anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Advertorial

Miracolul iertării (P)

GALERIE
radu prisacaru
  • radu prisacaru
- +

Abia după 8 ani, i-am iertat pe cei care mi-au distrus viața, mi-au curmat cariera politică și m-au aruncat pe nedrept în penitenciar.

Iertarea a venit că o eliberare, chiar daca mă aflam în penitenciar. În acel moment s-a ridicat vălul. Greutățile de pe sufletul meu s-au evaporat și am putut din nou să privesc spre viitor. Mă simțeam liber, deși eram închis!

Nu a fost ușor. După 8 ani, în care am băut zilnic din amarul neiertării, în care planificasem răzbunări și reîntoarceri triumfătoare în viața politica, am realizat că îmi vândusem sufletul și că eram nefericit. Simțeam că mor câte puțin în fiecare zi.

Dumnezeu vine în viața noastră prin oameni, evenimente, oportunități. La mine a venit prin cărți.

Prima carte pe care am citit-o în Penitenciarul Iași a fost despre Gulagul Sovietic. Atunci am înțeles că nu am dreptul să mă plâng, că prin ce treceam eu, putea fi comparat cu Armata (fără instrucție și fără permisie). Din acel moment, am început să denumesc perioadă petrecută de mine în penitenciarele din Romania: Armată. În tinerețe am reușit să „fentez” armata, care m-a urmărit și m-a găsit, sub o altă formă, la 41 de ani. Această nouă repoziționare mi-a adus primul văl de liniște interioară.

A doua carte, care mi-a marcat viața, a fost o carte despre iertare scrisa de un pastor american. Acesta carte a dezvăluit Miracolul Iertării. Erau relatate procesele de conștiință prin care treceau victimele, în drumul lung al iertării. Am realizat că sunt una dintre aceste persoane și că totul depinde doar de mine. Am înțeles că nimeni nu își va cere scuze sau iertare, nimeni nu regreta ce mi se întâmpla și că în mâinile mele stă fericirea sau nefericirea mea.
Nu am mai așteptat scuze, nu am mai așteptat să se facă dreptate (care nu s-a făcut nici până în prezent, dar eu mai sper) și am decis sa iert din inimă, mai ales după ce am citit a treia carte, Biblia.

Decizia de a ierta în totalitate este a mea, nu m-a ajutat nimeni, nu a observat-o nimeni. Din acel moment iert în fiecare zi.

I-am iertat pe cei care au mințit în fata instanței pentru a fi absolviți de vină. I-am iertat pe cei care m-au „judecat” și condamnat fără dovezi. I-am iertat pe cei care s-au întors împotriva mea, mai ales pe cei care îmi erau prieteni. l-am iertat pe cel care, deși știa că fusesem doar o victima colaterală, (el fiind de fapt ținta), și nu l-am trădat pentru a îmi scapă pielea, a ales să mă trădeze cu prima ocazie. Am iertat-o și pe cea care a promis să îmi fie alături la bine și la rău, dar care s-a schimbat cât am fost plecat. Am iertat pe toata lumea.

Astfel, am reușit să mă eliberez, să nu trăiesc încătușat de proiecte moarte, ci să pot trăi din plin fiecare clipă, să pot privi spre viitor.

Decizia de a ierta a fost cu siguranța una dintre cele mai bune din viața mea. Vă invit să faceți la fel.

Vindecarea a mai întârziat câțiva ani. În tot acest parcurs de evoluție și dezvoltare, a fost necesar să mă iert și pe mine. 

Acum sunt echilibrat. Însă sunt și eu om. Din când în când, în momentele de criză, când mă înfurii și izbucnesc, aleg sa iert.  Iert din nou și din nou și din nou, cum scrie în Biblie, de 70 de ori cate 7. Pentru că, eu cred că iertarea este o alegere conștientă.

Radu Prisacaru - Consilier de Dezvoltare Personală & Coach - www.raduprisacaru.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Radu POPESCU

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Pentru că nu toate lucrurile pot fi perfecte până la capăt, un aspect interesant ce trebuie remarcat este modul în care primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, (care se prezintă acum ca pro-european, în ciuda trecutului său pro-rus, așezat de-a stânga socialistului Igor Dodon) a încercat să-și schimbe imaginea, profitând de vizibilitatea evenimentului, pentru a-și promova propriile interese politice.

opinii

#rezist şi #îndrăznesc

Briscan ZARA

#rezist şi #îndrăznesc

Iată, se prevăd zorii unei noi mişcări oarecum asemănătoare cu cea #rezist. E vorba despre #îndrăznesc începută de oamenii care ar trebui să educe ţara asta, de profesori. După ani de zile în care au fost trataţi ca nişte ţărani de pe moşia unui boier, în care li s-a furat din demnitate încetul cu încetul, până au ajuns la fel de jos ca nişte iobagi, totul pe faţă, totul legal, acum iată că s-au răsculat, le-a ajuns cuţitul la os şi au ieşit în stradă.

Cu ce te îmbraci azi?

Cristina DANILOV

Cu ce te îmbraci azi?

Veți spune că nu haina în sine contează, ci sensul pe care i-l putem da. Pentru ca ea, haina, să aibă un efect asupra proceselor noastre de gândire, trebuie să-i atașăm un sens simbolic. Dar ceva nu putem ignora,dacă vrem să arătăm o anumită imagine despre noi înșine, trebuie, așadar, să fim atenți la ceea ce simbolizează o ținută în percepția colectivă. 

Lista eşecurilor noastre: clasa politică de azi

Mihai DORIN

Lista eşecurilor noastre: clasa politică de azi

După finalizarea intrării noastre în UE şi în NATO, clasa politică se comportă ca o vietate parazitară, a cărei singură raţiune de a exista pare să fie consolidarea privilegiilor şi boicotarea controlului european. S-a ajuns atât de departe în această materie încât ar sacrifica chiar copilul născut prematur – integrarea euro-atlantică – de dragul perpetuării la putere. Iar faptul că europenismul este doar mimat este de notorietate.

pulspulspuls

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Prin partidoi se bârfeşte că unul din argumentele pentru care fostul activist pro-autostradă şi fost conţilier ministerial ieşean Cătălin Brânzoi a fost uns şef interimar la compania de autostrăzi şi drumuri naţionalear fi fost şi socoteala lui nea Măricel că, în acest mod, îşi măreşte baza de recrutare pentru un candidat cât mai viabil la Premăria ieşeană. 

Caricatura zilei

Greva și Mașina școală

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca greva profesorilor mai este justificata daca tinem cont ca Guvernul le-a facut o oferta concreta de majorare a salariilor?

vezi raspunsuri