anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Advertorial

Miracolul iertării (P)

GALERIE
radu prisacaru
 • radu prisacaru
- +

Abia după 8 ani, i-am iertat pe cei care mi-au distrus viața, mi-au curmat cariera politică și m-au aruncat pe nedrept în penitenciar.

Iertarea a venit că o eliberare, chiar daca mă aflam în penitenciar. În acel moment s-a ridicat vălul. Greutățile de pe sufletul meu s-au evaporat și am putut din nou să privesc spre viitor. Mă simțeam liber, deși eram închis!

Nu a fost ușor. După 8 ani, în care am băut zilnic din amarul neiertării, în care planificasem răzbunări și reîntoarceri triumfătoare în viața politica, am realizat că îmi vândusem sufletul și că eram nefericit. Simțeam că mor câte puțin în fiecare zi.

Dumnezeu vine în viața noastră prin oameni, evenimente, oportunități. La mine a venit prin cărți.

Prima carte pe care am citit-o în Penitenciarul Iași a fost despre Gulagul Sovietic. Atunci am înțeles că nu am dreptul să mă plâng, că prin ce treceam eu, putea fi comparat cu Armata (fără instrucție și fără permisie). Din acel moment, am început să denumesc perioadă petrecută de mine în penitenciarele din Romania: Armată. În tinerețe am reușit să „fentez” armata, care m-a urmărit și m-a găsit, sub o altă formă, la 41 de ani. Această nouă repoziționare mi-a adus primul văl de liniște interioară.

A doua carte, care mi-a marcat viața, a fost o carte despre iertare scrisa de un pastor american. Acesta carte a dezvăluit Miracolul Iertării. Erau relatate procesele de conștiință prin care treceau victimele, în drumul lung al iertării. Am realizat că sunt una dintre aceste persoane și că totul depinde doar de mine. Am înțeles că nimeni nu își va cere scuze sau iertare, nimeni nu regreta ce mi se întâmpla și că în mâinile mele stă fericirea sau nefericirea mea.
Nu am mai așteptat scuze, nu am mai așteptat să se facă dreptate (care nu s-a făcut nici până în prezent, dar eu mai sper) și am decis sa iert din inimă, mai ales după ce am citit a treia carte, Biblia.

Decizia de a ierta în totalitate este a mea, nu m-a ajutat nimeni, nu a observat-o nimeni. Din acel moment iert în fiecare zi.

I-am iertat pe cei care au mințit în fata instanței pentru a fi absolviți de vină. I-am iertat pe cei care m-au „judecat” și condamnat fără dovezi. I-am iertat pe cei care s-au întors împotriva mea, mai ales pe cei care îmi erau prieteni. l-am iertat pe cel care, deși știa că fusesem doar o victima colaterală, (el fiind de fapt ținta), și nu l-am trădat pentru a îmi scapă pielea, a ales să mă trădeze cu prima ocazie. Am iertat-o și pe cea care a promis să îmi fie alături la bine și la rău, dar care s-a schimbat cât am fost plecat. Am iertat pe toata lumea.

Astfel, am reușit să mă eliberez, să nu trăiesc încătușat de proiecte moarte, ci să pot trăi din plin fiecare clipă, să pot privi spre viitor.

Decizia de a ierta a fost cu siguranța una dintre cele mai bune din viața mea. Vă invit să faceți la fel.

Vindecarea a mai întârziat câțiva ani. În tot acest parcurs de evoluție și dezvoltare, a fost necesar să mă iert și pe mine. 

Acum sunt echilibrat. Însă sunt și eu om. Din când în când, în momentele de criză, când mă înfurii și izbucnesc, aleg sa iert.  Iert din nou și din nou și din nou, cum scrie în Biblie, de 70 de ori cate 7. Pentru că, eu cred că iertarea este o alegere conștientă.

Radu Prisacaru - Consilier de Dezvoltare Personală & Coach - www.raduprisacaru.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.