Miracolul moştenit - muzica şi creierul
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 30.07.2021

Miracolul moştenit - muzica şi creierul

GALERIE
Bogdan Iliescu
  • Bogdan Iliescu
- +

Music is the last surviving form of magic./ Muzica este ultima formă de magie care ne-a rămas. autorul

Priveşti intens în ochii zeilor şi asişti uluit la crearea lumii într-un mod care îţi inundă simţurile, îţi răscoleşte cele mai intime emoţii şi stârneşte cu o forţă de nestăvilit energiile profunde cu puterea lor fecundativă asupra a tot ce este şi ce poate fi. De la tânguirea autumnală a vieţii care îşi pierde suflul în lutul negru, plin de promisiuni, până la dechiderea de o lumină orbitoare a aripilor noilor vieţi şi suflul vital pe care îl abat asupra lucrurilor, nimic nu îi este ascuns. În aroganţa lor tinerească cuvintele încearcă să descrie ceea ce se petrece sub ochii noştri însă sunt neputincioase în puţinătatea lor. Şi atunci rămân mute şi se topesc deodată cu gândurile în liniştea dintre sunete. Gena ne vine din vremuri atât de bătrâne că ai fi zis că o să i se piardă urmă. A fost dăruită mai întâi păsărilor cu graţia de care doar zeii sunt în stare şi a rămas intactă şi a reapărut cu o determinare de neclintit la noi.

De la cea mai exuberantă bucurie, la cele mai sfâşietoare lacrimi, ne stârneşte cu o uşurinţă dezarmantă cele mai intense emoţii şi ni le arată cu o precizie şi o elocvenţă a nuanţelor care îl fac pe Gauguin de ruşine. Ne poate rupe de realitate în câteva secunde şi ne poartă fără nici cel mai mic efort spre lumi pe care nu le credeam aievea. Ne umple de bucurie şi ne vindecă de singurătate, ne pansează cu putere vindecătoare dorurile şi nostalgiile. Ne împacă sinele cu sinea, ne ostoieşte dorinţele cele mai aprinse şi ne împinge într-o iscodire blândă şi încântătoare a infinitului.

Dar de unde puterea asta nepământeană?

Nu ne-am pus demult întrebarea asta, dar deja se iţesc unele răspunsuri care ne dau o idee vagă, dar liniştitoare a lucrului zeilor. Mai întâi aflăm că între cortexul auditiv şi circuitele de recompense din creierul uman există o legătură foarte strânsă. În acest mod simplu muzică ne produce plăcere. Mai apoi aflăm că atunci când participăm la producerea de muzică sunt activate câteva funcţii cruciale în creierul nostru. Acestea sunt circuitele de empatie, secreţia de oxitocină („hormonul dragostei”), recompensa şi motivaţia, inclusiv eliberarea de dopamine (transmiţătorul pivotal pentru plăcere şi răsplată), structurile de limbaj şi cortizolul (hormon de stres, redus de muzică). Nu doar că muzică răscoleşte emoţiile fără intermediar, dar reprezintă în ea însăşi una dintre cele mai mari fericiri pe care ni le putem oferi fără rest şi fără îngrădiri.

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În căutarea Secretarului General

Lucian DÎRDALA

În căutarea Secretarului General

În ceea ce priveşte dimensiunea geografică şi politică, ideea unui secretar general venit din Est pare, şi ea, atractivă. Pe fondul relaţiilor tensionate cu Moscova, ea ar transmite un mesaj de fermitate, date fiind încercările Rusiei de a submina stabilitatea unora dintre ţările din flancul răsăritean.

Filmuletul zilei

opinii

Ciudăţenii şi nu prea

Alexandru CĂLINESCU

Ciudăţenii şi nu prea

Digi anunţă, pentru această toamnă, un curs intensiv de jurnalism cu durata de trei luni. Prima obiecţie care îţi vine în minte este că trei luni înseamnă mult mai puţin decât trei ani de facultate (plus doi pentru un eventual master). Să admitem totuşi că e vorba de nişte cursuri intensive, cu rol de iniţiere în secretele meseriei. 

Drum fără pulbere (I)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (I)

Întrebat fiind de ce a încheiat pactul cu diavolul, pact care includea şi romanul Drum fără pulbere, scriitorul Petru Dumitriu ar fi răspuns sec: De foame! Judecând după averea pe care o adunase până la fuga sa în Republica Federală Germania, în februarie 1960, se pare că marele romancier era posesorul unei pofte de mâncare insaţiabile! 

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Ciprian IFTIMOAEI

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Avem o problemă cu forţa de muncă, o ştim cu toţii, în special cu lipsa oamenilor pregătiţi profesional/ calificaţi/ disponibili de a munci. Care sunt cauzele acestei probleme? 

pulspulspuls

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

PULS

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

Ieri dimineaţă, când se îngâna ziua cu noaptea, ghici cine se îndrepta spre aeroport, stimaţi telespectatori? Da, aţi ghicit, era dom’ premare în persoană. Nu, nu, nu era în drum spre vreo Brazilie, vreun Madagascar sau alt stat cu care nu avem acord de extrădare, nu, nu… Omul cică s-a îmbarcat efectiv ca tot omul, într-o cursă de Altalya, unde a plecat cu famiglia pentru relaxare timp de zece zile, din ce am înţeles. Du pă cum ştiţi, chiar cu o zi înainte de plecare în zona Antalyei au izbucnit masive incendii de vegetaţie şi păduri din cauza caniculei ucigătoare, şi zic unii că premarele a stat niţel la îndoială din cauza asta, a urmărit cu mare atenţie ştirile tematice, apoi a decis că musai să plece, ca să nu piadă banii pe bilete. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.