

Miopia în lume

Miopia a atins cote pandemice, din cauza creșterii alarmante în incidență. Specialiști au făcut remarca, în baza studiilor și statisticilor, că rata de incidență crește pe măsură ce societatea evoluează în sensul asigurării unui trai comod. Îngrijorător este, de asemenea, că încurajarea creșterii numărului de cazuri dă naștere unor generații noi de copii care genetic vor moșteni viciul de refracție.

O altă statistică, extrasă din lucrarea “Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050” semnată de autorii Holden B.A., Fricke T.R., Wilson D.A., Jong M., Naidoo K.S., Sankaridurg P., Wong T.Y., Naduvilath T.J., Resniko_ S. în Mai 2016, arată că până în anul 2050, peste cinci miliarde de oameni ar putea fi afectați de miopie. Cu alte cuvinte, jumătate din populația globului va fi dependentă de ochelari de vedere.

Cum putem evita în mod natural accentuarea miopiei?

Pentru a evita pe cât posibil factorii de risc propice apariției și dezvoltării miopiei, este necesar în primul rând să conștientizăm necesitatea de a petrecere cât mai mult timp în aer liber, unde ochiul este expus luminii naturale a soarelui. Specialiștii recomandă minimum 2 ore petrecute în aer liber, zilnic, pentru a menține sănătatea vederii unui copil.

De asemenea, aflându-ne în fața unui astfel de diagnostic, este necesară o informare adecvată pentru a putea lua cea mai bună decizie pentru copilul tău.

Hoya Lens România s-a implicat de-a lungul timpului activ în acțiuni de informare și conștientizare a soluțiilor de ultimă generație ce vin în sprijinul sănătății ochilor, pentru a oferi noilor generații un viitor cu o vedere mai bună și o calitate a vieții superioară.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii